Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Baharın yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde, ara ara yağmur geçişleri de olsa, yazın müjdecisi güneş tatil planlarını hızlandırdı. Çocukların “Anne, baba bu sene nereye gidiyoruz, tatile gidecek miyiz” gibi soruları ise neredeyse hazır. Çocuklarla tatil, bütün aileyi bir araya getiren oldukça eğlenceli ve önemli bir etkinlik. Ancak araçla yapılan uzun yolcularda onların güvenliği ve rahatlığı için uygun koşulları sağlamanız şart. Çocuklarla seyahat ederken dikkat edilmesi gereken kuralları sizin için hazırladık.

 

1. Yola çıkmak için çocuğunuzun uyku saatini bekleyin

Yola çıkmak için hangi saatin ideal olduğuna karar veremediyseniz, önerimiz çocuğunuzun akşam uykusuna yatacağı saatlerde yola çıkmanız… Çocuğunuz yolculuğun büyük bir kısmında uyuyacağı için, daha rahat seyahat etme şansını yakalayabilirsiniz. Eğer belirli bir uyku saati yoksa yemekten yaklaşık 1 saat sonra yola çıkabilirsiniz. Nasıl olsa uyuyacak diye düşünmeyin. Çocuklarınız yolculuk sırasında her an uyanabilir, her an bir ihtiyacı olabilir. Bu nedenle çocuklu ailelere uygun mola yerlerini önceden araştırmanız işinizi kolaylaştıracaktır.


2. Yeterince sıvı tükettiğinizden emin olun

Sıvı tüketimi hayatın her anında olduğu gibi, seyahat öncesinde ve esnasında da önem taşır. Özellikle uzun yolculuklar öncesinde, çocuğunuzun ve kendinizin yeterince sıvı aldığından emin olmanız, rahat ve keyifli bir seyahat geçirmenizi sağlar. Seyahat öncesinde ve sırasında yeterli sıvı alınmaması baygınlık, fenalaşma gibi istenmeyen ve tehlikeli durumlara yol açabilir.

 

3. Rahat ve güvenli bir seyahat için araba koltuğu kullanın

Çocuğunuzun rahat ve güvenli bir yolculuk geçirmesi için ilk dikkat etmeniz gereken nokta onun kendisine uygun bir çocuk koltuğuyla seyahat etmesini sağlamaktır. Boyu 1,5 metreye ulaşana kadar, çocuğunuzun yaşına uygun bir koltukta seyahat etmesi gerekir. Ağırlığı 9 kiloya kadar olan çocuklar için ana kucağı da denilen bebek koltuğu uygun. 10-18 kg arasındaki çocuklar için araba koltuğu, 15-25 kilo aralığındakiler içinse yükseltici koltuk kullanmalısınız. Yolculuk öncesinde çocuğunuzun iyi bir şekilde oturduğundan ve kemerinin doğru bir şekilde bağlı olduğundan emin olun. Kendi güvenliği için araba koltuğunda oturmasının önemini çocuğunuza anlatın.

 

4. Camlarınıza güneşlik takın

Aracınızın camlarına güneşlik takarak, özellikle bahar ve yaz aylarında konforlu bir yolculuk geçirebilirsiniz. Kullanacağınız güneşlik, çocuğunuzun dik güneş ışınlarından rahatsız olmasını engellerken, daha rahat ve keyifli zaman geçirmesine destek olur. Ayrıca çocuğunuzun cildini güneşin zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz. 

 

5. Uzun yolculuklar için rahat ve havadar giysileri tercih edin

Uzun sürecek seyahatlerde çocukların kendilerini mümkün olduğunca rahat hissetmesi çok önemli. Yolculuk süresi ne kadar uzarsa, çocukların sıkılma olasılığı o kadar artar. Yüzde yüz pamuklu veya terletmeyen kumaştan tiril tiril kıyafetler, onların daha rahat etmelerini sağlar. Eşofman altı, tişört, elbise uzun yolculuklar için ideal bir seçim olabilir.

 

6. Güneş ışığının neden olabileceği zararlara karşı tedbir alın

Güneşli havalarda, aracın içi dışarıya göre daha sıcak olur. Arabanın ısınan metal aksamları çocuğunuzun cildinin yanmasına ve rahatsızlık duymalarına sebep olabilir. Bunu önlemek için aracınız park halinde iken çocuk koltuğunun üzerini ufak bir örtüyle örtebilirsiniz.

 

7. Çocuğunuzun oyalanmasını sağlayacak malzemeler bulundurun

Çocuğunuzun yolculuk sırasında uyanık olacağı zamanlarda oyalanması sağlayacak malzeme ve oyuncaklar seçerek yanınıza alın. En sevdiği oyuncaklardan birini de yanınızda bulundurabilirsiniz. Oyuncakların sert ya da köşeli olmamasına dikkat edin. Peluş ve yumuşak oyuncaklar çocuğunuzun eğlenceli bir yolculuk geçirmesini sağlar.

 

8. Eşyalarınızı önem sırasına göre yerleştirin

Bagajınızı ve eşyalarınızı önem sırasına göre yerleştirin. Sık kullanılan ve yolculuk sırasında lazım olabilecek eşyaları en sona bırakın. Yiyecek, içecek, mendil, çocuk bezi, ilaç ve oyuncaklar gibi eşyalara kolayca ulaşabilmek için bu eşyaları aracınıza en son yerleştirin. Bu eşyaların çantanın en üstünde yer alması ve acil ihtiyaçlar için özel bir bölümde saklanması, işinizi kolaylaştırır. 

 

9. Ailenizi güvence altına alın 

Çocuklarınızla güvenli ve rahat seyahatlar geçirmek için trafik sigortası ve kasko yaptırmayı ihmal etmeyin. Farklı sigorta şirketlerinin poliçelerini 3 dakika içinde karşılaştırabileceğiniz Koalay.com’dan, aracınız ve aileniz için en uygun sigorta teklifini seçebilir ve anında satın alabilirsiniz.


Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler kaza riskini arttırmaktadır.

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

İsofix Nedir?

İsofix Nedir?

İsofix nedir, isofix neden gereklidir, isofix kurulumu, hangi araçlara isofix bağlanır, isofix kurulumu nasıl gerçekleştirilir?