Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

 

Günümüzde meydana gelen trafik kazalarının çeşitli sebepleri olmakla birlikte bir anlık dikkatsizlik sonucunda bile çeşitli kazalar meydana gelebiliyor. Gerek sürücülerin trafikteki yanlış davranışları gerekse trafik kurallarını ihlal etmeleri nedeniyle kazalarla karşılaşılabiliyor. Alkollü sürücülerin trafiğe çıkması sonucu dağılan dikkatleri ile kazaya sebep olmaları da oldukça sık rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
 

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

 

Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır. Promil hesabı yapılırken alkolün ağırlığı, kanın ise hacmi dikkate alınarak bir orantı kurulmaktadır. Örneğin 0.50 promil 100 mililitre kanda 50 miligram alkol bulunduğunu gösterir ve bu durumdan yola çıkılarak 50:100=0.50 promil kabul edilir.

0.2 promil düzeyinden itibaren alkol düzeyi arttıkça sürücü üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler de artar. Kandaki promil oranı kişinin yaşı, cinsiyeti ve metabolizma sistemine göre farklılıklar göstereceğinden kaç kadeh içkinin %0.50 promile denk geleceğinin hesaplanması çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Birçok içkide bulunan alkol oranı çok farklıdır ve trafiğe çıkmadan önce ne kadar alkol alındığının belirlenmesi çok güç olabilir. Bu nedenle trafiğe çıkılarak araç kullanılacaksa oluşabilecek her türlü olumsuz durumu önlemek için alkol almamaya özen gösterilmelidir.
 

Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur?

 

Alkolün sebep olduğu kazaların çoğalması nedeniyle, yapılan denetimler arttırılıp daha çok kontrol uygulanarak ve uygulanan cezalar ile alkollü araç kullanımının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Yapılan alkol denetimleri sırasında veya sürücünün alkollü olabileceğinden şüphe duyulması durumunda alkolmetreyle ölçüm yapılmaktadır. Eğer alkolmetre bulunmuyorsa bu durumda yetkili görevliler tarafından sürücünün durumuyla ilgili gözlemlerin kaydedilir ve bir alkol test raporu da düzenlenebilir. Ölçüm ya da gözlem sonucunda sürücünün 0.50 promil limitinin üzerinde alkollü olduğu ve araç kullanamayacak halde olduğu tespit edildiğinde gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır. Ayrıca yasaya göre 1 promilin üzerinde alkollu bulunan kişiler hakkında mahkeme de dava açılacak.
 

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

 

Sürücü, denetim sırasında alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, sürücü belgesine 6 ay süreyle trafik polisi tarafından el konulur ve ayrıca aracı trafikten men edilir. 2022 yılının Ocak ayında belirlenen ceza tutarına göre bu rakam; 

  • Alkollü araç kullananlar ilk yakalanmada; 4.064 TL 

  • Alkollü araç kullananlar 2. kez yakalanmalarında 5.096 TL

  • Alkollü araç kullananlar 3. kez yakalanmalarında 8.190 TL para cezasına çarptırılır. 

 

Gelen trafik cezalarının yasal süre olan 15 gün erken ödenmesi halinde ceza tutartı üzerinden %25 indirim uygulanacaktır. İndirim uygulanmış tutarlar ise;

 

  • Alkollü araç kullananlar ilk yakalanmada; 3.048 TL 

  • Alkollü araç kullananlar 2. kez yakalanmalarında 3.822 TL

  • Alkollü araç kullananlar 3. kez yakalanmalarında 6.142,50 TL olacaktır.

 

Aynı sürücü aynı suçu ikinci kere işlerse; kanunun ilgili maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, geriye doğru 5 yıl içinde 1. defasında 6 ay, 2. defasında yakalanması durumunda 2 yıl, 3 ve daha fazla yakalanmasında ise 5'er yıl olarak ehliyetine trafik yetkilileri tarafından el konulur. Ehliyetine 2'şer yıl süreyle el konulan kişiler sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılacak, 5'er yıl el konulan sürücüler ise psiko teknik muayenesinden geçirilecekle sonrasında durum uygun bulunursa belgelerini alabilecekler.

 

Alkolmetreye Üflememe Cezası Nedir?

 

Alkollü olsa da olmasa da yetkililer tarafından uzatılan alkolmetreye kişi üflememe hakkını kullanabilir. Alkolmetreye üflememe cezası için kişiler hakkında 2023 yılı için 8.551 TL para cezası uygulanır. Kişi alkolmetreye üfleyip bir de alkollü çıkarsa bu durumda hem alkollü çıkma hem de alkolmetreye üflememe cezasına çarptırılır.
 

Alkollü Araç Kullanıp Trafik Cezası Alırsam Tekrar Sürücü Belgesi Alabilir Miyim?

 

Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan tüm sürücüler alıkoyma süresinin bitimi sonrasında sürücü belgelerini geri alabilmektedir. Bunun için sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.


Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yaparsam Sigorta Ödeme Yapar mı?

 

Alkollü sürücünün yaşadığı sıkıntılar bu cezalarla da kalmıyor. Bir sürücü alkollüyken kaza yaparsa, sigorta şirketleri alkol nedeniyle meydana gelen kazalarda oluşan hasarlar için sigortalıya ödeme yapmıyor. Kendinizin, beraberinizdekilerin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmamak için alkollü araç kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

 


Araç Park Etme Teknikleri

Araç Park Etme Teknikleri

Paralel (yatay) araç park etme tekniği, dikey (düz) araç park etme tekniği, geri geri araç park etme tekniği, araç park etmek

Ehliyet Harç Ücretleri 2024

Ehliyet Harç Ücretleri 2024

Ehliyet Harcı, 2024 Ehliyet Harç Ücreti, 2024 Ehliyet Harç Parası, Harç Ücretleri Hangi Bankalardan Ödenir, Ehliyet Alma Sürecinde Yapılan Maliyetler 2024

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko, Genişletilmiş Kasko, Dar Kapsamlı Kasko, Dar Kasko İle Genişletilmiş Kasko Arasındaki Fark, Dar Kasko Nedir