Vize Nedir?
Vize; bir ülkenin yetkili makamları aracılığıyla ülkeyi ziyaret edecek yabancıların pasaportuna koyduğu ve ülkenin sınır kapısında ülkeye giriş yapabileceğini gösteren kayıttır. Yani ülkeye girebilmek için alınan izindir. Pasaportun nasıl alındığı hakkında detaylı bilgiyi pasaport nasıl alınır sayfamızdan edinin.
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Vize çeşitleri ülkeye göre değişiklik gösterdiği için çok fazladır. Ancak; en çok tercih edilen vize türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
-
Schengen Vizesi
-
Turistik Vize
-
Transit Vize
-
Öğrenci Vizesi
-
Sınır Kapısında Vize
-
Çalışma Vizesi
1.Schengen Vizesi
En bilinen ve en çok tercih edilen Schengen Vizesi, Avrupa Birliği ülkelerine giriş için kullanılmaktadır. Schengen vizesine tabi olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Bir yabancı Schengen ülkelerinden birine vize ile giriş yaptıktan sonra diğer Schengen üyesi ülkelere serbest seyahat edebilmektedir. Tek girişli Schengen vizesi verildiyse vize tarihleri içerisinde bir kere giriş yapılabilir anlamına gelmektedir. Çok girişli Schengen vizesinde ise vize süresi boyunca birden fazla giriş ve çıkış yapılabilmektedir.
Seyahat sigortasının neleri kapsadığını öğrenmek için seyahat sigortası neleri kapsar sayfamızı ziyaret edin.
2.Turistik Vize
Turizm amaçlı ziyaret edilecek ülkeler için verilen kısa süreli vize türüdür. Süresi ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak genellikle 90 güne kadar vize verilmektedir.
3.Transit Vize
Özellikle uzun süreli aktarmalı seyahatlerde aktarma yapılacak ülke için alınan vize türüdür. Havalimanında transit bekleme alanında uçak beklemek için verilmektedir, ülkeye giriş yapılamaz.
Bazı ülkeler transit bekleme için vize talep etmemektedir veya belli bir saate kadar beklemelerde transit vize istememektedir. Transit vize için gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. İlgili ülkelerin konsolosluklarından veya başvuru yapılacak aracı firma üzerinden bilgi alınabilir.
4.Öğrenci Vizesi
Akademik eğitim, dil kursu, Erasmus değişim programı gibi eğitim alma nedenleriyle yurtdışına gitmek isteyen öğrencilere verilen vizedir. Uzun süreli veya kısa süreli olarak alınabilmektedir.
5.Sınır Kapısında Vize
Bazı ülkelerin, ülkeye varıldığında uyguladığı vize türüdür. Belirli bir ücret karşılığında vize alarak ülkeye giriş yapılabilmektedir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları ve otel rezervasyonu gibi belgeler de bulundurulmalıdır.
6.Çalışma Vizesi
Ülkeye çalışma amacıyla gitmek isteyen yabancılara verilen vizedir. Bunun için önceden bir şirketle anlaşılmış veya teklif alınmış olunmalıdır.