Periyodik Araç Bakımı

Araçlardan alınan performans, aracın özelliklerinden çok araca nasıl davranıldığıyla orantılıdır. Alınan performansın yüksek kalitede olmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri de periyodik araç bakımıdır. Otomobillerin performanslarının düzenliliği açısından belirli periyotlarla yapılan aracın parçalarının ve sıvılarının kontrol edilmesi, değiştirilmesi veya tamir edilmesi işlemine periyodik araç bakımı denmektedir. Otomobillerin performanslarının yanı sıra yolcu ve trafik güvenliği açısından da son derece önemli olan periyodik araç bakımı araç sahiplerine yolculuk esnasında kusursuz deneyim sağlamaktadır. 

 

Periyodik Araç Bakım Neleri Kapsar?

Belirli periyotlarla yapılan periyodik araç bakımı sürücülere herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan önceden tedbir alma konusunda oldukça önemlidir. Güvenliğin ve araç bakımının yanı sıra maddi olarak yakıt tüketiminin ideal değerlerde olmasına da katkı sağlayan periyodik araç bakımı aracın ömrünün uzamasında önemli rol oynamaktadır. 
Her aracın periyodik bakım süreci farklı olsa da hemen hemen her araç için uygulanacak prosedür aynı olmaktadır. Periyodik araç bakımı içerisinde yer alarak kontrol edilmesi veya değiştirilmesi gereken parçalar ise şunlardır;

Motor Sıvıları

Otomobillerin içerisinde sadece yakıt sıvısı bulunmamaktadır. Yakıt sıvısının dışında antifriz, motor yağı, su ve silecek suyu gibi değişik sıvılar da bulunmaktadır. Motor yağı aracın parçalarının çalışması sırasında sürtünmeyi önleyerek aşınmayı önler. Bu yüzden motor yağının bakımı aracın parçalarının verimli çalışmasında oldukça önemlidir. Düzenli bakımlarla antifriz sıvısına, motoru soğutmada kullanılan suya ve aracın sileceklerinin çalışmasını sağlayan silecek suyuna da bakım yapılmalıdır.

Lastiklerin Bakımı

Araçların lastiklerinin aşınma durumu, hava durumu, diş derinlik ölçümü, supap kapaklarının kontrolü periyodik bakım süresince mutlaka dahil edilmeli, supapların hareket etmesini sağlayan triger kayışı ise daha uzun kullanım ömrü için kontrol edilmedir. Normalin dışında bir yıpranma durumu söz konusu değilse kayış biçimindeki formu 70 bin, zincir şeklindekiler ise ortalama 400 bin kilometrede bir yenisiyle değiştirilmektedir. 

Filtrelerin Bakımı

Periyodik araç bakımı süresince filtrelerin bakımı tıkanmaların önüne geçerek aracınızın performansını artıracaktır. Yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi kontrol edilmesi gereken filtrelerdir. 

Akünün Bakımı

Otomobillerin harekete geçmesinde yardımcı olan aküler, periyodik araç bakımının olmazsa olmazıdır. Yolda kalma, aracın çalışmaması gibi durumlarla karşılaşmamak için akünün durumu her bakım süresince kontrol edilmelidir. 

Fren Sistemi Kontrolleri

Yolculuğun emniyetli olabilmesi açısından fren sisteminin kontrolü oldukça önemlidir. Aracın ön ve arka fren balataları, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliği gibi aksamlarının düzenli kontrolü güvenli bir sürüş elde etmenizi sağlayacaktır.

Far ve Aydınlatma Sistemi Bakımı

Özellikle gece yolculuklarında kullanılan far ve aydınlatma sistemi yolculuk esnasında diğer sürücülerin aracınızı görmesi güvenli sürüş unsurlarından biridir. Bu nedenle periyodik araç bakımı esnasında far ve aydınlatma sistemlerinin kontörlü önemlidir. 

Egzoz Sistemi Bakımı

Trafikte seyir halinde bulunan araçların egzozlarından çıkan gazların neden olduğu hava kirliliğinin önüne geçebilmek için egzoz sisteminin bakımı periyodik araç bakımı sırasında baktırmak herhangi bir kaçak olması durumunda değişim yaptırmak gereklidir. 

Tüm bu sistemlerin dışında aracın elektronik sistemleri, saşe, kaporta, klima, direksiyon kutusu kontrolleri de yapılmalıdır. Araçların teknik kısım bakımının yanı sıra dış görünüş ve aracın iç temizliği de periyodik olarak yapılan araç bakımı içerisinde yer almalıdır. Aracın boyasını aşındıran, metaline zarar veren aletler kullanılmamalı, koltuklara ve döşemelere de gerekli bakımlar yapılmalıdır. 

Araç kış bakımı nasıl yapılmalı öğrenmek için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 

Periyodik Araç Bakımı Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Araçların periyodik bakımlarının süreleri motor tiplerine göre farklılık göstermektedir. Periyodik araç bakımı benzinli otomobillerde 1 yıl veya 15 bin km, dizel otomobillerde ise 1 yıl veya 10 bin km tamamlandığında gerçekleştirilmektedir. Bu süre bazı araçlarda 20 bin km’ye kadar çıkabileceği gibi 1 yıl içerisinde çok yol yapmayan araçlara da 12 ay süre sonunda mutlaka periyodik araç bakımı yaptırılması önerilir.

Aracın bakım süresi, kullanım durumuna göre değişmektedir. Araç kullanıldığı yola göre hasar alacağı için sıkışık trafikte kullanılan, köy yolları gibi aşırı bozuk yollarda kullanılan ve otoyol gibi hızlı ve uzun yolda kullanılan araçlar, bakım yapılırken farklılık gösterir.

Araç Bakım Formu Nedir?

Periyodik araç bakımı için servise götürülen araçlar sahiplerine servis tarafından bir form verilmektedir. Verilen formlar aracın markası ve modeli baz alınarak hazırlanmaktadır. Bu form sayesinde araçların bakımının yapılmasında kritik olan parçaların tespiti daha kolay anlaşılmaktadır. Serviste önceden gerçekleştirilen işlemlerin de ayrıntılı biçimde yazıldığı bu çizelge sayesinde aracın bir sonraki periyodik bakım tarihinin belirlenmesi çok daha kolay hale gelmektedir.

Periyodik Araç Bakım Fiyatları

Periyodik araç bakımı fiyatları her aracın markası ve modeline göre farklılık gösterir. Markaların kendi sitelerinde yayınladıkları tablolara ulaşarak periyodik araç bakım fiyatlarına ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden bakım fiyatlarına ulaşamadığınız markaları yetkili servislerini arayarak bilgi alabilirsiniz.  Periyodik araç bakımı yaptırmak isteyen araç sahipleri araçlarının bakımlarını mutlaka yetkili uzmanlara ve servislere yaptırmalıdır. Düzenli bakım yaptırmak masraf değil tasarruftur. 


EGR Valfi Nedir?

EGR Valfi Nedir?

egzoz gazlarının yanmasıyla oluşanlar, egr valfi arızası, egr valfinin temizlenmesi, egr valfi...

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araçlara hangi yakıt türleri yüklenebilir, Benzinli araca dizel yüklenirse ne olur, Dizel Araca Benzin Yüklenirse Ne Olur, Yakıt Türlerinin Farkı Nedir?

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları

2024 Araç Muayene Fiyatları Ne Kadar, Egzoz Muayenesinin Ücreti Ne Kadar, 2024 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar, Araç Muayeneden Geçemezse Ne Olur?