Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araca yanlış yakıt yüklenmesi basit bir hata olarak görülebilir. Ancak ortaya çıkardığı hasar oldukça büyük sonuçlara yol açabilir. Gerekli önlemler alınmadığı ve kontroller yapılmadığı takdirde yanlış yakıt dolumu sonucunda araç tamamıyla bozulabilir. Bu sebeple araca yakıt yüklenirken aracın hangi yakıt türünü kullandığı konusunda dikkatli olunması gerekir. 

 

 

Araçlara Hangi Yakıt Türleri Yüklenebilir? 

Araçlara göre yüklenen yakıt türü de değişim gösterir. Günümüzde aktif olarak kullanılan dört çeşit yakıt türü bulunur. Bu yakıt türleri dizel, benzin, LPG ve hibrit olmak üzere uygun araçlarda kullanılır. Dizel ve benzin günümüzde en çok tercih edilen yakıt türleridir. Yeni nesil yakıt olan hibrit ile sıvılaştırılmış gazdan elde edilen LPG'de dizel ve benzin kadar yaygın olmasada aktif olarak kullanılan yakıtlardandır. 

Yakıt Türlerinin Farkı Nedir?

Araçlarda kullanılan yakıt türlerinin arasında bazı farklar bulunur. Yakıt türü araçlara göre değişim gösterir.

  1. Benzinli araçlar diğer yakıtlara oranla kullanıcıya en yüksek performansı yaşatır. Benzinli araçların yakıt tüketimi dizel ve LPG’ye kıyasla daha azdır. Benzin fiyatları diğer yakıt türlerinden daha fazla olduğundan yakıt tüketimi avantajını geride bırakır.
  2. Dizel araçlar diğerlerine oranla fazla tork ürettiğinden çekiş gücü diğer yakıt türlerinden daha fazladır. Dizel araçların yakıt tasarrufu özelliği benzinli araçlardan fazladır. 
  3. LPG araca sonradan entegre edilen bir yakıt sistemidir. Benzine oranla hem yakıt masrafı hem de performansı düşüktür. 
  4. Hibrit araçlar fosil yakıt ve elektrik ile birlikte çalışır. Yakıt masrafı benzin ve dizel araçlara göre daha az olduğundan tercih edilir. 

Dizel Araca Benzin Yüklenirse Ne Olur?

Dizel araca yanlış yakıt yükleme yapılması sonucunda benzin doldurulması kullanıcı için ekstra masrafa neden olur. Eğer dizel araca konulan benzin fark edilmez ve araç çalıştırılırsa aracın parçalarının zedelenmesine, işlevsiz hale gelmesine hatta patlamalara bile sebep olabilir. Dizel yakıt doldurulan aracın servise alınması, tüm deponun ve yakıt aygıtlarının benzinden arındırılması gerekir. 

Periyodik araç bakımı hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin.

Benzinli Araca Dizel Yüklenirse Ne Olur?

Benzinli araçlarda bujilerin çakma gücü yakıt türüne göre ayarlanır. Bujiler ateşleme sağladığında ise araba çalışır duruma gelir. Dizel yakıttan daha hızlı ateşleme gücüne sahip olan benzin bu güç sayesinde aracı çalıştırır. Araca benzin yerine dizel yakıt konması durumunda araç zor çalışacak ya da ateşleme gerçekleştirilemediği için hiç çalışmayacaktır. 
Bu iki olasılık göz önünde bulundurulduğunda aracın çalışmaması ve yanlış yakıt yüklendiğinin anlaşılması aracın hasar almasını engeller.

Araç çalışmadığı takdirde ardında yatan neden kontrol edilerek aracın yakıt haznesi yanlış yakıttan tamamen arındırılır ve sorun çözülür. Araç çalıştığı takdirde kullanıcı durumu ancak araçta sıkıntılar meydana geldiğinde anlayabilir. Benzin yerine dizel yakıt yüklenen araç, bir müddet çalışmaya devam eder. Egzozdan yükselen duman aracın ilk hasar göstergesidir. Kısa bir süre sonra ise motor yanlış yakıt dolumundan dolayı durur ve çalışamaz duruma gelir.

Yanlış Yakıt Dolumundan Kim Sorumludur?

Yanlış yakıt dolumunu önlemek için araçların yakıt türüne göre farklı hazne girişleri tasarlanır. Ancak farklı ihtimaller sonucunda gerçekleşebilecek yanlış dolumlar hasara neden olursa kişinin mahkemeye başvurması sonucunda sorumluluğun yakıt personeline ya da istasyon sahibine ait olduğu belirlenebilir. İlgili işlemler sonucunda istasyondan kaynaklı bir sorumluluk bulunmazsa aracın hasarının araç sahibi tarafından karşılanması gerekir. Araç kaskoya sahipse kasko sigortası hasar ödemesi dahilinde aracın hasarı sigorta şirketi tarafından da karşılanabilir.

Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Yanlış yakıt dolumundan kaynaklanan sorunların oluşmaması için bireysel önlemler alınabilir. Yanlış yakıt doldurulan araç çalışmadığı müddetçe bir sıkıntı meydana gelmez. Yakıt haznesi temizlenerek araçta herhangi bir hasar oluşumu önlenir. Ödeme fişinde araca yüklenen yakıt türü yer alır. Araç çalıştırılmadan önce fişten yakıt türü kontrol edilerek araç çalıştırılmadan hasara karşı önlem alınmış olur. Araca bu tür olaylar karşısında zor durumda kalmamak için kasko yaptırılarak kasko sigortası teminatları ve avantajlarından yararlanılabilir.

 


Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir, Eşdeğer Parça Nedir, Eşdeğer Parça Kullanımında Sistem Nasıl İşliyor, Eşdeğer Parça Uygulaması ve Sigorta

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araba nedir, Hibrit nedir, Hibrit özellikleri, Hibrit araba nasıl çalışır, Hibrit arabanın dezavantajları, Hibrit motor çeşitleri, Neden hibrit araba tercih edilmeli?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü nasıl aktarılır, akü takviyesi nedir, akü neden boşalır, akü takviyesi nasıl yapılır?