Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Bu yaz aracınızla şehir dışı tatiline çıkmayı mı planlıyorsunuz? Arabayla yolculuk yapmak keyifli görünse de birtakım zorlukları yok değil. Özelikle şehirlerarası yolculuklarda daha dikkatli ve özenli olmak gerekir. Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.


Ancak bazı önemli noktalara dikkat ederek güvenli ve rahat bir yolculuk geçirmeniz mümkün. Basit önlemlerle yolculuğunuzu huzurlu ve keyifli bir hale getirebilirsiniz. Eğer bu yaz özel otomobilinizle uzun yola çıkacaksanız, bu tavsiyelere uymanızda fayda var.

 


1. Motor Kontrolü Yapın

Aracınızla uzun yola çıkmadan önce her türlü ihtimale hazırlıklı olmanızda fayda var. Araçlar uzun yolda, şehir içi trafiğinde karşılaştıkları durumlara göre daha farklı şeylere maruz kalabilirler. Araç uzun süre çalışacağından motoru her zamankinden daha fazla performans gösterecektir. Ayıca uzun yolda aracın yağ tüketimi fazla olacağından yağ seviyesini kontrol ettirmek yararınıza olacaktır. Gerekirse yağını değiştirmelisiniz.

 


2. Aracınızı Detaylı Bir Kontrolden Geçirin

Yola çıkmadan önce aracınızla ilgili gerekli kontrolleri yapmaya özen gösterin. Böylece daha güvenli ve rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.


Aracın gerekli bakımlarının yapılmış olduğundan emin olun. Periyodik bakım zamanı yaklaşmışsa yola çıkmadan önce aracı servise götürmenizi öneririz.


Fren sistemini kontrol ettirin, gerekirse balataları değiştirin. Fren hidroliğinin yağ seviyesini kontrol ettirin. Eksilme ya da hidrolik yağının bozulması söz konusuysa değiştirin.


Uzun yola çıkmadan stepne dahil tüm lastiklere bakın. Diş derinliği 1.6 mm’den az ve havaları önerilen değerlerde olmayan lastikle sakın yola çıkmayın. Uzun yolculuklarda lastiğin durumu oldukça önem kazanıyor. Yüksek hızlarda sürüş ve ani duruşlar yapabildiğimiz için lastik performansının olabildiğince iyi düzeyde olması gerek.


Süspansiyon, Rotil, Direksiyon aksamı, Arka tekerleklerin bağlı bulunduğu aksamları gözden geçirin. Motorun kayış aksamı, akü, Hortum bağları ve yakıt-yağ kaçakları gibi kontrolleri mutlaka yapın, ışık donanımının çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edin.

 


3. Aracın Yasal Yükümlülükleri Yapılmış Olmalı

Aracın teknik bakımlarının yanı sıra yasal yükümlülükleri konusunda bir sorun çıkmamasına dikkat edin. Aracın muayenesi yapılmış olmalı. Teknik olarak muayeneden geçmesi mümkün olmayan bir araçla yola çıkılmamalı. Ayrıca Zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresi kontrol edilmeli.

 


4Rahat Kıyafetler Giyin

Uzun yola çıkarken mümkün olduğunca rahat kıyafetler giyin. Uzun süre yolda olacağınız için vücudunuzu sıkmayan, terletmeyen rahat hareket edebileceğiniz kıyafetler tercih edin. Pamuklu kumaştan bir tişört ve rahat bir şort ya da bol bir elbise iyi bir seçim olabilir.

 


5. Yolculuktan Önce Mutlaka Yeterli Miktarda Uyuyun

Eğer arabayı siz kullanacaksanız, yola çıkmadan önce uykunuzu iyi aldığınızdan emin olun. Sabah yola çıkacaksanız, bir gece öncesinde erkenden yatıp iyice uyuyun. Uykusuz bir halde araba kullanarak hem kendinizi hem de sizinle yolculuk edecek arkadaşlarınızı tehlike atmış olursunuz.

 


6. İki Saatte Bir Mola Verin

Uzun yolda araç kullanmak şehir içinde araç kullanmaya benzemez. Şehir içinde giden bir sürücü yoğunluktan dolayı trafikte her daim dikkatli olmalıdır. Ancak şehirlerarası yolculuklarda sürücü bir süre sonra dikkat dağınıklığı yaşayabilir. Ayrıca uzun süre araç kullanmak insanı yorabilir. Bu nedenle iki saatte bir mola vermekte fayda var. Hem bedenen hem zihnen dinlenmek için 2 saatte bir mola vermeye özen gösterin.

 


7. Yediklerinize Dikkat Edin

Bu tip yolculuklarda yediklerinize dikkat etmeniz de önemli. Mola yerlerinde ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden uzak durun. Sindirimi zor yiyeceklerin yenilmesi ilerleyen süreçte sürücünün uykusunu getirebilir. Ayrıca ağır yiyecekler ise insanın sonradan midesini rahatsız edebilir.

 


8. Sürüş Güvenliğini Sağlayın

Öncelikle tüm yolcuların emniyet kemerini taktığından emin olun. Yüksek hızla giderken takip mesafesini korumaya özen gösterin.


Arabada yüksek sesle müzik dinlemek keyifli bir aktivite olsa da sürücünün dikkatinin dağılmasına ve uyarıları algılayamamasına sebep olabilir. Bu nedenle yüksek sesle müzik dinlememekte fayda var.


Ayrıca ön konsolda sürücünün görüş açısını kapatacak veya konsantrasyonunu bozacak objeler bulundurmayın.

 


9. Hız Limitlerine Uyun

Trafik kazalarının büyük çoğunluğu yüksek hız nedeniyle oluşuyor. Olası bir tehlikenin önüne geçebilmek için yasal hız limitlerine mutlaka uyun. Otobanlarda yasal hız sınırı 120, bölünmüş yollarda 110km, şehirler arası çift yönlü karayollarında ise 90 km ile sınırlıdır. Buna ek olarak tabelalarda belirtilen hız sınırını aşmamaya dikkat edin.

 


10. Kendinizi Güvence Altına Alın

Aracınızla uzun yola çıkarken, aracınızın ve kendinizin güvenliğini düşünmeniz gerek. Trafik kazalarının sıklıkla yaşandığı günümüzde kazayla karşılaşma riski oldukça fazla. Bu nedenle her türlü ihtimale hazırlıklı olmanızda fayda var. Mesela trafik sigortası yaptırmadan yola çıkmamanız gerek. Zorunlu trafik sigortası sayesinde herhangi bir kaza sonucu 3. şahıslara gelen zararları güvence altına almış olursunuz. Ayrıca aracınızda oluşabilecek herhangi bir hasara karşı tedbirli olmak için kasko sigortası yaptırmanızı öneririz. 

Eğer gece yolculuğu yapmayı planlıyorsanız "Karanlıkta rahat araç kullanmak için dikkat etmeniz gerekenler" yazımızı okumayı unutmayın.

 


Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler kaza riskini arttırmaktadır.

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarınızla rahat ve güvenli bir yolculuk için yazımıza göz atın.

İsofix Nedir?

İsofix Nedir?

İsofix nedir, isofix neden gereklidir, isofix kurulumu, hangi araçlara isofix bağlanır, isofix kurulumu nasıl gerçekleştirilir?