Hasar Anında Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Aracınızı aldınız, trafik sigortanızı ve kaskonuzu yaptırdınız. Artık trafiğe çıkmaya hazırsınız. Yola koyuldunuz…. En sevdiğiniz şarkıyı mırıldanarak bahar güneşinin arabanızı ısıttığını hissetmeye başladınız. Camınızı araladınız, ılık bir rüzgar eşliğinde, seyrinde akan trafiğe katıldınız. Derken ani bir sarsıntı oldu. Sol şeride geçmek için hızlanan bir araç, trafiğe ilk kez çıkardığınız aracınıza arkadan vurdu! Peki, şimdi ne yapmalısınız?

 

Beş iş günü içinde kazayı sigorta şirketinize bildirin


Hasar anında atlanan en önemli konulardan ilki, hasarın gerçekleştiği tarihten itibaren en az beş iş günü içerisinde kazanın sigorta şirketine bildirilmesi gerekliliğidir. Beş iş gününü geçirmeniz halinde, haklarınızdan yararlanamayabilirsiniz. Buna ek olarak, hasarın sebebini ve bununla ilgili gerekli belgeleri sigorta şirketinize ulaştırmalısınız. Sigorta şirketinin sorumluluğu üstlenmesini sağlayacak her türlü bilgi ve belgeyi sigorta şirketiyle paylaşmanız, hasarın giderilmesindeki süreci kolaylaştıracaktır.

 

Sigorta sahibi olduğunuzu unutmadan, gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almalı ve sigortacının belirttiği talimatlara mümkün olduğunca uymalısınız. Rücu hakkı sigortacıya geçtiğinde, kasko poliçenizin bağlı olduğu sigorta şirketi hasarınızı karşıladığı gibi, sorumluluk oranı kapsamında gördüğünüz zararların bir kısmını veya tamamını karşı tarafın trafik sigortasının bağlı olduğu sigorta şirketinden talep eder.

 

Sigortalının hasara uğraması durumunda, dikkat edilmesi gereken bir diğer konuysa sigortalının primlerini ödeyip ödemediğidir. Vadesi gelmiş, ödenmemiş primleriniz varsa, sigorta şirketi hasarı karşılamayabilir. Bu nedenle primlerinizi düzenli yatırmanız, beklenmedik bir hasarın oluşması durumunda, hasarınızın giderilmesi için yapılacak işlemlerin hızla gerçekleşmesini sağlayacaktır.

 

Hasar anında neler yapmalısınız?

 

Hasarın gerçekleşmesinin ardından, ilk olarak yapmanız gereken sigorta şirketinizin hasar hattı veya asistan hizmetlerini aramaktır. Yetkili temsilcinizle irtibata geçerek, bulunduğunuz noktaya çekici veya yedek araç talep edebilirsiniz. 

 

Zararın tahmini miktarını ve hasara neden olan olayı, açık ve net bir şekilde yetkililere aktarmalısınız.

 

Kaza Tespit Tutanağı’nı doldurun

 

Aracınızdaki hasar küçük de olsa büyük de olsa, kaza tespit tutanağını doldurmalısınız. Bu yüzden aracınızda kaza tespit tutanağı bulundurmaya özen gösterin. Tutanakla birlikte kazayı belgeleyen birkaç fotoğrafı ve kazanın gerçekleşme şeklini yansıtan bir resmi sigorta şirketinize sunmanız gerekebilir. Bu belgelerin incelenmesi sonucunda sorumluluk oranları belirlenir. Bu nedenle bu tür belgeleri geciktirmeden sigortacıya vermelisiniz.

 

Kaza tespit tutanağında şu bilgilerin mutlaka yer alması gerekir.

 

1. Kazanın tarihi, saati ve yeri

2. Sürücülere ait kimlik bilgileri

3. Aracın ruhsat bilgileri

4. Zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri

 

Kaza tespit tutanağının nasıl doldurulacağını öğrenmek için tıklayın.

 

Bunun yanında, sigortacının sorumluluğu üstlenmesi halinde, aracınızı anlaşmalı servise götürebilirsiniz. Anlaşmalı servis, tüm işlemleri sizin yerinize üstlenerek sigorta şirketinizden eksper talep edip onlara tüm detaylar hakkında bilgi verecektir. Servis tarafından araçtaki hasar miktarı tespit edilerek sigortanın ödeyeceği miktar belirlenir. Siz sadece kalan tutarı karşılarsınız. 

 

Eğer aracınızın sigortası yoksa, kaza sonrası aracınızda oluşabilecek hasarları gidermek için bir kasko sigortası edinmenizde fayda var. Koalay’dan kasko sigortası satın alarak, bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun sigorta tekliflerini kolayca alabilir, kaza sonrasında aracınızda oluşabilecek tüm zararları karşılayabilirsiniz.

 


Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka Sorgulatarak Araç Hasar Kaydı Nasıl Yapılır, Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilir, Çağrı Merkezi ve Web Üzerinden Hasar Sorgulama

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Hasar Tespit Tutanağını Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli, Hangi Kaza Durumlarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulmaz?