Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?

Bireysel emeklilik sistemi tüm işyerlerinde zorunlu olarak katılımı gerçekleştirilen bir sistemdir. Zorunlu olduğu için işverenler tarafından tüm çalışanlara uygulanır. Fakat, bazı çalışanların zorunlu BES sistemine ayıracak bütçesi olmuyor veya mevcutta emeklilikleri için kendileri yatırım yapıyor olabilir. Bu nedenle çalışanlar zorunlu BES’lerini iptal ettirebiliyor. Zorunlu BES’in nasıl iptal edileceğinin yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

 


Zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) Nedir?

Zorunlu BES sisteminin temel amacı; çalışanların emekliliklerinde rahat edebilmesi için her ay mevcut maaşından bir miktar para ayırmasıdır. Bu sayede kazançlarının bir kısmını otomatik BES için ayırarak emekliliklerinde refah seviyelerini yükseltebilirler. Diğer yandan BES’in uzun vadeli bir finans kaynağı olduğunu da söyleyebiliriz.

Maaş geliri ne kadar olursa olsun, çalışanın prim esas kazancı üzerinden %3’lük bir kesinti yapılarak sisteme aktarılıyor. Ancak çalışan talep ettiği takdirde bu oran arttırılabiliyor. Sisteme her ay aktarılan primlere ek olarak; Devlet çalışanlara %25 oranında katkı sağlayarak, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL tutarında bir teşvik sağlayacak.

Bireysel Emeklilik Sisteminde vergi avantajı hakkını öğrenmek için Bireysel Emeklilik'te Vergi Avantajı Var mı? sayfamızı ziyaret edin.

 

Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi iptali sadece çalışanın isteği halinde gerçekleşebilir. Bunun nedeni Devlet tarafından işverenlerin çalışanlarına yaptırılması zorunlu tutulmasıdır. Fakat çalışanların bu sisteme bağlı kalması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen çalışanlar BES iptali yapabilirler.

BES iptali için, BES planına dahil edilen çalışanlar sisteme dahil edildikleri tarihten itibaren 2 ay içerisinde zorunlu BES iptali için başvuruda bulunabilir. Cayma talebi sigorta şirketine dilekçe yoluyla, telefon yoluyla veya resmi internet siteleri üzerinden form doldurarak yapılabilir.

BES'in iptali durumunda olacakları BES İptal Edillirse Ne Olur? sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Zorunlu bireysel emeklilik iptal başvurusu sigorta firmasına iletildikten sonra, sigorta firması 10 gün içerisinde başvuruyu değerlendirecektir. Başvuru talebi sigorta firması tarafından onaylandıktan sonra, zorunlu BES kapsamında çalışanın maaşından yapılan kesinti sigorta firmasının bildirmiş olduğu süre içerisinde çalışanın kesinti yapılan maaş hesabına aktarılacaktır.

 

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsar?

Otomatik katılım sistemi ile çalışanların maaşlarından gelecekleri için belirli miktarlarda kesinti yapılmaktadır. Çalışanların bu sisteme katılımı her geçen gün daha da artmaktadır. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için taşımanız gereken şartlar aşağıdaki gibidir;

  • T.C. vatandaşı olunması
  • 45 yaşının doldurulmamış olunması
  • Kamu sektörü veya özel sektör çalışanı olunmasıdır.

Sağlık Sigortası Vergiden Düşülebilir mi?

Sağlık Sigortası Vergiden Düşülebilir mi?

Sağlık Sigortası Vergi İndirimi, Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Faydalananlar, Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Faydalananlar...

Bireysel Emeklilik'te Vergi Avantajı Var mı?

Bireysel Emeklilik'te Vergi Avantajı Var mı?

İş Hayatında BES Vergi Avantajı Var mıdır, Katkı Payı Ödemesi, BES Vergi Avantajı, Bireysel Emeklilik'te Vergi...

Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sigortası, Seyahat Sigortası Teminatları, Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar, Yurt dışı Seyahat Sigortası...