Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?

İkame araç, herhangi bir kaza durumunda araç kullanılamayacak hale geldiğinde sigortalının mağdur olmaması için temin edilen araçtır. Kasko poliçesine ikame araç dahil ise araç sahibine tamir süresince kullanmak üzere muadil bir araç temini yapılır. İkame araç temini için belirli şartların sağlanması gerekir. Değerlendirmeler sonucunda şartları eksiksiz sağlayan kasko sahiplerine ikame araç temini yapılır.

 

 

İkame Araç Alma Şartları

İkame araç alma sürecinde, eğer poliçe ikame araç sağlamayı taahhüt ediyorsa kaza tespit tutanağı ekseninde sigorta şirketlerinin diğer şartlarına uygunluk aranır. 

Bu şartlar arasında; aracın hasar seviyesinin kullanımı engelleyecek düzeyde olması, sigorta poliçesinde yer alan hasarlardan birine sahip olması ve aracın hasarının tamir edilmesi için belirli bir süreyi aşması gerektiği yer alır.

Tamir süresi aşımı sigorta şirketine bağlı olarak 24 - 48 saat arasında değişim gösterebilir. İkame araç almak için gerekli olan tamir süresine pazar günleri dahil edilmez. Sigorta sahipleri, sigorta şirketlerine bağlı olarak değişim göstermek kaydıyla 1 ya da 2 sefer olmak kaydıyla ikame araç hizmetinden yararlanabilir. 

İkame Araç Kullanım Süresi

Talebin yetkililere ulaşmasının ardından sigorta şirketinin koşullarına bağlı olarak 24 - 48 saat sonra kasko sahibine ikame araç teslimi gerçekleştirilir. Hasarlı aracın tamiri süresince kullanılan ikame araçların belirli kullanım süresi bulunur. Bu süre sigorta şirketlerinin işleyişlerine göre değişmek ile birlikte kaza halinde en fazla 7 ile 15 gün arasında değişim gösterir.

Arızalı aracın tahmini teslim süresinden önce tamiratının tamamlanması durumunda ise ikame aracın iade edilerek asıl aracın teslim alınması gerekir.

Kasko sigortasu tazminatı nasıl hesaplanır? öğrenmek için ilgili sayfayı ziyaret edin.

İkame Araç Nasıl Belirlenir?

Kasko tarafından sağlanan ikame araç, hasarlı araç ile benzer özelliklere sahip bir araç olacak şekilde kullanıcıya sağlanır. Poliçede belirtilen süreç boyunca araç sahibinin kullanımına sunulan aracın özelliklerinin tamir sürecinde olan araca denk olması tercih edilir. Ancak verilecek araç şirketlerin elinde bulunan araçlara göre farklılık gösterebilir.

Sigorta şirketleri tarafından aracın yerine verilebilecek araç sınıfı (A, B ve en fazla C olmak üzere) belirlenmiştir. Sigorta şirketi tarafından denk araç grupları sigorta sahibine sunulur.

Hangi Durumlarda İkame Araç Sağlanamaz?

Poliçesi ikame araç sağlamaya elverişli olsa dahi araç temini yapılamayacak durumlar da bulunur. Aracın arıza nedeni poliçe kapsamı dışında kalan bir durumdan kaynaklanıyorsa ya da aracın arıza nedeni kaza yapmış olması değil ise sigorta şirketi tarafından ikame araç sağlanmaz.

 


Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko, Genişletilmiş Kasko, Dar Kapsamlı Kasko, Dar Kasko İle Genişletilmiş Kasko Arasındaki Fark, Dar Kasko Nedir

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Araç sahiplerinin en fazla merak ettiği konuların başında poliçelerin orijinal kopyalarının kendilerinde ve araçlarında bulunup bulunmaması konusu yer alıyor.

Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

kaskoda cam kırılması, cam kırılmasında istenen belgeler, kaskoda cam değiştirme hakkı, zorunlu trafik sigortasında cam kırılması