Trafik Sigortasında Havuz Sistemi

Trafik kazasında kusurlu olduğu resmen tespit edilmiş araç sahibinin karşı tarafa verdiği maddi zararları ve karşı araçtaki tedavi masraflarını karşılayan zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta. Artan trafik sigortası fiyatları nedeniyle araç sahiplerinin sigorta primlerini kolaylıkla ödemesi için getirilen tavan fiyat uygulamasına ek olarak başlayan havuz sistemi ile trafikteki riskli araçların zararları sigorta şirketleri tarafından karşılanacak.

Zorunlu Trafik Sigortasında 12 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasına ek olarak, havuz sistemi de 11 Temmuz 2017 tarihi itibariyle yürürlükteki yerini aldı ve uygulanmaya başlandı. Sigorta şirketlerinin zorunlu olarak kayıtlı olması gereken havuz sistemi, trafikte hasar riski yüksek olan araçların olası kazalardaki hasarının sigorta şirketlerine pay edileceği bir uygulama.

 

Neden Havuz Sistemi?

Zorunlu trafik sigortasında primlerin düşmesi için teklifli indirim gibi sigorta primlerini düşürmeye yarayan yasal düzenlemeler getirilse de primlerde ciddi anlamda bir düşüş sağlanamamış, böylece tavan fiyat uygulaması devreye girmişti. Sürücüleri basamak sisteminde hasarsızlık durumuna göre belirlenmiş tavan fiyatların üzerinde prim ödememesini öngören tavan fiyat uygulaması, şimdi de hasar riski yüksek olan araçların olası kazalardaki hasarının sigorta şirketlerine pay edileceği havuz sistemi ile gündemde.

 

Havuz Sistemi Nasıl İşleyecek?

Trafikte hasar riski yüksek olan araçlar için getirilen havuz sisteminde sigorta şirketleri, trafik sigortası poliçesini tavan fiyat üzerinden satacak, primleri havuzda toplayacak, hasarı sigorta şirketleri ödeyecek. Toplam hasarın % 50’si trafik sigortası satan şirketler arasında eşit şekilde pay edilecek; kalan % 50 ise yine şirketlerin trafik sigortasındaki pazar payına göre paylaştırılacak. Tüm bu prim ve hasar işlemlerini Motorlu Taşıtlar Bürosu’nun yöneteceği havuz yürütecek.

 

Resmi adı Riskli Sigortalılar Havuzu olan sistem; sürücüleri hasar geçmişlerine göre 7 basamağa ayıran tavan fiyat uygulamasında 1., 2. ve 3. basamaklarda yer alan hasar riski ve primleri diğer araçlara göre daha yüksek olan araçları kapsıyor. 4., 5., 6. ve 7. basamaklardaki düşük hasarlı sürücüler ile taksi, minibüs, küçük otobüs, büyük otobüs, kamyon, çekicileri de havuz kapsamına alacak. Ancak 5., 6. ve 7. basamaktaki otomobiller, kamyonetler, iş makineleri, traktörler, motosikletler havuz kapsamında bulunmuyor.


 

Havuz Sistemi ile İndirim Oranları Değişti

Sigorta primlerine tavan fiyat ile yansıyan indirimlerden sonra yeni yeni başlayan havuz sistemiyle indirim oranlarında bazı düşüşler yaşandı:

 

  • 5. basamaktaki sürücülere %15 olan indirim oranı havuz sistemi ile %10
     
  • 6. basamaktaki sürücülere %30 olan indirim oranı havuz sistemi ile %20
     
  • 7. basamaktaki sürücülere %45 olan indirim oranı havuz sistemi ile %30 olacak.

 

Havuz sisteminin kapsamına girmeyen otomobil, kamyonet, iş makinesi, traktör, römork, tüm motosikletler, tanker ve tarım makinelerinde ise eski indirim oranları geçerliliğini koruyacak.

Koalay, anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden trafik sigortası teklifleri anlık olarak alır ve fiyatlara komisyon eklemeden sunar. Online sigorta brokeri Koalay sayesinde kredi kartınızla kısa sürede zorunlu trafik sigortası poliçenizi satın alabilirsiniz. Koalay’da 5 kolay soruda bilgilerinizi girin, size özel tekliflerden birini seçin, kredi kartınızla anında satın alın. Online sigorta brokeriniz Koalay üzerinden poliçenizi anında yazdırabilir ya da e-postanıza gönderebilirsiniz.

 

Sigorta şirketlerinin trafik sigortası fiyatlarını karşılaştırmak ve en uygun poliçeyi satın almak için Zorunlu Trafik Sigortası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Türkiye'de Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Sürücüden Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Yolcudan Kaynaklanan Trafik Kazalarının Sebepleri, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,