Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Araç kullanırken güvenli bir yolculuk geçirmek için birtakım sorumlulukları yerine getirmemiz şart. Bunların en başında trafik kurallarına uymak, dikkatli olmak ve aracın kontrolünü sağlamayı zorlayacak hareketlerden kaçınmak geliyor. Çoğumuzun araç içinde kullanmaktan çekinmediği cep telefonları, aslında trafik kazalarının bir numaralı sorumlusu.


Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olarak kaza riskini arttırabiliyor. Cep telefonuyla konuşan bir sürücü odaklanma sorunu yaşayabileceğinden hata yapması ve tehlikeli durumlara karşı önlem alması gecikebiliyor. Hatta yapılan bir araştırmaya göre sürücünün etrafında gelişen tehlikeli durumları farkına varamadığı söylenebilir. Aracın hızına, çevresel koşullara ve sürücünün yaşına göre, sürücülerin gerekli önlemi alması 0.6 saniye ile 0.9 saniye kadar gecikebiliyor. Bu da hızlı giden bir sürücünün riskli bir durumda frene basmasını geciktirerek durmasını zorlaştırabiliyor.


Cep telefonuyla konuşurken dikkatimizin dağılma olasılığı oldukça yüksek. Araştırmalara göre, sıradan bir konuşmada %20 oranında, zihni yoran bir görüşme esnasında ise %29 ihtimalle tehlikeli bir durumu göz ardı edebiliyoruz.
 

Araç Kiti İle Konuşmak Güvenli Mi?

Ele alınmadan kullanılan, araca bağlı telefonların risksiz olduğu düşüncesine sakın kapılmayın. Büyük yanılgıya düşersiniz. Burada dikkatin dağılmasına sebep olan telefonun fiziksel meşguliyeti değil, zihninizi ve dikkatinizi konuşmaya vermenizdir.


Sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını azaltmaları ise yaygın olarak görülen bir durum. Sürücüler aracın kontrolünü sağlamak amacıyla hızlarını azaltarak olası bir tehlikeyi önlemeye çalışırlar. Fakat bu çoğu zaman işe yaramamaktadır.


Sürüş esnasında cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumla karşı karşıya geldiklerinde tepki vermeme ihtimali de söz konusu. Sürücülerin yaklaşık %12’sinde görülen bu durum, hem kendi hem de karşınızdaki insanın güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu nedenle araç kullanırken cep telefonu kullanmamak en doğrusu.
 

Tecrübeli Olmak Riski Azaltıyor Mu?

Deneyimli bir sürücü olmanıza, cep telefonu kullanmaya alışık olmanıza da aldanmayın. Bu özellikler kazayı önlemeye yeterli olmayabiliyor. Aksine bu konuda iddialı olup da sıkça kaza yapan kişilerin oranı yüksek.


Kazaların büyük bir çoğunluğu ise telefon beklerken veya görüşme bitiminde gerçekleşebiliyor. Yani telefonla konuşuyor olmanız şart değil. 699 sürücü üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, görüşme sona erdikten sonraki 5 dakika içinde kaza meydana gelme olasılığı 4.8 kat fazla. 15 dakika içinde ise 1.3 kat artış gösteriyor.


Sizlere araç kullanırken cep telefonu kullanmanın risklerini, tehlikelerini kanıtlanmış değerlerle açıklamaya çalıştık. Seyir esnasında kişiyi zihinsel olarak meşgul eden, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olan bu yanlış davranıştan vazgeçerek kaza riskini azaltabiliriz. Ancak siz önleminizi aldığınız halde herhangi bir başka nedenden kaza olabilir.


Trafikte her türlü kazaya karşı kendinizi ve aracınızı güvence altına almak için trafik sigortası ve kaskonuz olduğundan emin olun. 5 kolay soruda bütçenize en uygun teklifi bulabileceğiniz Koalay’da farklı sigorta şirketlerinin seçeneklerini bulabilirsiniz. Aracınıza en uygun poliçeyi seçtikten sonra güvenli bir ortamda kredi kartı bilgilerinizi girip poliçenizi anında satın alabilirsiniz. Satın aldığınız poliçeyi e-posta adresinize gönderebilir ve yazıcıdan çıktısını alabilirsiniz.


Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarınızla rahat ve güvenli bir yolculuk için yazımıza göz atın.

İsofix Nedir?

İsofix Nedir?

İsofix nedir, isofix neden gereklidir, isofix kurulumu, hangi araçlara isofix bağlanır, isofix kurulumu nasıl gerçekleştirilir?