Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir?

Trafik Sigortası Teklifleri

 

Araç Ruhsatı Nedir?

Araç ruhsatı, bir araçta bulunması gereken en önemli belge olarak bilinir. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi, aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde klasik olarak sorulan “ehliyet ve ruhsat” sözündeki ruhsat, araç tescil belgesi olarak da adlandırılıyor. Araç ruhsatında aracın marka, tip, renk, model, motor ve koltuk sayısı gibi teknik bilgilerinin yanı sıra, ruhsat sahibinin adı soyadı, adres bilgileri ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri de bulunuyor.

 

Trafik ekiplerince kontrollerde ilk önce sorulan ve pek çok kez trafik cezası kesilmesine neden olan husus ‘’Ehliyet ve Ruhsat’tır. Ehliyet ve ruhsat seyir halindeki bütün şoförlerin kısa veya uzun tüm yolculuklarında yanından bulundurması gereken zorunlu belgelerdir.

 

2023 yılına ait araç muayene fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için 2023 araç muayene fiyatları sayfamızı ziyaret edin.

 

Araç Ruhsatı Kayıp Ne Yapmalıyım?

Seyir halinde olan sürücülerin mutlaka yanında taşıması gereken ruhsatınızın kaybolması ya da çalınması durumunda öncelikle ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlayabilmek için durumu ilgili birimlere bildirmeniz gerekir. Araç belgenizi çalınmamış da olabilir, ancak aramakla zaman kaybetmek yerine elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

 

  • En kısa süre içinde durumu emniyet birimlerine iletilmesi gerekiyor. Araç ruhsat kayıp dilekçe örneğini emniyet güçlerinden isteyebilirsiniz. Size en yakın mahalle karakolu, ilçe emniyet veya il emniyet birimlerine yapılacak olan bu bilgilendirme, ruhsatınızın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçer.

  • Ayrıca ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazete ilanı vermeniz, ruhsatınızın kötü amaçla kullanılması durumunda hukuki bir avantaj sağlar. İlan vererek kayıp ruhsatınıza çalıntı araç işlenme ihtimalinin de önüne geçmiş olursunuz.

 

Emniyet birimlerine bildirim ve gazeteye ilandan sonra araç ruhsatını yeniden çıkartmanız gerekir. Araç ruhsatının yeniden çıkarılması için bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Aracın muayene süresinin dolmamış olması ruhsatın yeniden çıkarılması sürecini kısaltacaktır.  Araç muayene işleminin gerçekleşmemiş olması durumunda, yetkili birim sizden önce araç muayenenizi yaptırmanızı isteyecektir. 

 

Yeni Ruhsat İçin Başvuru İşlemleri

 

Ruhsatınız için gerekli yasal bildirim süreçlerini tamamladınız ve ruhsat zayi işlemi olarak adlandırılan kayıp ruhsat başvuru işlemi için artık istikametiniz Noterler olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası, 2018 yılı itibarıyla araç sicil ve tescil işlemleri Türkiye Noterler Birliğince yürütülüyor. Noterler için kurulan Araç Tescil Sistemi (ARTES) adlı sistem sayesinde tüm ruhsat işlemleri noterler tarafından kolaylıkla yapılabiliyor. Eskiden İl Emniyet Müdürlükleri’nden randevu alıp tescil işlemleri yapılırken artık her semtte bulunan bir noterden işlemler hızlıca tamamlanabiliyor. 

 

Noterler beyanınıza dayanarak öncelikle aracınızın kontrollerini yapıyor. Kontrol aşamasında aracınıza ait trafik cezasının olmaması ve araç muayene süresinin dolmamış olması işlemlerinizde işinizi kolaylaştırıyor. Şayet aracınızın muayene süresi dolmuş ise aracınızı yeniden muayene ettirmeniz gerekiyor.

 

Ehliyet randevu işlemleri hakkında bilgi almak için Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır sayfasını ziyaret edeblirsiniz.

 

Yeni Ruhsat Almak İçin Gerekli Belgeler

 

  • Emniyet birimlerine yaptığınız kayıp ruhsat başvurusunun tutanağı

  • Motor ve genel muayene tespiti

  • Zorunlu trafik sigortası yapıldığına dair belge

  • Ruhsat işlemlerinde yetkisi olan bir kişiye ait vekaletname

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport

 

Bu belgelerle ilgili dikkat edilmesi gerekilen birkaç önemli husus var. Öncelikle araç sahibinin herhangi bir vergi borcunun olmaması gerekir. Bunun yanı sıra araç sahibinin herhangi bir trafik cezasının da olmaması gerekir. Bunun için araç sahiplerinin e-devlet üzerinden yapacağı kısa bir araştırma sonunda araç borçlarının ya da trafik cezalarının olup olmadığını ortaya çıkarabilirler.

 

Yukarıdaki belgeleri topladıktan sonra, ruhsat başvurusu yapabilmek için harç ücreti ödemeniz gerekiyor.

 

2023 Kayıp Ruhsat Çıkarma  ve Yenileme Harç Ücreti

 

Yeni ruhsat çıkarmak için ilgili bankalara bir ödeme yapmanız gerekir. Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2023 yılında;

 

  • Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 557 TL

  • Araç alım satım ücreti için toplam ödenmesi gereken ücret: 933 TL.

 

Ruhsatsız araç kullanma cezası 2023 yılı için 436 TL'dir.

 

Muayene Geçerliliği

Ruhsatınız kaybolduğu için araç muayenenizin olup olmadığını belirtmeniz gerekir. Bu sebeple, son muayene geçerlilik tarihini ispatlamak zorundasınız. Bunu aşağıdakilerin herhangi birini yaparak ortaya koyabilirsiniz:
 

  • İlk muayene süresinin hala geçerli olduğunu gösteren belgeleri teslim ederek,

  • Trafik Tescil Şubesinden edinebileceğimiz; muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı ya da muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisini temin ederek,

  • Vergi Dairesinden edinebileceğimiz son muayene harç makbuzunu temin ederek ispatlayabiliriz.

 

Şayet aracınızın muayene süresi dolduysa bu durumda ruhsat işlemlerinden önce yeniden muayeneye girmesi gerekmektedir.

 

Araç muayenesinden önce TÜVTÜRK istasyonlarından randevu almak gerekiyor. Aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de randevu alınabiliyor. Tüm araç sahipleri, internet üzerinden araç muayene randevusu alabilecekleri gibi, haftanın 6 günü 08.00-20.00 saatleri arasında 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabiliyor.

 

  • Borcu olan araçların muayene işlemleri yapılmaz. Bu nedenle trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlar muayeneden önce ödenmelidir.    

  • Egzoz gazı ölçümü olmayan araçlar raporda “ağır kusurlu” olarak değerlendirilir. Bu nedenle araç egzoz muayenesi de mutlaka yaptırılmalıdır.

 

Ruhsatla Beraber Kaybolan Belgeler İçin Ne yapılmalı?

Araç ruhsatında bulunan trafik sigortası ve araç muayenesi belgeleriniz de kaybolduğu için çeşitli adımları izlemeniz gerekiyor. Araç muayenesini tekrar yaptırmanız büyük önem taşıyor. Trafik sigortanızın bir nüshasını aldığınız sigorta broker’ında veya sigorta şirketinden  tekrar çıkartabilirsiniz.

 

Ruhsatı Kayıp Araç Satışı

Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.

 

Araç Ruhsatını Nerede Saklamalıyım

Ruhsat araçla seyir halindeyken mutlaka yanınızda olmalı. Olası bir hırsızlık ihtimaline karşı yanınızda taşımanızı ve kesinlikle aracınızda bırakmamanızı tavsiye ederiz. Sürekli taşıdığınız için kaybolma ihtimali de artacaktır ancak araçla birlikte kaybolması daha kötü sonuçlara yol açabilir.

 


Boyasız Göçük Düzeltme Nasıl Yapılır?

Boyasız Göçük Düzeltme Nasıl Yapılır?

Boyasız göçük düzeltme nasıl yapılır, boyasız göçük düzeltme yöntemleri nelerdir, manyetik göçük düzeltme, kaporta göçük düzeltme, kasko ile boyasız göçük düzeltme işlemi

İkinci El Araç Satışı ve Alımı Nasıl Yapılır?

İkinci El Araç Satışı ve Alımı Nasıl Yapılır?

İkinci El Araç Satışı Nasıl Yapılır? Araç Satışında Noter İşlemleri Nasıl Yapılır? Satışı Sırasında Gerekli Belgeler, 2020 Noter Araç Satış Masrafı

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araçlara hangi yakıt türleri yüklenebilir, Benzinli araca dizel yüklenirse ne olur, Dizel Araca Benzin Yüklenirse Ne Olur, Yakıt Türlerinin Farkı Nedir?