Otomatik Vites Araba Kullanım Teknikleri

 

Büyük şehir başta olmak üzere hemen hemen her yerde özellikle de sabah ve akşam daha da yoğun olan şehir içi trafiğinde araç kullanmak oldukça sabır istiyor. Düz vitesli araba tercih etmeyen ve otomatik vites arabalara yönelenlerin sayısı bu nedenle günümüzde her geçen gün daha da artmakta.


Otomatik Vites Mi Düz Vites Mi?

Özellikle kadınların ve rahat araba kullanmak isteyen erkeklerin tercih ettiği otomatik vitesli arabalara talep arttıkça, düz vitesli araçlar ile aralarındaki fiyat farkı da azalmış durumda. Her ne kadar aradaki fiyat farkı azaldıysa da, otomatik vites arabaların düz vites arabalara göre biraz daha fazla yakıt tükettiği düşünülüyor. Otomatik vitesli arabaların daha çok yakıt tükettiği ya da motor aksamının, otomatik şanzımanlarının çabuk bozulduğu gibi önyargılar söz konusu olsa da teknolojik yönden desteklenmiş ve yakıt tüketimi azaltılan yeni nesil tiptronik şanzımanlarda bu önyargılar pek de geçerli olmuyor.

Otomatik vitesli arabaların artıları tabi ki fazla. Hem kullanımının düz vitese göre daha rahat olması hem de dur-kalk yaparken vites değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırması ve yokuşlardaki kalkışlarda arabanın kaymaması nedeniyle otomatik vitesli arabalar oldukça cazip. Ayrıca vites değiştirme ve debriyaj kullanımı gibi hareketlere ihtiyaç duyulmaması nedeniyle, otomatik vitesli araba kullanırken direksiyon hakimiyeti ve manevra yapabilme kabiliyeti artar, sürücü trafiğin akışına çok daha rahat odaklanabilir.


Yeni Sürücüler Otomatik Vites Tercih Ediyor

Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor.

Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay. Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli.


Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır? 

Otomatik vitesli araba sürenler gaz ve fren pedalını sağ ayağıyla kullanırlar, genelde sol ayağını kullanmazlar. Vites kolunun üzerinde bulunan P, R, N ve D harflerinin her birinin bir anlamı var. Araba park halindeyken ya da uzun süreli bekleme halindeyken ya da araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Vites P veya N konumuna getirilmediği sürece araba çalışmaz. Araba ilk çalıştırılacağı zaman gaz pedalına basılarak arabaya gaz verilmesine gerek yoktur. Sadece araba kalkış yaparken frene basılmalı ve vites D konumuna getirilmeli, el freni indirilmelidir. Vites D konumundayken kendini birinci vitese ayarlamakta olup arabanın hızı arttıkça, hıza bağlı kalarak uygun vites derecesini araba kendi ayarlar. Hareket halindeki araçta R, P ve N konumlarına geçiş yapılmamalıdır.

Araba geriye gidecekse vites R konumuna getirilir. N konumunda ise araç boştadır. N konumundaki vites, düz vitesli araçların vitesini boşa alma durumu ile aynıdır. Vites kolu üzerinde P, R, N, D harfleri dışında yer alan düğme aracın park halinde veya geri gitme halindeyken vites değişimin gerekli olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

 


Dizel Otomobil mi, Benzinli Otomobil mi?

Dizel Otomobil mi, Benzinli Otomobil mi?

Dizel Otomobille Benzinli Otomobil Arasındaki Farklar ve Avantajlar Nelerdir, Benzinli araç, Dizel Araç

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Güncel Alkol Sınırı Nedir, Alkol Sınırı Kaç Promildir, Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur, Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir 2022

Yeni Ehliyet Nasıl Alınır?

Yeni Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet için Gerekli Belgeler, Ehliyet Başvuru İşlemleri ve Sağlık Raporu, Direksiyon Sınavı, Trafik Ceza Puanları, Ehliyet Sınıfları