Dört Mevsim Lastiği Nedir?

Dört mevsim lastiği, pek çok durumda arabanın en iyi performansı vermesini sağlayan, her mevsim kullanılabilen, üzerinde üçtepe kar logosu bulunan lastik türüdür. Çamur ve kar üzerinde daha iyi performans göstermek için üretilmiştir. Mevsim geçişlerinde ve ılıman iklimlerde kullanıldığında üst düzey performans sağlayan dört mevsim lastikleri, arabaların fabrika çıkışında üzerinde bulunur. Dört mevsimde de kullanılabilir özelliğe sahip olması dört mevsim lastiklerini yaz ve kış lastiklerinden ayırır. 

 

 

Dört Mevsim Lastiğinin Özellikleri Nelerdir?

  • Dört mevsim lastikleri, yaz ve kış lastikleri kullanımının gerekli olmadığı durumlarda ve mevsim geçişlerinde konforlu sürüş sağlar. 
  • Islak ve kuru zeminde ve hafif kış koşullarında performans açısından yeterlidir. Yeterli koşullarda kullanıldıklarında uzun ömürlüdür. 
  • Diş derinlikleri, yaz lastiklerinden daha derin seviyededir. Kış lastiklerinden ise daha az yoğunluğa sahiptir. Bu bağlamda ortalama diş derinliğine sahip olduğunu söylemek mümkündür.
  • Bir lastiğin dört mevsim lastiği olduğunu anlamak için yanağında yer alan işaretlere bakılır. Eğer lastikte M+S ifadesi ve kar tanesi işaretleri bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir.
  • Dört mevsim lastikleri kış şartlarında -5 dereceye kadar olan sıcaklıklarda çekiş sağlayabilir.  

Dört Mevsim Lastiği Kış Lastiği Olarak Kullanılabilir mi?

Dört mevsim lastiği hafif kış şartlarına uygun olarak üretilir. Ancak lastiği kış şartlarında kullanılması hem lastik dişlerinin ömrünü kısaltır hem de tam anlamıyla kışa uygun olmadığı için kullanımı önerilmez. Kış aylarında dört mevsim lastiği yerine kış lastiğin kullanılması daha işlevsel olacaktır. Kış lastiği yerine kullanılamayacağı için kış mevsiminde yapılan denetimlerde dört mevsim lastiği kullananlar cezai işleme tabi tutulur.

Araç lastik bakımı nasıl yapılmalı öğrenmek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yazın Neden Dört Mevsim Lastiği Kullanılmamalıdır?

Dört mevsim lastiğinin üretim amacı yaz lastiğinden farklıdır. Yaz lastikleri sıcak havalarda zeminin kurumasıyla yüksek performans vaad eder. Dört mevsim lastikler ise her mevsime ayak uydurabilir ancak en verimli performansını göstermez.

Dört mevsim lastikler ile yaz lastikleri arasındaki temel fark iki lastik arasındaki yapı farklılığıdır. Yaz lastiklerine oranla dört mevsim lastikleri daha fazla yakıt tüketimi sağlar. Dört mevsim lastikleri yaz aylarında da kullanılabilirler ama fren ve direksiyon hakimiyeti, viraj alma yeteneği yaz lastiklerine oranla daha azdır.

Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir?

Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir. Bakıma giden lastiklere çaprazlama işlemi uygulanmalıdır. Bu sayede lastiklerin diş derinliği eşit düzeyde tutulması sağlanır. Lastiklerin diş derinliğinin eşit olması kullanımın da benzer düzeylerde olmasını sağladığından önem taşır. 


 


Araç Lastik Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç Lastik Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç lastik bakımı nasıl yapılmalı, lastik nasıl seçilmeli, yaz ve kış lastiği seçimi, lastik hava basıncı ve diğer ayarlar.

Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

kaskoda cam kırılması, cam kırılmasında istenen belgeler, kaskoda cam değiştirme hakkı, zorunlu trafik sigortasında cam kırılması

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Araç kış bakımı nedir, nasıl yapılır, kış lastiği takmak, fren ve silecek kontrolleri, kışlık motor bakımı...