Muayene Raporu Aracınızda Bulunmak Zorunda

TÜVTÜRK, her  muayene sonrasında araç muayene süresinin yazılı olduğu rapor veriyor.Bu nedenle sürücüler araç muayenesinin geçerlilik süresinin takibi için TÜVTÜRK tarafından verilen Araç Muayene Raporu’nu ruhsatlarında bulundurmak zorundalar.

 

Muayene Süresini Unutan, Motorlu Araç Trafik Tescil Belgesi Olmayan Araç Sahipleri Muayene Süresini Nasıl Takip Edebilir?

 

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında araçların muayene bilgileri kayıt altındadır ve bu istasyonlardan aracın muayene raporu alınabilmektedir. Raporda aracın son muayene bilgisi de görülebilmektedir.

 

Ayrıca 1 Temmuz 2017 tarihinden sonra yeni araç satın alan kişilere Motorlu Araç Trafik Belgesi de verilmediğinden Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurulduğunda araç muayenesinin yapılması gereken tarih öğrenilebilmektedir.

 

2. El Araçların Muayene Süresi Nasıl Takip Edilir?

2.el araç satın alan kişilerin, aracın muayene süresini eski araç sahibinden öğrenmesi gerekir. Muayene süresinin takibi için varsa Araç Muayene Raporu mutlaka istenmelidir.

 

Araç Muayenesi İçin Gereken Evraklar

 

  • Ruhsat
  • Aracın vergi veya ceza borcunun olmaması
  • Trafik sigortası
  • Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi

 

Eğer muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulunmalıdır.

 

Araç Muayenesi Yaptırılmadığında Ceza Ödenir Mi?

Araç muayenesinin belirli periyotlarla yaptırılması gerekmektedir. Yaptırılmadığında ise ceza ödemek zorunda kalırsınız. Araç muayenesi yaptırılmadığında 2 tür ceza uygulanmaktadır:

 

  1. Son araç muayene geçerlilik tarihine kadar muayene yaptırmadıysanız ve trafik kontrollerinde bu tespit edilmediyse muayene istasyonuna araç muayene işlemi için gittiğimizde geciktiğiniz ay hesaplanmaktadır.
     
  2. 2023 yılında muayenesiz araç kullanmanın cezası 951 TL. Muayenesiz araç kullanan şoförlere 951 TL para cezasının yanında sürücünün ehliyetine 10 ceza puanı işlenmektedir. Eğer size tanınan süre içerisinde araç muayenesini yaptırmazsanız aracınız trafikten men edilebilmektedir.
     
  3. Araç muayeneniz geciktiyse ödemeniz gereken ceza ücretini Tüvtürk'e ait bu link üzerinden öğrenebilirsiniz.



Aracınızı muayeneye götürmeden önce zorunlu trafik sigortanızın süresinin bitmediğinden emin olmalısınız.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar? Öğrenmek İçin Tıklayın!


Aracınızda Muayene Raporunu Bulundurmak Zorunlu Hale Geldi

Aracınızda Muayene Raporunu Bulundurmak Zorunlu Hale Geldi

1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Araç Muayene Raporu'nu aracınızda bulundurmanız zorunlu hale geldi.

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler ve Randevu Süreci, Egzoz Gazı Ölçümü Nasıl ve Nerede Yaptırılır, Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

1 Yıllık Otomobil Masrafları

1 Yıllık Otomobil Masrafları

Kasko Sigortası, Trafik Sigortası, Motorlu Taşıt Vergisi, Araç Muayenesi, Akaryakıt, Temizlik ve Bakım Masrafları, Otopark Ücreti