EGR Valfi Nedir?

EGR kısaltmasının Türk Dil Kurumu’ndaki açılımı Egzoz Gazları Devirdaimidir. EGR valfi kara araçlarının en önemli parçalarından biridir. Genel olarak içten yanmalı motorlarda bulunur ve motor tasarımı bu valf olmadan yapılmaz. 

Valf silindirler içerisinden atılan egzoz gazlarının %6 ile %10 aralığındaki miktarı emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karışarak silindirler içerisine tekrar geri dönmesini amaçlar. Egzoz gazlarının kullanım miktarına ise motorun beyni karar verir. Genellikle elektronik kontrollü EGR valfleri kullanılır. EGR valfi elektropnömatik valftir bulunduğu bölüm ise motordur ve egzoz gazı devirdaim işlemini kumanda eder.

 

 

Egzoz Gazlarının Yanmasıyla Oluşanlar 

Egzoz gazlarının bir kısmının tekrar yanmasıyla emisyon değerleri ve silindirler içerisindeki yanma sıcaklığı düşerek verimi yükseltir böylelikle yakıt tüketiminde olumlu değişiklikler olur. Egzoz gazları devirdaimi motora giren havanın düşük miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlayarak motorun yanma sıcaklığını ve fazla oksijenin miktarlarını azaltır. Modern motorlarda EGR, motorun emme gücünü azaltıp atık gazın belirli sürüş hallerinde yanmaya olan pozitif etkisini kullanmak için tasarlanmıştır.

EGR Valfi Arızası

EGR valfi zaman içerisinde yıpranmaya başlar bunun sonucunda oluşan kurum, kirlenme, tıkanıklık vb. durumlar aracın performansını düşürüp arızalanmalara neden olur. Valfin arızalı olduğunu anlamanın yolları ise;

  • Motor arıza göstergesinin yanması,
  • Emisyon değerinde yükselme olabilmesi,
  • Motor çalışma sıcaklığında yükselme,
  • Yakıt tüketiminde gözle görülür bir artış,
  • Motorun sarsıntılı çalışması veya çalışmaması,
  • Araçta performans kaybıdır.

Eğer EGR valfi arızası olan bir araç uzun süre bu şekilde kullanılmaya devam edilirse motorda kalıcı hasarlar oluşmaktadır.

Periyodik araç bakımı nasıl yapılmalıdır bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin.

EGR Valfinin Temizlenmesi

EGR valfinde egzoz gazının geçtiği kanallardaki tıkanıklıklar temizlenerek valf tekrar kullanılabilir. Fakat çok fazla kirlenmiş olan valfte kurum tabakası bazı yerlerde sertleşme yapabilir. Bu sertleşme düşük bir seviyede olsa dahi valfin açılıp kapanan kısmında olması halinde kaçırma yapabilir.

Yapılan temizleme işleminde sadece EGR valfinin temizlenmiş olması yeterli değildir. Sisteme ait olan hortum ve elektrik sisteminin de kontrolden geçmesi gerekir. Valfin yerinden sökülmesi durumunda contasının da değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. EGR valfinin temizliği ya da söküp yeniden takma işlemlerinin doğru yapılmaması durumunda araçta ciddi problemlerin çıkabileceği dikkate alınmalıdır.


Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir, Eşdeğer Parça Nedir, Eşdeğer Parça Kullanımında Sistem Nasıl İşliyor, Eşdeğer Parça Uygulaması ve Sigorta

Periyodik Araç Bakımı

Periyodik Araç Bakımı

Periyodik araç bakımı neleri kapsar, periyodik araç bakımı hangi aralıklarla yapılmalıdır, araç bakım formu, periyodik araç bakım fiyatları nedir?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü nasıl aktarılır, akü takviyesi nedir, akü neden boşalır, akü takviyesi nasıl yapılır?