Egzoz Muayenesi Nedir?

Trafikte her geçen gün artan araçlar nedeniyle yayılan egzoz gazı, hem çevreye hem de sağlığa zararlı. Çevre kirliliği dışında bir takım tehlikeli hastalıklara neden olan egzoz gazına karşı önlemler almakta fayda var. Çevre ve Şehircilik Bakanı da bu durumu göz önünde bulundurarak egzoz muayenesine önem vermeye başladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 2022 yılı içinde 362 bin 287 araç denetlenmiştir.


Sağlığınızı ve çevreyi korumak, zararlı egzoz gazından ötürü para cezasına maruz kalmamak için egzoz muayenesini zamanında yaptırmalısınız. Egzoz muayenesi yaptırmak için tescil ve trafik belgesi, nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport, motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatına sahip olmanız yeterli.


Bu evraklarla birlikte muayenenizi yaptırıp, yapılan egzoz ölçümü sonucunda Egzoz Gazı Emisyon Pulu ile Egzoz Gazı Emisyon ruhsatı elde edebilirsiniz.

 

Egzoz Muayenesi Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Aracınıza egzoz muayenesi yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var. Öncelikle aracın egzoz sistemi ve onunla ilişkili bütün bağlantıları kontrol ettirmelisiniz. Egzozda çatlak veya delik olmadığından emin olun. Bu açıdan bir problem varsa tamir ettirmeniz gerekir.


Gerekli incelemeleri yapmadan aracınızı muayene ettirirseniz, muayene sonrası beklenmedik masraflarla karşılaşabilirsiniz. Egzozun hasarlı olması halinde yapılan işlemlerin bedeli artar.


Muayenede verimli sonuç almak için aracın periyodik bakımlarını da ihmal etmemek gerekir. Bu sebeple egzoz muayenesi yaptırmadan önce aracın periyodik bakımını da eksik etmeyin.

 

Aracınıza Hangi Sıklıkla Egzoz Gazı Muayenesi Yaptırmalısınız?

Egzoz muayenesinin süresi aracın türüne göre değişebiliyor. Binek ve resmi araçlarda 3 yılın sonunda muayene yapılıp sonra iki yılda bir tekrarlanmalıdır. Ticari araçlarda ise bir yılın bitiminde ilk muayene yapılıp ardından her sene egzoz gazı kontrol edilmelidir. Bu kontrollerde ölçümün sonucu egzoz emisyon ruhsatına eklenir. Muayenenin geçerlilik tarihi de ruhsatta yer alır.


Her aracın egzoz gazı muayenesini yaptırması gerekir. Ocak 1980 öncesi tescilli olan dizel motorlu araçlar, motosiklet ve mopedler, hidrojen yakıtlı araçlar, Tarım ve orman traktörleri de bu ölçüm işlemini yaptırmakla yükümlüdür.


Siz de çevreye daha fazla zarar vermek istemiyorsanız, aracınızın egzoz muayenesini zamanında yaptırmaya özen gösterin.


Araçlarda Sonbahar Bakımı

Araçlarda Sonbahar Bakımı

Aracınızı sonbahara hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı sizler için bir araya getirdik.

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır Ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir, Araç Muayene Periyodları, TÜVTÜRK Araç Muayenesi İçin Gereken Belgeler…

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları Ne Kadar, Egzoz Muayenesinin Ücreti Ne Kadar, 2024 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar, Araç Muayeneden Geçemezse Ne Olur?