Dizel Otomobil mi, Benzinli Otomobil mi?

 

Tüketicilerin araç alırken kararsızlık yaşadığı konulardan biri dizel mi benzinli araç mı ikilemine düşmek oluyor. Araba alırken sürücülerin bütçesine ve ihtiyacına en uygun aracı seçmesi önem taşıyor. Bu durumda araç sahiplerinin ne kadar yol katettiği, araçtan beklentileri, hangi aracın daha iyi performans sunduğu gibi kriterler öne çıkıyor.


Benzinli araç mı dizel araç mı almalıyım sorusunun cevabını bulmak için, 1 yıl içerisinde kaç km yol katedeceğinizi hesaplamanız gerekiyor. Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır.


Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var. Yani aracınızı yoğun bir şekilde kullanıyor ve genelde uzun mesafeli yerlere gidiyorsanız dizel araçlar tam size göre. Yıl boyunca 15.000 km’nin altında yol katediyorsanız, benzinli araç kullanmanızda bir sakınca yok. Araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye’deki benzin ve mazot fiyatları ile Almanya’daki fiyatlar arasında fark olduğunu da unutmamak gerekiyor.


Sizler için dizel ve benzinli araçların farklarını, olumlu ve olumsuz yönlerini bir araya getirdik. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize göre bir değerlendirme yaparak kendiniz için en uygun olanı alabilirsiniz.

 

Neden Dizel?

Dizel motorların benzinlinden ayrılan tek özelliği; piston içerisinde yalnızca havanın bulunması. Benzinli motorlarda piston içerisinde sıkıştırılan yakıt + hava karışımı, dizel motorlarda sadece hava olarak karşımıza çıkıyor.


Sıkışan havanın belirli bir basınç ve sıçaklığa ulaşmasıyla yüksek basınçlı enjektörden yakıt püskürtülerek, sıkışan sıcak havanın içerisinde yakıtın patlaması ile piston aşağı doğru itiliyor. Bu yönüyle benzinli motorlardan ayrılıyor. Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı.


Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.


Uzun yolda son derece iyi bir performans vaat eden dizel araçlar, ikinci el piyasasında en çok talep edilenler arasında yer almakta.


Dizel motorların avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Dizel araçların benzinli araçlara göre daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat farkı marka ve modele göre değişebiliyor.

 

Benzinli araçlar

Yakıt olarak benzinle çalışan bu araçlarda benzinin havaya karışması sonucu yanma oluşuyor. Yakıt ve hava karışımı ise silindirin içinde bir kıvılcım halini alarak patlamayı gerçekleştirir. Burada yanmanın oluşması için bujiden yararlanılır. Patlamanın ortaya çıkardığı basınç, piston tarafından hareket enerjisine dönüştürülür. Benzinli motorun çalışmasında dört unsur etkilidir. Bunlar; emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz şeklinde sıralanabilir.

 

Neden Benzinli?

Benzinli araç almalıyım dedirten birçok neden var. İşte benzinli araçların avantajları;
 

  • Benzinli araçların motoru dizel araçlara göre daha sessiz çalışır.
  • Aracın motorunda oluşacak bir arızada bakım maliyeti daha azdır.
  • Ateşleme özelliği güçlü olduğundan hızlanma süresi daha iyidir.
  • Yüksek performans sunar.
  • Dizel araçlara göre fiyatı daha uygundur.
  • Sigorta ve bakım masrafları daha azdır
     

Benzinli araçların avantajlarının yanı sıra birkaç dezavantajı da yok değil.
 

  • Dizel araca göre %25 daha fazla yakıt tüketir.
  • Satım aşamasında aracın değeri düşebilir.


Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurarak seçiminizi yapmanızda fayda var. Henüz karar vermediyseniz, araba fiyat karşılaştırma yazımızı da okuyabilirsiniz.

 

Bütçenize en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay’da yalnızca 5 soruya vereceğiniz cevapla kolay sigorta teklifi alabilirsiniz. Koalay, anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden teklifleri anlık olarak alır ve fiyatlara komisyon eklemeden sunar. 


Otomatik Vites Araba Kullanım Teknikleri

Otomatik Vites Araba Kullanım Teknikleri

Otomatik vitesli araba kullananlara özel sürüş ve kullanım teknikleri hakkında bilgi almak için tıklayın!

Yaz Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz Lastiği Nedir, Özellikleri Nelerdir, Neden Yaz Lastiği Kullanmalıyız, Kış Lastiğinin Yaz Lastiğinden Farkı Nedir

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır Ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir, Araç Muayene Periyodları, TÜVTÜRK Araç Muayenesi İçin Gereken Belgeler…