İkinci El Araç Alırken Yapılacak Sigorta İşlemleri

Ülkemizde sıfır araç satın almanın yanı sıra ikinci el araç satın almak da yaygın bir işlemdir. Yükselen vergi tutarları sayesinde kullanıcılar ikinci el araç satın almaya daha yatkın hale geliyorlar. Peki ikinci el araç aldıktan sonra sigorta işlemleri nasıl yapılır? Bu yazımızda sizlere ikinci el araçların sigorta işlemleri hakkında bilgi vereceğiz. 
İkinci el bir araç alan araç sahibi aracı üstüne kaydettiğinden itibaren tüm yasal sorumlukların sahibi olur. İkinci el aracın sigortasının yapılması da bu noktada aracın yeni sahibinin sorumluluğundadır.  Eski trafik sigortasının yeni ruhsata işlenip devam etmesi söz konusu değildir. Araç sahipleri yeni sigorta işlemleri başlatmalıdır. 

 

 

İkinci El Araç Sigorta Yaptırma Süresi

Zorunlu trafik sigortası ve kasko araç el değiştirdikten sonra yenilenmesi gereken yasal işlemlerdir. İkinci el aracın daha önceden yaptırılmış olan sigortası mevcuttur. Noter devir işlemlerinden sonra yeni araç sahibine kendi adına sigorta yaptırabilmesi için 15 gün süre müddet verilir. 15 gün içerisinde yeni araç sahibi kendi adına yeni sigortasını yaptırmak zorundadır. 
15 gün süre müddet verilmesindeki amaç, yeni araç sahibinin bu süre zarfında kendisine uygun sigorta tekliflerini araştırması ve seçim yapmasıdır. 15 gün devam eden eski poliçe için herhangi bir ödeme yapılmasına gerek yoktur. Bu durum zorunlu trafik sigortası için geçerlidir. Böylece satış işlemi yeni gerçekleşen araçların, kısa süre de olsa yasal olarak trafikte dolaşım hakkına sahip olmaları sağlanmış olur. 15 gün içerisinde kaza veya hasar meydana gelmesi durumunda, aracın eski sahibinin üzerine olan poliçe ile işlem yapılır.
15 gün süre içerisinde araç sahibi kendi adına sigorta yaptırmazsa trafik ekiplerince durum fark edildiği andan itibaren araca el konulur ve otoparka çekilerek idari para cezasına çarptırılır.  Sigorta işlemi yapılmasından sonra otopark ücreti ve sigorta gecikme cezası ödenerek araç sahibi aracını alabilir. 

İkinci El Araç Sigorta Fiyatları 

İkinci el araç sigorta fiyatlarının sıfır araç sigorta fiyatlarından bir farkı yoktur. Aracın durumuna göre sigorta şirketleri kullanıcılara farklı fiyatlar belirler. Ancak burada önemli olan konu her sigorta şirketi aracınız için farklı prim fiyatları ve ödeme planları sunar. Trafik sigortası yaptırmak için en uygun prim fiyatları ve ödeme planı sunan, kampanya ve indirimler düzenleyen şirketler araç sahiplerinin sigorta şirketini tercih etmesinde yardımcı olacaktır. 

İkinci el araç satışı ve alımı nasıl yapılır öğrenmek için  ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Aracını Satan Kişi Sigorta İadesi Alabilir Mi? 

Aracını ikinci el olarak satan kişilerin devam eden sigorta sözleşmeleri aracın satıldığı tarihten itibaren 15 günden sonra sona ermektedir. Satış işlemi gerçekleşen aracın sigorta poliçesinin bitmesine uzun zaman olan araç sahipleri poliçelerinin “kullanılmamış” gün sayısı olduğundan dolayı, geri kalan günlerin iadesini alabilir. Araç sahipleri iadelerini alabilmeleri için aracın satıldığına dair belgeleri sigorta şirketine sunması gerekmektedir. 
 


Trafik Sigortası Yaptırmayanlar İçin Ceza Nedir? 2022

Trafik Sigortası Yaptırmayanlar İçin Ceza Nedir? 2022

2022 Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası, Trafik Sigortası Ceza Yaptırımları, Trafik Sigortası Yaptırmama Ceza Ücreti Ve Gecikme Ceza Ücreti

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta sayesinde büyük bir yükün altına girmekten kurtularak kendimizi daha rahat ve güvende hissediyoruz.

2024 ÖTV Oranları

2024 ÖTV Oranları

Araçlar İçin 2024 ÖTV Oranları, ÖTV Vergisi, Otomobil Vergisi, Motosiklet Vergisi, Elektrikli Araç ÖTV ve KDV Tutarları, Engelli Raporu ile ÖTV’siz Araç Alımı