Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Aracınız olsun veya olmasın bazen araç kiralamanız gerekebilir. Araç kiralama işlemi daha önceden hiç kiralama yapmamış kişilerin gözünü korkutabilir. Fakat bu işlem sanılanın aksine oldukça kolaydır. Araç kiralamak isteyen kişilerin bir araç kiralama firmasına gitmeden önce bilmesi gereken bazı püf noktalar mevcuttur. Araba kiralama şartlarını biliyor olmadan tatil planı yapmak, bazen üzücü sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle araç kiralamadan önce kiralama şartlarını biliyor olmanız gerekir. Sizler için otomobil kiralamanın püf noktalarını yazımızda anlattık.

 

Araç Kiralama Türleri Nelerdir?

Araç kiralama ihtiyaca bağlı olarak kısa dönemli ya da uzun dönemli olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa dönemli olan ihtiyaçlar, günlük, haftalık kiralamalar olabilmekte ve turistik gezi ya da acil ihtiyaçlardan dolayı tercih edilmektedir. Günlük yada haftalık kiralama işlemini turistik ziyaret sebebiyle yapacaksınız, havaalanı, tren istasyonu veya otobüs terminali gibi noktalardan araç kiralama ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bunun haricinde araç kiralama firmaları üzerinden bayi veya internet aracılığı ile rezervasyon yaptırarak araç kiralayabilirsiniz.

Uzun dönemli otomobil kiralama ihtiyaçları ise daha çok KOBİ’ler kendi ihtiyaçları doğrultusunda tercih etmektedir. Uzun dönemli araç kiralama durumlarında bir çok firma filo kiralama hizmeti sunmaktadır. Birkaç yıl boyunca kullanılacak bir aracı satın almak yerine, kiralamak daha cazip olacaktır.

İkinci el araç satışı ve alımı nasıl yapılır öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç kiralamak için ehliyet belgenizin olmasının yanı sıra dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıdaki gibidir;

Araç Kiralarken Yaş Sınırı ve Ehliyet Süresi

Araç kiralamak için öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta yaş sınırıdır. Sigorta şartları gereği ekonomik bir araç kiralamak için en az 21 yaşında olmanız gerekir. Orta ve üst segment araçlar için ise alt sınır 25 yaştır. Lüks ve büyük araçlar için en az 28 yaşında olmanız gerekir. Ekonomik, orta ya da üst segment bir araç kiralayacaksınız en az 2 yıllık ehliyete sahip olmanız gerekir. Fakat lüks veya büyük araçlar için bu süre en az 3 yıldır.

Araç Kiralarken Ödeme Yöntemleri ve Depozit/Provizyon İşlemleri

Araç kiralama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta aracı kiralayacak kişinin kredi kartının olmasıdır. Online rezervasyonlarda başka kredi kartı ile ödeme yapmış olabilirsiniz fakat aracı teslim alırken aracı kullanacak olan sürücünün kredi kartı bilgileri gerekmektedir.

Trafik cezaları, park cezaları, eksik yakıt, sigorta kapsamına alınmayan hasarlar için teminat alınması gerekir. Bu nedenle aracınızı kiralamadan önce kredi kartınıza provizyon adı altında, belirli bir tutarda bloke konulur. Bu tutar kredi kartınıza doğrudan yansımaz fakat kredi kartınızın kullanılabilir limitini düşür. Provizyon işlemi için en az 6 ay geçerli ve bloke tutarını karşılayabilecek kadar limit olması gerekir.

Kiralık Araçlarda Kasko ve Sigorta Şartları

Kiraladığınız aracın kasko sigortasının geçerli olabilmesi için dikkat etmeniz gereken şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  •  Alkol ve uyuşturucu kullanılması durumunda sigortalar tamamen geçerliliğini yitirecektir.
  •  Aracı kullanırken trafik kurallarına uymalısınız. Trafik kurallarına uymadığınız takdirde oluşabilecek her türlü maddi ve manevi hasardan sorumlu tutulursunuz.
  • Ticari araçlar dışında yer alan araçlar yük taşımada kullanılmamalıdır. Bu durum kasko sigortanız geçersiz kalacaktır.
  • Aracınızı terk ettiğinizde mutlaka ruhsatı ve anahtarı yanınıza alın. Kiraladığınız aracın çalınması durumunda kiralama şirketi sizden araç ruhsatı ve anahtarını isteyecektir.

Kaza durumlarında; hasar tek taraflı ise mutlaka trafik polisi ile birlikte tutanak tutmanız gerekir. Hasar çift taraflı ise kaza tutanağı düzenlenerek karşı tarafın ruhsat, sigorta ve sürücü belgesi bilgileri kesinlikle alınmalıdır. Tutanakları en kısa zamanda kiralama işlemi yaptığınız firmaya iletmelisiniz.

 

Kiralık Araç İade Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aracı ilk teslim aldığınızda yakıt deposunu kontrol etmeniz önemlidir. Kiralanan aracın aynı seviyede yakıtla iade edilmesi gerekir. Fazla yakıtla iade ederseniz para iadesi söz konusu olmayacak olup eksik yakıt olması durumunda yakıt ücreti ve hizmet bedeli tarafınızdan tahsis edilebilir.

Kiraladığınız araç mutlaka iade için belirtilen adrese teslim edilmelidir. Eğer bir araç kiralama firmasından kiraladıysanız kiralama yapan ofise gerekli işlemler yapıldıktan sonra araç iade edilebilir. Vale hizmeti ile aracı teslim aldıysanız yine vale üzerinden iade edebilirsiniz. 

Aracınızı erken iade ettiğiniz takdirde araç kiralama firması size herhangi bir ücret iadesi yapmayacaktır. Fakat aracınızı geç iade ettiğiniz takdirde ek ücret uygulaması ile karşılaşabilirsiniz.


 


Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

Araç Camı Kırılmasını Kasko Karşılar Mı?

kaskoda cam kırılması, cam kırılmasında istenen belgeler, kaskoda cam değiştirme hakkı, zorunlu trafik sigortasında cam kırılması

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Araç sahiplerinin en fazla merak ettiği konuların başında poliçelerin orijinal kopyalarının kendilerinde ve araçlarında bulunup bulunmaması konusu yer alıyor.

Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?

Hangi Durumlarda İkame Araç Alınabilir?

ikame araç, ikame araç alma şartları, ikame araç kullanım süresi, ikame araç nasıl belirlenir