İsofix Nedir?

Evrensel çocuk koltuğu sistemi olarak da adlandırılan isofix, çocuk koltuklarının araçlara bağlanması için gerekli olan uluslararası ölçüt olarak belirlenmiş bir montaj sistemidir. Bu sistem sayesinde araçlarda bebek koltukları için üst seviyede güvenlik sağlanmaktadır.

 

 

İsofix Neden Gereklidir?

İsofix, bebek koltuğunun araçta bulunan diğer koltuklar gibi araca monte edilmesini sağlar. Böylelikle güvenlik açısından bebek koltuklarının araçtaki diğer koltuklardan bir farkı kalmaz ve koltuğun yerinden çıkma ihtimalinin önüne geçilir.

Emniyet kemeri ile monte edilen bebek oto koltuklarına oranla isofix sistemi ile takılan koltukların hatalı takılma ihtimali çok azdır. İsofix, ani fren ya da kaza durumunda çocuğun maruz kaldığı yükün minimuma inmesini sağlar. Hızlı bir şekilde takılıp çıkarıldığı için kullanımı kolay ve işlevseldir. 

İsofix Kurulumu Zorunlu mu?

Araçlarda bebek oto koltuğu zorunlu hale gelmiştir. Ancak isofix kurulum sistemi 2013 yılından sonra üretilen araçlar dışında zorunlu değildir. İsofix montaj sistemi zorunlu olmasa dahi bebeklerin güvenliği açısından kullanımı tavsiye edilir. İsofix, çocuğun güvenliğini arttırsa da tam koruma sağlamak için araç sigortası yaptırılmalıdır.

Trafik sigortası, araç sahibinin hukuki bir yükümlülüğüdür. Araca bağlı olarak değişim gösteren trafik sigortası; sağlık giderleri ve araç hasarlarını karşılamaktadır. Uygun trafik sigortasını yaptırmak bu bakımdan önem taşır. 

Hangi Araçlara İsofix Bağlanabilir?

İsofix montaj sisteminin faydaları kadar hangi araçlara kurulabildiği de önem taşır. 2000 yılından önce üretilen araçlara isofix sistemi uygun olmayabilir. Ancak 2006 yılı ve sonrasında üretilen araçlar çoğunlukla isofix sistemi ile uyumluluğa sahiptir. 2013 yılından sonra üretilen araçlara isofix sisteminin kurulması zorunludur. İsofix sisteminin araca kurulumu yapılmadan önce uyumluluk durumu kullanma kılavuzundan öğrenilebilir. Kullanım kılavuzu dışında aracın arka koltuklarında yer alan isofix logosu sayesinde de uyumlu olup olmadığı anlaşılabilir.

İsofix Kurulumu Nasıl Gerçekleştirilir?

İsofix çocuk koltuğu sistemi, çocuk oto koltuğunda bulunan klipslerin araç koltuğuna takılması ile kurulur. Çocukların araçta en güvenli olduğu yer arka koltuklardır. Bu sebeple isofixin kurulumu da arka koltuğa gerçekleştirilmelidir. İsofix montaj sisteminin kurulumu aşamalar ile gerçekleşir:

  1. Bebek oto koltuğunun arka kısmında konumlanan, genellikle sarı renge sahip olan isofix bağlantı noktaları dışarı doğru çekilir.
  2. Bebek oto koltuğu, araç koltuğunda uygun noktaya yerleştirilir. 
  3. Bebek oto koltuğu, araç koltuğunun arka tarafına bastırılarak isofix sabitleme noktalarına takılır.
  4. Bebek oto koltuğunun isofix sabitleme noktalarına doğru biçimde takıldığını anlamak için gösterge ışıklarına bakılır.

Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler kaza riskini arttırmaktadır.

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarınızla rahat ve güvenli bir yolculuk için yazımıza göz atın.