Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulmaz?

 

Meydana gelen bir trafik kazası sonucunda kazaya karışan taraflarda maddi bir hasar oluştuğunda, araç sahiplerinin kaza tespit tutanağı doldurması gerekir. Sigorta işlemleri açısından da kaza tespit tutanağının tutulması oldukça önemlidir. Kaza tespit tutanağının amacı, tarafların kazanın nasıl meydana geldiğini kendi bakış açılarından anlatarak resmi olarak kayıt altına almalarını sağlamaktır. Tutanak işlemlerini eksiksiz yapmak için Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Eskiden kaza tespit tutanakları trafik polisleri tarafından tutulurken, Hazine Müsteşarlığı tarafından 2008 yılında yayımlanan genelgeden bu yana, maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurması yeterli oluyor. Ancak sürücüler tarafından kaza tespit tutanağı tutulmaması gereken durumlar da bulunuyor.

 

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Geçerli Olmaz?

Aşağıdaki durumlarda tutanağın trafik ekipleri tarafından tutulması gerekiyor:

 

  • Kazaya bir araç karıştıysa (tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası ise)
  • Araçlardan biri 18 yaşından küçük biri tarafından kullanılıyorsa
  • Kazaya karışan sürücülerden birinin ehliyeti yoksa veya ehliyeti kullandığı araç cinsi için yeterli değilse
  • Araçlardan en az biri trafik sigortasına sahip değilse
  • Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesi bulunuyorsa
  • Sürücülerde akıl sağlığı şüphesi varsa
  • Kazaya karışan araçlardan biri kamu kurum ve kuruluşlarına aitse (Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç)
  • Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse
  • Kazada sürücü veya yayalarda ölüm veya yaralanma varsa, kaza tutanağı trafik ekipleri tarafından tutulmalıdır.

 

Böyle bir durumda hemen polis ya da jandarma kolluk kuvvetleri aranmalı ve araçların yeri değiştirilmeden beklenmelidir. Yukarıdaki durumlardan biri geçerli olduğu halde, kaza tespit tutanağı emniyet güçlerine tutturulmadıysa, en yakın zamanda bölgeyle ilgilenen trafik ekiplerine olay hakkında bilgi verilip rapor hazırlatılmalıdır.

 

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı, yalnızca maddi hasarlı trafik kazalarında, kazayı kayıt altına alabilmek için polise veya sigorta şirketine gerek kalmadan tarafların anlaşarak düzenlediği tutanaktır. Eskiden trafik polisleri tarafından tutulan kaza tespit tutanakları, 2008 yılından beri polislere ihtiyaç kalmadan sürücüler tarafından tutulabiliyor. Böylece trafikteki beklemeler ve zaman kayıpları azalıyor.

 

Kağıda basılı kaza tespit tutanaklarına ek olarak 2014 yılından bu yana Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından geliştirilen Mobil Kaza Tutanağı sayesinde akıllı telefonlardan da doldurulabiliyor. Sigorta işlemleri açısından oldukça önemli olan kaza tespit tutanağının, maddi hasarlı trafik kazası durumunda, kazaya karışan taraflarca hazırlanması zorunludur. Kaza tespit tutanağı düzenlemedeki amaç, kazanın meydana gelişini göstermektir. Kaza tespit tutanağı, kaza kusur oranlarını göstermez, kusur derecelerini belirleyecek olan sigorta şirketidir.

 

Görgü Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Görgü tespit tutanağı, kaza tespit tutanağından farklıdır. Kazaya karışan taraflardan birinin olay mahallinden kaçması veya ölümlü/yaralanmalı bir kaza neticesinde, olayın nasıl vuku bulduğuna dair kolluk kuvvetleri tarafından hazırlanan tutanak, görgü tespit tutanağıdır. Bu tutanakta kazanın nasıl gerçekleştiği, kaza sonrası yaşananlar, varsa kaybolan eşyalarınızın içeriği detaylıca tasvir edilerek yazılır. Bu tutanağa trafik polislerinin kaza mahallindeki incelemeleri de eklenerek ilgililere sunulur.

 

Kaza Tespit Tutanağının Değerlendirilmesi

Kaza tutanakları ile kazaya ait fotoğraflar sigorta şirketine ulaştığında sigorta şirketi, %0, %50 ve %100 kusur oranlarına göre 3 iş günü içerisinde bir değerlendirme yapar ve belirlenen kusur oranını Tramer’e yani Sigorta Bilgi Merkezi’ne (SBM) iletir.

 

Kazaya karışan araç sahiplerinin sigorta şirketlerinin kusur tespitine ilişkin değerlendirmeleri aynı olması durumunda, şirketler arası mutabakat söz konusudur. Şayet taraflardan biri gerekli değerlendirmeyi iletmezse, beyanda bulunan sigorta şirketinin değerlendirmesi esas kabul edilir. Nihai kararı değerlendirmeler neticesinde SBM verir ve sigorta şirketlerine ebliğ eder.

 

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Kazaya karışan taraflar sigorta şirketlerine teslim ettikleri kaza tespit tutanaklarının değerlendirilmesi sonucu kusur oranlarını, Sigorta Bilgi Merkezi’nın web sitesindesindeki "Online İşlemler Menüsü" altında yer alan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama adımından öğrenebilir. Sorgulama yapmak için, araç plakası ve TC kimlik numarası yeterlidir.

 

 

Kaza tespit tutanağı verilerine göre, ülkemizde 2017 yılında 816 bini aşkın kaza gerçekleşmiş olup, günlük ortalama kaza sayısı 2.237’yi aşmıştır. Mobil kaza tutanağı verilerinden hareketle hazırlanan Türkiye'nin trafik kazası yoğunluk haritasını görüntülemek için buraya tıklayınız. 

 

Eksper Raporu Sorgulama

Kaza tespit tutanağının yanında hasar resimleri eklenerek hasar bildirimi yapıldıktan sonra, eksperler gelerek kazayı değerlendirip araçları inceler. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından uygulamaya konulanan eksper raporu sorgulama sayfası ile araçların hasarlarına ilişkin hazırlanan ekspertiz raporu özetlerini görebilir ve hasar detaylarını öğrenebilirsiniz. Eksper raporunu görebilmek için aracın plakası, araç sahibinin kimlik numarası ve kaza tarihini bilmek yeterlidir. Ancak Sistem 1 Ocak 2012’de uygulamaya konduğundan, yalnızca bu tarihten itibaren düzenlenen raporlar yer almaktadır.  

 

 

Kaza Tespit Tutanağına Nasıl İtiraz Edilir?

  • Taraflardan biri kusur oranına itiraz etmek isterse; her bir sigortalı bir defaya mahsus olmak üzere nihai kararın bildirilmesinden itibaren 5 iş günü içerisinde başvuruda bulunabilir.
  • Kaza tespit tutanağı itirazı yapmak için, Sigorta Birliği Merkezi’nin online sitesinden Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Formu'nu doldurabilirsiniz.
  • Bu başvuru üzerine, sigorta şirketleri 3 iş günü içerisinde kusur oranlarını yeniden değerlendirir. 5 iş günü içerisinde itiraz edilmediği takdirde, kusur oranı kabul edilmiş sayılır.
  • Sigorta şirketleri 3 iş günü geçmesine rağmen kusur oranlarında anlaşmaya varamazsa, Sigorta Birliği Merkezi’ne bağlı Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuru yapılır. Durumu bir kez de Tutanak Değerlendirme Komisyonu değerlendirir ve karara vararak sigorta şirketine bildirir. Sigorta şirketleri karara itiraz etse de, komisyon itirazı reddederse kusurlu taraf kesinleşir.

 

Olası kaza durumlarında suçlu duruma düşmemek ve ağır yaptırımlara maruz kalmamak için, araç sigortanızı Koalay.com’dan en uygun fiyatla hemen yaptırabilirsiniz.


Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar, Trafik Sigortası Teminat Ve Kapsamları, Maddi, Sağlık Ve Ölüm Giderleri, Kaza Giderleri Ödeme Süresi Ve Süreci

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Zorunlu mudur, Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir, Trafikten Men Edilme Cezası, Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Olabilir?

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda İptal Olabilir?

Trafik Sigortası İptali Nasıl Yapılır, Trafik Sigortası Prim İadesi Hesaplama, Trafik Sigortası İptalinde Kesinti, Trafik Sigortası İptali Sonrası Para İadesi