İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Avantajları

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası tekliflerini görmek ve anında satın almak için İMM Teklifleri sayfamızı ziyaret edin.

Aracınızla seyir halindeylen üçüncü şahıslara vereceğiniz maddi veya bedeni zararlarda öncelikle aracınızın trafik sigortası limitleri devreye girer ve hasarı öder. İhtiyari mali mesuliyet sigortası ise zorunlu trafik sigortası limiti üzerinde kalan kısmı, belirlenen limitler dahilinde motorlu kara taşıtları için güvence altına alıyor. Trafik sigortanıza veya kasko sigortanıza ek olarak yaptırabileceğiniz ihtiyari mali mesuliyet teminatını bu yazımızda inceleyeceğiz.  

Kasko ve Trafik Sigortasında Ek Teminatlar

Her geçen gün artan araç sayısı, dikkatsizlik ve trafik yoğunluğu sonucunda sürücüler birçok riskle karşı karşıya getiriyor. Trafikte yaşanacak risklere karşı korunmak amacıyla araç sigortası yaptırmak araç sahiplerini daha rahat ve güvende hissettiriyor.

Araç sigortaları temelde trafik sigortası ve kasko sigortası olarak ikiye ayrılıyor. Aslında her iki sigorta adeta birbirini tamamlıyor: Zorunlu trafik sigortası hasar anında üçüncü kişilere vereceğiniz maddi ve bedeni zararları karşılarken, isteğe bağlı olarak yapılan kasko sigortası ise trafik kazası sonrası aracınızda ortaya çıkacak zararı güvence altına alıyor. Hem trafik sigortası hem de kasko sigortasının teminatları sonsuz değil ve her bir hasar tutarı poliçelerde belirlenen üst limitlere kadar ödeniyor. Bu standart teminatlar manevi tazminat taleplerini, dış etkenleri veya limit üstü hasar bedellerini karşılamıyor. Bu nedenle bir araç sigortası satın aldığınızda sadece maddi olarak yaşanacak riskleri düşünmemelisiniz. Aracınızın yanma, çarpma, çalınma veya karşı tarafa verilecek hasar gibi risklere karşı sağladığı ana teminatlarla beraber, sigorta şirketlerinin isteğe bağlı olarak sunduğu çevresel riskleri ve teminatı aşan hasarları da güvence altına alan ek teminatlardan faydalanabilirsiniz.  

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?

Trafik ve kasko sigortasında ek teminatların en önemlisi İhtiyari Mali Mesuliyet teminatıdır. Özellikle büyük hasarlı kazalarda sigorta sahiplerini kara kara düşündüren sorunların önüne geçen ek teminat, trafik sigortasında belirtilen teminatı aşan durumlarda sizi büyük maddi külfetlerden kurtarır. Araç sahipleri arasında çok fazla bilinmeyen İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı, birçok durumda altından kalkılması zor olan ve trafik sigortası poliçesi kapsamında olmadığından araç sahiplerinin ödemekle karşı karşıya kalabilecekleri hasar tutarlarını bile sigortanızın karşılamasını sağlıyor. 

İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile güvence altına alınan, üçüncü şahısların uğrayacağı zararlar olduğu için bu teminatı sadece zorunlu trafik sigortasına da ilave edebilirsiniz. Kaskoya veya trafik sigortasına eklendiğinde karşı tarafın bedensel zararını karşılamayan ve limitlerinin üzerindeki hasarları kapsamayan poliçelerinizi bu teminatla güçlendirmiş, olası risklere karşı önleminizi almış olursunuz. 

2018 yılında aracınızla herhangi bir kaza yapmanız durumunda sigorta şirketinin zorunlu trafik sigortası kapsamında üstleneceği teminat limitlerini Trafik Sigortası Teminat Limitleri başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.  

İhtiyari Mali Mesuliyetin Avantajları

Trafikte kendinizi rahat ve güvende hissetmenin yolu trafik kurallarına uyup dikkatli olmaktan geçse de, kazalar yalnızca sizden kaynaklanmaz. Daha genel bir tabirle ifade edecek olursak “Kaza geliyorum demez!” Bu yüzden zorunlu trafik sigortanız veya kaskonuza ihtiyari mali mesuliyet teminatını da eklemeniz, sizi kaza sırasında yaşadığınız stres halinde birçok yorucu sorunla uğraşmaktan kurtarır. İhtiyari mali mesuliyetin avantajlarından en öne çıkanı: ummadığınız ve yüksek meblağlardaki tazminat bedellerini ödemek zorunda kalmanızı önler.

Bir trafik kazası neticesinde karşı tarafın maddi hasarı ilk önce trafik sigortası tarafından karşılanır. 2023 senesi için trafik sigortası tarafından araç başına sağlanan maddi hasar bedeli 120.000 TL’dir. Şayet trafik kazası neticesinde karşı tarafın aracı büyük bir hasar alırsa, onarım bedeli 120.000 TL’nin çok daha üstünde olacaktır. Bu durumda teminatı aşan her maddi gideri cebinizden ödemeniz gerekir. Trafikte en kötü olayın kendi başına geleceğini düşünüp ve kendini güvende hissetmek isteyenlerin tercihi ihtiyari mali mesuliyet sigortası oluyor. Trafik sigortası yaptırırken de kasko sigortanıza ek olarak da alabileceğiniz bu teminat, yarın yaşayabileceğiniz kötü sürprizlerin beklenmedik sonuçlarına bugünden hazırlıklı olmanızı sağlar. Eskiden yalnızca kasko sigortanız kapsamında yer alan ihtiyari mali mesuliyet Hazine Müsteşarlığı’nın düzenlemesiyle 2014 yılının Ocak ayından beri sigorta şirketleri tarafından trafik sigortanıza ek teminat olarak da eklenebiliyor. 

İhtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırmanın an büyük avantajı, çıkabilecek anlaşmazlıklarda sigorta şirketinin araç sahibin vekili olarak yerini almasıdır. Bu sigortanın alınmamış olması halinde karşı taraftan gelebilecek bu tür taleplerin muhatabı araç sahibi olacakken, bu sigortanın yapılması ile sigorta şirketi, herhangi bir tazminat ödenmesi talebi karşısında muhatap durumunda olacaktır.  

İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Zorunlu Mu?

Araç sigortaları içinde yalnızca trafik sigortasının yaptırılması zorunludur. İhtiyari mali sorumluluk sigortası veya teminatı zorunlu değildir, isteğe bağlı olarak trafik sigortanıza ya da kasko sigortanıza ek olarak yaptırabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortalarındaki teminatlar sınırlandırılmış olduklarından bazı kazalarda hasar trafik sigortasını aşabiliyor.  Ancak birçok araç sahibi trafik sigortası sorgularken en ucuz seçeneğe yöneldikleri için prim tutarını artıran ihtiyari mali mesuliyet teminatını incelemiyor. Aslında kendileri için oldukça önemli bir riske karşı koruma sağlayan ek teminatın kapsamını anlamadıklarından göz ardı ediyorlar. Halbuki ihtiyari mali mesuliyet teminatıyla sorumluluklarınızı büyük ölçüde sigorta şirketine devretmiş olurken üçüncü şahıslarla yaşanabilecek anlaşmazlıklarla sigorta şirketiniz muhatap oluyor. İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile trafik veya kasko poliçesi primlerinde bir artış elbette olur ancak bütçenizi çok sarsmadan ödeyebileceğiniz bu ek primler, başınıza gelecek beklenmedik bir durumda; sizi ödeyemeyeceğiniz miktarlardan kurtarır.  

Kaskoda İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?

Kasko poliçelerinin birçoğu kapsamlarına göre farklı teminat tutarlarında ihtiyari mali mesuliyet sigortasını da içerir. Kasko poliçenizde yer almıyorsa ekleyebileceğimiz ihtiyari mesuliyet teminatı, zorunlu trafik poliçesi ile aynı risklere karşı teminat sağlarken teminat limitlerinin yetersiz kaldığı durumlarda devreye giriyor. İhtiyari mali mesuliyet sigortası çoğunlukla kasko poliçesi kapsamına dahil edilebileceğiniz gibi ayrı bir poliçe olarak da yaptırabilirsiniz. Kaza halinde sahip olunan trafik sigortasının ya da kasko poliçesinin teminat kapsamını aşan fiziksel ve maddi zararlar teminat altına alınabiliyor. Ayrıca manevi tazminat talepleri de ek sözleşme ile teminata dahil edilebiliyor. Kasko sigortası kapsamına dahil edilen ihtiyari mali mesuliyet zorunlu trafik sigortasının varlığına bağlı olmaksızın, bu sigorta limitlerinin içinde hüküm ifade eder.  

İhtiyari Mali Mesuliyet Manevi Tazminatları Kapsar Mı?

Hasar anında aracımızın gördüğü maddi zarar dışında, ne yazık ki bedeni hasarlar da yaşanabilmektedir. Bedeni bir hasar yaşayan üçüncü şahıslar manevi tazminat talebi ile dava açabilirler. Manevi tazminat talepleri trafik sigortasının teminatları içine girmemektedir. Trafik veya kasko poliçesine eklenen ihtiyari mali mesuliyet teminatı, maddi ve fiziki hasarların yanı sıra manevi hasarlara karşı da sizi güvence altına alabilir. Türkiye sınırları içinde geçerli olan bu teminat, manevi tazminat talepleri için genişletilebilir ancak bu durumda prim tutarlarında bir artış oluşur. Herhangi bir kaza sonucunda, öncelikli olarak Zorunlu Trafik Poliçesi limitleri devreye girer. Zorunlu Trafik Sigortası limitlerinin yetersiz kaldığı veya karşı tarafın manevi tazminat talebinin olması durumunda İhtiyari Mali Mesuliyet kusur oranınıza göre Trafik Poliçesi teminatlarından daha fazlasını sağlar. Bu teminat sayesinde söz konusu talepler sigorta şirketinin sorumluluğuna devredilmiş olur.  

Konuyu somutlaştırmak adına bir örnek ile ela almak yerinde olacaktır. Aracınızla seyir halideyken bir trafik kazasına karıştınız. Karıştığınız trafik kazasıda çarptığınız araçta yer alanların hayatını kaybetmesi neticesinde ödenmesi gereken tazminat tutarı 1.660.000 TL olarak belirlendi. Sonuçta bu zarar için trafik sigortasının ödeyeceği rakam 360.000 olarak önceden poliçe kapsamında belirlenmiş. Bu nedenle Geriye kalan 1.300.000 TL tutarındaki tazminatı kazaya sebebiyet veren araç sahibinin ödemesi gerekmektedir. Şayet söz konusu hatalı sürücü 2.000.000 TL teminat veren ihtiyari mali mesuliyet teminatı yaptırmış olsaydı 1.300.000 TL’lik tazminat tutarının ödeme sorumluluğunu sigorta şirketine devrederdi.

İhtiyari mali mesuliyet, kasko sigortanız kapsamında da yer alabilir. Ancak bu teminat zorunlu trafik sigortası yerine geçmemektedir; trafik sigortası limitlerinin yetmediği durumlarda poliçenizin üzerine ilave teminat olarak gelmektedir. Yukarıda yer alan örnekte belirttiğimiz 360.000 TL’lik trafik sigortası teminatını ihtiyari mali mesuliyet ödemez ancak bu tutarın üzerinde kalan hasar tutarlarını öder. 

Manevi tazminat taleplerine yönelik zararlar, zorunlu  trafik poliçesi kapsamından hiçbir şekilde ödenmez ve direkt olarak ihtiyari mali sorumluluk kapsamında değerlendirilir. Bu nedenle poliçe kapsamınızda ihtiyari mali mesuliyet teminatının olup olmadığını ve limitlerini kontrol etmenizi önemle tavsiye ederiz.  


Trafik sigortasında yer alan teminatları aşan hasarlarda, ağır maddi yüklerin altına girmemek adına Koalay.com üzerinden trafik poliçenize ihtiyari mali mesuliyet teminatı ekletin, yollara güvenle çıkın. 


Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde İstenen Belgeler

Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde İstenen Belgeler

Trafik Kazası Tazminat Ödeme Süreci, Yaralanma veya Ölümlü Kazalarda Trafik Sigortası Ödeme, 2022 Tazminat Tutarları ve Gerekli Belgeler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafik Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Poliçeyi Düzenlerken Yanlış Bilgi Verilirse Ne olur, Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresi, Hasarsızlık İndirimi Nedir, Gecikme Durumunda Ceza Uygulanır mı?

Türkiye’deki Trafik Kazası İstatistikleri

Türkiye’deki Trafik Kazası İstatistikleri

Türkiye'de Yaşanan Trafik Kazaları, Kazaların Toplam Kaza Sayısı, Kazaların Gerekçeleri, Oluş Şekilleri Ve Sürücü Kusurları