Plaka Nasıl Yenilenir?

6 Ocak 2017 tarihli Resmî Gazete ’de yayınlanan 680’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre KHK ile araç plaka değişikliği işleminde Emniyet Genel Müdürlüğünce (EGM) yürütülen işlemler tamamen Türkiye Noterler Birliğine (TNB) devredildi. 

 

 

Plaka değişikliği yapmak için gerekli başvuruların tamamlanıp, istenen şartların sağlandığından emin olunmalıdır. Daha sonra notere gidilip bu evraklarla beraber satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediği belirtilmelidir. Notere eski plakanın teslim edilmesi yeterli olacaktır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plaka bastırılabilir. 

Plaka değişikliği için gerekli şartlar;

  • İkinci el otomobil almış olmak
  • İkametgâh değişikliği yapmış olmak
  • İkametgâh değişikliği yapmış olmak
  • Araç sahibinin veya kanuni temsilcisinin müracaat etmesi
  • Otomobilin MTV borcunun olmaması ( GİB Web sitesinden kontrol edilebilir )
  • Aracın muayenelerinin yaptırılmış olması (TÜVTÜRK sitesinden kontrol edilebilir)

Plaka değişikliği için gerekli evraklar; 

  • Nüfus cüzdanı
  • Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları
  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Şoförler Odasından alınan nakil dosyası

Plaka Yenileme

Plaka yenileme plaka değiştirmeden farklı bir olaydır. Plaka yenileme, plakanın eskidiğinde muayeneden geçemeyecek durumda olduğunda yapılabilecek bir işlemdir. Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinden yeni plakalarını yaptırılabilir. 

Plakadan araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır bilgi alın.

Plaka Yenileme Nerede Yaptırılır?

Plaka yenileme plaka değiştirmeden çok farklı bir işlemdir. Aracın muayeneden geçemeyecek durumda olması halinde plaka yenileme işlemi yaptırılabilir. Gerekli evraklar hazırlanarak Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’nden randevu alınır ve istenilen evraklarla işlemler yapılır. 

Plaka Yenileme Ücreti

Yeni düzenlemelere göre araç plakalarının yenilenme ücreti tek plaka için 80 TL olup, iki plaka için bu tutar 160 TL’dir.

Hangi Plakalar Ağır Kusurlu Olarak Sayılır?

Yasalarca ağır kusurlu plakalar için ceza yazılamaktadır. Yasalarca ağır kusurlu sayılan plakalar ise şunlardır:

  • App plakalar (Yasal olmayan yollarla basılan)
  • Üzerinde yer alan plakalar
  • Deforme olmuş plakalar
  • Üzerinde damgası olmayan plakalar

Araç muayenesinde ağır kusurlar hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı inceleyin.

Plakalar Neden Yenilenir?

Karayolu üzerinde seyreden tüm otomobillerde plaka bulunmak zorundadır. Plakalar zamanla aşınarak, deforme olarak yazıları okunmaz hale gelebilir. Plaka yenileme işlemlerinin zorunlu tutulduğu diğer bir konu ise araç muayenesinde ağır kusur almasıdır. Son düzenlemeye göre plaka üzerinde vida, boya veya yazı stilinin değişik olması istenmemektedir. Bu gibi durumlarda TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu sayılacaktır. 


Aracınızda Muayene Raporunu Bulundurmak Zorunlu Hale Geldi

Aracınızda Muayene Raporunu Bulundurmak Zorunlu Hale Geldi

1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Araç Muayene Raporu'nu aracınızda bulundurmanız zorunlu hale geldi.

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler ve Randevu Süreci, Egzoz Gazı Ölçümü Nasıl ve Nerede Yaptırılır, Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

1 Yıllık Otomobil Masrafları

1 Yıllık Otomobil Masrafları

Kasko Sigortası, Trafik Sigortası, Motorlu Taşıt Vergisi, Araç Muayenesi, Akaryakıt, Temizlik ve Bakım Masrafları, Otopark Ücreti