Bireysel Emeklilik'te Vergi Avantajı Var mı?

Bireysel emeklilik devlet tarafından desteklenen ve kişilerin emekli olduktan sonra ki yaşam standardını korumasını sağlayan güvenli bir sistemdir. Uzun vadeli bir yatırım olduğu için emeklilik sonrası kendisini ve çocuklarını düşünen kişiler için oldukça mantıklı bir yatırım aracıdır. Aylık bütçeniz doğrultusunda bireysel emeklilik için ödeyeceğiniz primler ise vergi avantajlarına sahip olmanıza olanak sağlar.

 

Çalışırken bireysel emeklilik vergi avantajından yararlanabilirsiniz. Bireysel emeklilik ile geleceğinizi planlarken aynı zamanda vergi avantajı ile ayrıca kazanç sağlamış olursunuz.

İş Hayatında BES Vergi Avantajı Var mıdır?

Ücretli olarak çalışansanız kendiniz ve/veya eşiniz için bireysel emeklilik sistemi dahilinde aylık olarak elde ettiğiniz brüt ücretin %15’ini ve brüt asgari ücretinizin yıllık tutarını aşmayan kısmı gelir vergisi indirimine tabi tutulabilir. 

Gelirinizi yıllık beyanname ile beyan ediyorsanız, kendiniz ve/veya eşiniz için ödenen birikim priminin yıllık tutarını, beyan etmiş olduğunuz yıllık gelirin %15’ini ve yıllık olarak brüt asgari ücretinizin yıllık tutarını aşmayan kısmı, vergi matrahının tespitinde indirim konusu olabilir.

Bireysel Emeklilik Sisteminin iptal edilmesi sonucunda ne olacağı ile ilgili bilgi almak için BES İptal Edilirse Ne Olur? sayfamızı ziyaret edin.

İşveren olarak, siz veya çalışanlarınız adına bireysel emeklilik katkı payı ödüyorsanız, ödediğiniz katkı paylarını, yıllık gelirin %15’ini ve yıllık olarak brüt asgari ücretinizin yıllık tutarını aşmayan kısmı gelir vergisi matrahından indirim olarak düşülebilir.

Yukarıda yazdıklarımızı örnek bir uygulama doğrultusunda anlatmak gerekirse;

  Katkı Payı Ödemesi Yapılmadığında Katkı Payı Ödemesi Yapıldığında
 Çalışanın Vergi Dilimi  %27  %27
 Çalışan Adına ÖDenen BES'ten Dolayı İşverenin Hak Kazandığı Vergi İndirimi  %0  %15
 Çalışanın Yıllık Brüt Geliri  30.000  30.000
 Çalışan Adına İşverenin Ödediği Yıllık Katkı Payı  -  4.500
 Çalışanın Gelir Bergisi Matrahı  30.000  25.500
 İşverenin Çalışanı İçin Ödediği Vergi Tutarı  8.100  6.923
 İşverenin Kazandığı Vergi Avantajı  -  1.177
 Yıllık Net Katkı Payı Ödemesi  -  3.323

 

Örnekte olduğu gibi, çalışan adına Bireysel Emeklilik Sistemi doğrultusunda katkı payı ödeyip, %27’lik vergi diliminde bulunan bir işveren, çalışanın yıllık brüt kazancının %15’i olan 4,500 TL kadar olan tutarı gelir vergisi matrahından indirim olarak düşebilir. Böylece 8,100 TL yerine 6,293 TL vergi ödeyerek 1,177 TL gibi bir vergi avantajı elde eder. Gelir vergisi matrahından düşülecek tutarsa, üst limit olan yıllık brüt asgari ücreti aşamaz.


Sağlık Sigortası Vergiden Düşülebilir mi?

Sağlık Sigortası Vergiden Düşülebilir mi?

Sağlık Sigortası Vergi İndirimi, Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Faydalananlar, Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Faydalananlar...

Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sigortası, Seyahat Sigortası Teminatları, Seyahat Sigortası İstisnai Durumlar, Yurt dışı Seyahat Sigortası...

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ayakta Tedavi Neleri Kapsar?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ayakta Tedavi Neleri Kapsar?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Avantajları, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları, Ayakta Tedavi Teminat Limitleri