Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?

Türkiye’de zorunlu trafik sigortası yaptırdınız ve birçok riske karşı kendinizi güvence altına aldınız. Peki bu güvence, aracınızla yaz tatilinde yurt dışına çıktığınızda da geçerli mi?

Sizi yurt dışı seyahatlerinizde maddi yükümlülüklerden koruyacak Yeşil Kart Trafik Sigortası sistemi hakkında bilgilendirmek isteriz. Yeşil kart sigortası nedir? Hangi ülkelerde geçerli ve fiyatı nedir?

 

Trafik Kanunu’na göre, trafik sigortası her araç için zorunludur ve yaptırılmadığı takdirde maddi cezalar söz konusudur. Ancak yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olan trafik sigortası, yurt dışında sizi tehlikelere karşı koruyamaz. Trafik sigortası poliçenizin yurt dışında da geçerli olması için, araç sahipleri Yeşil Kart Trafik Sigortası uygulamasından faydalanabilir. Bu uygulama, aracınızın sigorta teminatının yurt dışında da devam etmesini sağlar.

 

Yeşil Kart Sigortası Nedir?

 

Ülkelerarası karayolları seyahat ve taşımacılığındaki gelişmeler, sınırlardaki sigorta işlemlerinin kolaylaştırılması düşüncesini ve ortak sigorta arayışını beraberinde getirdi. Motorlu araçların, üçüncü şahıslarda ve onların araçlarında neden olduğu hasarı güvence altına alan trafik sigortası poliçelerinin, yabancı ülkelerde de geçerli olmasını sağlayan Yeşil Kart sistemi, ülkemizde 1953 yılında başladı. “Uluslararası Motorlu Taşıtlar Sigortası” olarak da bilinen Yeşil Kart Trafik Sigortası, gidilen her farklı ülkede yeni bir sigorta yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Uluslararası niteliğe sahip sigorta, yeşil renkli ve tek formatla düzenlenen bir belgedir. Bir örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Yeşil Kart Örnek

 

Yeşil Kart Sigortası Nerelerde Geçerli?

 

Bu sigorta, yeşil kart bürosu bulunan ülkelerde geçerli ve dünya çapında 46 ülkede kullanılıyor. Yeşil Kart sistemini ülkemizde Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu (TMTB) yürütüyor. Yeşil Kart Sigortası’nın geçerli olduğu ülkelere Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu web sitesinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Meydana gelebilecek trafik kazaları sonrasında hasar tazminatları, bu kurumun sorumluluğu altında bulunuyor. Yeşil Kart yaptıran araç sahiplerinin, gittikleri ülkede bir hasar yaşamaları durumunda, o ülkenin Yeşil Kart Bürosu’na başvurması gerekiyor.

 

Yeşil Kart Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

 

Türkiye’den yurt dışına gidecek olup Yeşil Kart Sigortası yaptıran bir araç, gittiği ülkede bir trafik kazasında kusurlu konumda olursa, üçüncü şahısların araçlarında neden olduğu maddi, manevi zararlar ve yolcuların tedavi giderleri, Yeşil Kart ile karşılanıyor. Söz konusu sigorta, sigortalının aracında meydana gelebilecek herhangi bir hasarı karşılamaz. Kendi aracınızda oluşan hasarı ancak kasko sigortanız varsa karşılar. Kasko sigortanızın kapsamının yurt dışında da geçerli olduğundan emin olun.

 

Yurt Dışında Trafik Kazası Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Öncelikle sakin olun ve gerekli güvenlik önlemlerini alın. Polise haber verilmesi gereken bir kaza geçirdiyseniz, gecikmeksizin haber verin. Polisin tutanak düzenlemesini gerektirecek bir durum yok ise Avrupa Karşılıklı Kaza Beyanı'nı eksiksiz doldurun.

 

Aracınıza ait Yeşil Kartın aslı veya eki olan kopyası, zarar görene verilir. Kaza tutanağı düzenlenirken yabancı plakalı araca ait sigorta hanesine, Yeşil Kart’ın:

  • Numarası;
  • Başlangıç ve bitiş tarihi;
  • Düzenleyen sigorta şirketlerinin adı;
  • Düzenleyen sigortacının ülkesinin

mutlaka yazılmalıdır.

 

Şayet sürücü sıfatıyla olaya karışmışsanız, Türkiye’ye dönüşünüzde kaza bildirim formunu doldurup Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na bildirin.

 

Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır?

 

Yeşil Kart Sigortası poliçenizin düzenlenebilmesi için, Türkiye’de yaptırdığınız zorunlu trafik sigortası poliçenizin fotokopisiyle birlikte araç ruhsatınızı ibraz etmeniz yeterli. Sigorta ücretleri, Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu’nun İstanbul, İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli’deki merkezlerinde kredi kartıyla ödenebiliyor. Binek araçlar için, yurt dışı kalış sürelerine göre değişen Yeşil Kart Sigortası fiyat tarifesini aşağıda bulabilirsiniz. Tüm araç türleri için ise Yeşil Sigorta fiyat tarifesi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun sitesinde yer almaktadır.

 

  GEÇERLİLİK SÜRESİ

  SİGORTA ÜCRETİ

  OTOMOBİL

  MOTOSİKLET

  15 Gün

  47,25 €

  37,80 €

  1 Ay

  59,06 €

  47,25 €

  2 Ay

  82,69 €

  66,15 €

  3 Ay

  106,31 €

  85,05 €

  4 Ay

  129,94 €

  103,95 €

  5 Ay

  153,56 €

  122,85 €

  6 Ay

  177,19 €

  141,75 €

  1 Yıl

  236,25 €

  189,00 €

 

 

Kasko Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi?

 

Normal şartlarda yaptırılan kasko sigortaları sadece ülke sınırları içinde gerçekleşecek hasarlara karşı araç sahibini teminat altına alır. Şayet ülke dışına aracınızla çıkacaksanız, kasko kapsamına ayrıca yurt dışı teminatını eklemelisiniz. Bu sayede aracınızın Türkiye dışında bir hasar görmesi durumunda, güvence altına almış olursunuz. Kasko sigortası ek teminatlarla genişletilebilen bir sigorta türü olduğu için, teminatların içine yurt dışı teminatı kolayca eklenebilir. Eğer satın aldığınız kasko tam kasko poliçesine sahipse yurt dışı teminatını da barındıracağından, kasko sigortası açısından ayrıca bir şey yapmanıza gerek yok, aracınız ülke dışında da güvence altındadır. Eğer satın aldığınız kasko genişletilmiş kasko poliçesine sahipse bu durumda alınan güvenceler arasında yurt dışı teminatının olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Yurt dışında kasko poliçeniz yalnızca aracınızda meydana gelecek zararları karşılayacağı için üçüncü şahıslarda oluşacak zararlar için yurt dışına çıkarken Yeşil Kart Sigortası yaptırın.

 

Yurt Dışında Sağlığınızı da Teminat Altına Alın

 

Seyahat Sağlık Sigortası, yurt dışı seyahatlerinizde acil hastalık veya kaza durumu sonucunda oluşması muhtemel acil tıbbi yardım masraflarını, belirlenmiş limitler çerçevesinde karşılar. Yalnızca tedavi masraflarını değil hastaneye nakil ücretini, acil bir ilaç getirilmesi söz konusuysa onun giderlerini ve seyahati sırasında hastalık veya yaralanma nedeniyle konaklama süresinin uzatılmasına bağlı tüm giderleri karşılar.

7/24 online olarak Koalay.com üzerinden satın alabileceğiniz seyahat sağlık sigortası; vize reddi, ferdi kaza, bagaj kaybı ve kapkaç gibi birçok riske karşı sizleri güvence altına alıyor. Yalnızca 3 dakikada teklif almak için tıklayın.

 

Kazanın ne zaman ve nerede geleceği belli olmaz. Kendinizi güvende hissetmek için, önce zorunlu trafik sigortanızı yaptırın. Yurt dışına gidecekseniz, Yeşil Kart Sigortası da yaptırarak güvenle seyahat edebilirsiniz.


Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Sigorta Şirketine Başvururken Gerekli Evraklar Nelerdir, Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız, Pert Araç

Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Trafik Kazası Sonrası Hangi İşlemler Yapılmalı? Trafik Polisi Ne Zaman Çağrılmalı? Kaza Sonrası Hangi Sigorta İşlemleri Yapılmalıdır?

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..