Pasaport Nasıl Alınır?

İş hayatında yorucu geçen bir yılın ardından çalışanlar yıllık izinlerinde yurt dışında tatil yapmayı planlayabiliyor. Hal böyle olunca pasaport ihtiyacı doğuyor. Her ne kadar nüfus cüzdanı ile giriş yapılabilen ülkeler olsa da çoğu ülke vize ve pasaport şartı arıyor. Böylelikle kişiler pasaport nasıl alınır, pasaport nasıl çıkarılır gibi işlemleri internet üzerinden araştırıyor. Pasaportun nasıl alınacağı ve gerekli olan evrakları sizler için derledik.

 

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dana öncesinde Emniyet Genel Müdürlüklerinden yapılan pasaport işlemleri, 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlüklerinden yapılmaya başlandı. Pasaporta dair tüm işlemler artık Nüfus Müdürlüklerinden yürütülüyor.

Pasaport randevusu için T.C. İçişleri Bakanlığı sitesinde https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/ linki üzerinden randevunuzu aldıktan sonra aşağıda sayılan evrakları toplayarak, randevu günü ve saatinde Nüfus Müdürlüğünde bulunmak gerekiyor. Randevu aldıktan sonra eğer gidemeyecek durumda olunursa, randevu saatinden en az yarım saat önce randevunuzu iptal etmek gerekiyor. Eğer, iki defa iptal işlemi yapılmadan randevuya gidilmezse 1 ay boyunca yeni bir randevu oluşturulamıyor.

Telefonla pasaport randevusu almak isteyen vatandaşlar, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezini 09:00-17:00 saatleri arasında arayarak randevularını alabilir. Pasaport başvurusu yapmadan önce hangi tür pasaport alınması gerektiğini bilmekte fayda var.

Seyahat Sigortası Geçerlilik Süresi hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin.

Pasaport Türleri Nelerdir?

Pasaportlar yeşil, gri, siyah ve bordo olmak üzere birbirinden ayrılmaktadır. Her bir pasaportun verildiği kişiler farklılık taşımaktadır.

  • Yeşil Pasaport

Bu pasaport türü yüksek dereceli devlet memurları ve bürokratlara verilir. Yeşil pasaport türüne sahip olanların aile bireyleri de bu haktan yararlanabilir. Yeşil pasaport sahibi olanlar Schengen ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilir.

  • Gri Pasaport

Bu pasaport türünün diğer bir adı da Hizmet pasaportu olarak bilinmektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi, kamu kurumlarının görev nedeniyle yurt dışına gönderdiği kişilere gri pasaport tahsis edilmektedir.

  • Siyah Pasaport

Devletin en üst kademesinde bulunan kişilerin aldığı pasaport türüdür. Dİğer bir adı da diplomatik pasaport olarak bilinmektedir. Belediye başkanlarından bakanlara kadar tüm bürokratlara görevde bulundukları süre boyunca siyah pasaport verilmektedir. 

  • Bordo Pasaport

Umuma mahsus olarak verilen pasaport türüdür. Diğer pasaportlara sahip olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kimse gerekli koşulları sağladığı takdirde bu pasaport türünü çıkarabilir.

Pasaport Harç ve Defter Bedeli 

 Süre  Harç**  Defter  Toplam
 6 Ay  689,70 TL  501 TL  1.190,70 TL
 1 Yıl  1.008,30 TL  501 TL  1.509,30 TL
 2 Yıl  1.646,10 TL  501 TL 2.147,10 TL
 3 Yıl  2.338,50 TL  501 TL  2.839,50 TL
 3+ Yıl  3.295,50 TL  501 TL  3.796,50 TL

 

** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvuruları 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Başvuru işlemi şahsi olarak yapılması gerekmektedir. Bordo pasaport için 2019 yılı itibariyle gerekli evraklar;

  • Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Fotoğraf stüdyosunda pasaport için olması gerektiği belirtilmeli)
  • Varsa eski pasaport
  • Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport isteyen öğrenciler)
  • Ergin olmayanlar ve kısıtlılar için muvafakat belgesi.
  • Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzu

Pasaport Başvurusuna Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Pasaport harç ve cüzdan bedeli randevuya gitmeden önce anlaşmalı kurumlardan yatırılması gerekmektedir. Ayrıca, 18 yaşından küçük olanlar ebeveynleri (kanunu temsilci) ile başvurulması gerekmektedir.Kanuni temsilcisinin başvuru esnasında T.C. kimliğinin aslının yanından olması ve randevuya gidilmeden önce noterden muvafakatname alınması gerekiyor. Vize çeşitlerini öğrenmek için vize çeşitleri nelerdir sayfamızı ziyaret edin.
 


Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?

Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli midir?

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Yeşil Kart Sigortası Nerelerde Geçerli, Yeşil Kart Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır?

Seyahat Sigortası Geçerlilik Süresi

Seyahat Sigortası Geçerlilik Süresi

Seyahat sigortası nedir, seyahat sigortası neleri kapsar, seyahat sigortası neden yaptırılır, seyahat sigortası geçerlilik süresi nedir, seyahat sigortası fiyatları nasıl belirlenir?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Alerji Tedavisini Kapsar mı?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Alerji Tedavisini Kapsar mı?

Tamamlayıcı Sağlık sigortası alerji tedavisini karşılar mı, tamamlayıcı sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası alerji tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler, tamamlayıcı sağlık sigortasında ömür boyu yenileme garantisi