En Çok İhlal Edilen Trafik Kuralı Nelerdir?

Trafik kazasının en fazla görüldüğü ülkelerden biri olan Türkiye’de yılda 130 bine yakın trafik kazası gerçekleşiyor. Bu kazaların oluşmasındaki en büyük neden ise ihlal edilen trafik kuralları ile sürücülerin dikkatsiz davranışları. Kazaların önüne geçebilmek ve güvenli bir sürüş deneyimi için temel trafik kurallarına uymak şart. İşte birçok kazaya ve olumsuz duruma yol açan, en çok ihlal edilen 7 trafik kuralı:
 

Alkollü Araç Kullanımı


Yasalar gereği yasak olan ve uymayanların çeşitli cezalara tabi tutulduğu bu durum, gerçekten çok tehlikeli. Alkollü halde direksiyon başına geçip araba kullanarak hem kendinizi hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmış oluyorsunuz. Bunun yerine alkol aldığınız günlerde arkadaşınızın yardımını rica edebilir veya taksiyi tercih edebilirsiniz.

 

Sinyal Vermeden Dönüş


Trafikte en sık yapılan hatalardan biri de sinyal vermeden dönüş yapmak. Her gün yüzlerce aracın bulunduğu yollarda, araçların nereye gittiğini, nereden dönüş yapacağını anlamak oldukça zor. Bu nedenle sağa ya da sola dönmeden önce mutlaka sinyal vermeliyiz. Sinyalleri doğru zamanda vermeye de dikkat edin. Dönüş yapmadan yaklaşık 250 metre önce sinyal vermenizde fayda var.

 

Aşırı Hız Yapmak


Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri de aşırı hız. Herkesin bir yere yetişme telaşında olduğu büyük şehirlerde, aceleci tutuma bağlı hızlı gitme merakı, kazaların oluşmasına ortam hazırlıyor.

 

Hatalı Sollama


Aceleci davranıştan ötürü yapılan hatalı sollama ise son derece yaygın bir kural ihlali. Bir yerlere yetişme derdinde olanlar hız dışında, önündekini sollayarak geçme yarışına giriyor.

 

Seyir Esnasında Cep Telefonu İle Konuşmak


Trafikte gerçekleşen kazaların nedenleri arasında cep telefonu ile konuşmak ilk sıralarda yer alıyor. Telefona bakarken dikkatini kaybedip kaza yapan sürücülerin oranı oldukça yüksek.

 

Takip Mesafesine Uymamak


Öndeki araç ile aranızda takip mesafesini korumadan çok yakın bir mesafede gitmeniz, kazaya mahal verebilir. Önünüzdeki araç beklenmedik zamanda fren yaparsa, yakın takipte olduğunuz için duramayıp çarpabilirsiniz. Ancak aranızda fren mesafesi olursa durabilirsiniz.

 

Emniyet Kemeri Takmamak


Hem güvenliğiniz hem de kazalarda oluşabilecek hasarları en aza indirmek için emniyet kemerini mutlaka takmalısınız. Yakın ya da uzun mesafe fark etmeden, her zaman emniyet kemerini takmaya özen gösterin. Arabaya biner binmez ilk işiniz emniyet kemerini takmak olsun. Böylece can güvenliğinizi sağlar, herhangi bir kazada yaralanma riskini %30 oranında azaltabilirsiniz.

 


Bu temel trafik kurallarına uyarak kazaların oluşmasını biraz olsun engelleyebilirsiniz. Tüm önlemlere rağmen küçük bir dikkatsizlik sonucu veya karşı tarafın yanlış bir hareketiyle kaza gerçekleşebilir. Böyle bir durumda oluşabilecek hasarlara karşı kendinizi güvence altına almak için trafik sigortası ve kaskonuzun olması şart. Henüz kasko ve trafik sigortanız yoksa, Koalay.com’a girip size en uygun poliçeyi satın alabilirsiniz.


Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken 15 Kural

Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken 15 Kural

Güvenli sürüş. Sürücü hataları. Trafik kazasına neden olan faktörler. Trafik sigortası. Kasko sigortası.

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Annelerin Araba Kullanırken Yaptığı 6 Tehlikeli Hata

Anne sürücüler çocuklarıyla birlikte yola çıktıklarında her zamankinden daha dikkatli olması gerekli. İşte en sık yapılan hatalar

Annelerin çocuklarına öğretmesi gereken 22 trafik kuralı

Annelerin çocuklarına öğretmesi gereken 22 trafik kuralı

Büyüme çağında olan, özellikle 3-6 yaş aralığında çocuklarda tehlike kavramının henüz oturmamış olması, sokakları tehlikeli hale getiriyor.