Ülkemizin yüz ölçümü bakımından yaklaşık olarak %66’sı 1. ve 2. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Hal böyle olunca olası bir deprem durumunda maddi kayıpları en aza indirmek ve hızlıca toparlanabilmek adına zorunlu deprem sigortasının önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Peki, diğer sigorta türlerinde olduğu gibi muafiyet durumu, zorunlu deprem sigortasında da geçerli mi?
DASK Nedir?
DASK adıyla bilinen zorunlu deprem sigortası; deprem nedeniyle oluşacak olan maddi kayıplara karşı alınacak olan en önemli tedbirdir. Büyük bir kısmı risk taşıyan ülkemizde, 1999 büyük Gölcük depremi başta olmak üzere sonu büyük zararlar ile sonuçlanan birçok deprem yaşanmıştır. Böylelikle 2000 yılında faaliyete başlamış olan Doğal Afetler Sigortaları Kurumu, deprem sigortasını ülkece zorunlu tutmuştur.
DASK hasar ödemesi hakkında detaylı bilgi almak için DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesinde Muafiyet Uygulanır mı?
Diğer sigorta türlerinde olabildiği gibi sigorta muafiyeti, zorunlu deprem sigortası poliçelerinde de uygulanmaktadır. Bu sigorta türünde her bir hasar için %2 muafiyet uygulanmaktadır. Bu da poliçe bedelinin %2’sini aşmayan hasarların sigorta şirketi tarafından ödenmeyeceği anlamına gelmektedir. Böylece sigorta şirketi %2’nin altında kalan hasarlardan muaf olup, bu bedeli aşmamış zararı karşılamamaktadır.
Sigorta şirketinin muaf olduğu %2’nin altında ki tutarın zararı sigortalı tarafından karşılanmaktadır. Oluşan zarar, muafiyet bedelini aşarsa, sigorta şirketi muafiyet bedelini tazminattan düşerek ödeme yapmaktadır.
DASK İle Konut sigortasının farkını DASK İle Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? sayfasından öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Hasarları Teminat Altına Alır?
Tüm konutlar için geçerli olan ve her yıl zorunlu olarak yenilenmesi gereken zorunlu deprem sigortası, deprem sonrası konutlarda oluşabilecek olan zarar türlerini teminat altına alarak, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde maddi hasarları karşılamaktadır. Zorunlu deprem sigortası depremin yanı sıra, deprem sonucu oluşabilecek olan; tsunami, toprak kayması, patlama ve yangın gibi durumları da teminat altına almaktadır.
Binanın tamamı veya kısmen zarar görmüş olsa dahi teminat altına alınmaktadır. Aşağıda belirtilmiş olan bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamına alınmaktadır;
- Binalardaki temeller
- Ana duvarlar
- Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
- Bahçe duvarları
- İstinat duvarları
- Tavan ve tabanlar
- Merdivenler
- Asansörler
- Sahanlıklar
- Koridorlar
- Çatılar
- Bacalar ve yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri.