Trafik Kazasından Sonra İlk Yardım Nasıl Olmalı?

İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Trafik kazalarında ilk yardım uygulamaları hayat kurtarır. Ancak trafik kazası önceden tahmin edilen bir durum değildir. Siz aracınızı ne kadar güvenli bir şekilde kullansanız da bazı dikkatsiz sürücüler, küçük ya da ciddi sonuçlarla trafik kazalarına neden olabiliyor. Ancak siz trafik kazasına yol açmamak için güvenli sürüş teknikleri öğrenmeli, trafik kurallarına uymalı ve kendinize güvenmelisiniz.


Trafikte iyi ve güvenli bir yol deneyimi yaşamak için can ve mal güvenliğimizi koruyacak şekilde hareket etmeli, olası bir tehlikeyle karşılaşmamak için sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Trafik kurallarına uyarak, dikkatli ve temkinli bir halde araç kullanmanız trafik kazalarını biraz olsun önleyecektir. Ancak tüm önlemlerinize rağmen trafik kazası olma ihtimali var. Bu kazalarda birçok kişinin hayatını kaybetmesi ilk yardımın önemini arttırıyor. Böyle bir durumda kazanın şokuyla panik olmak yerine, soğukkanlılığınızı koruyup gerekli ilk yardım müdahalesinde bulunarak kazada yaralananlara yardımcı olabilirsiniz.


İlk yardımın doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Yanlış uygulamalarla bazı yaralıların hayatını kaybetmesine veya sakatlanmasına yol açabilirsiniz. Toplumda trafik bilincinin yaratılması, ilk yardım öneminin kavranması açısından üzerinde durulması gereken unsurlar şu şekilde ele alınabilir:

  • Aracın kontağını kapatın.
  • Kaza yerini değerlendirin. Yeni kazalara neden olmamak için hemen yola reflektörlü işaretlemelerinizi koyun.
  • Çevredeki kaza ile ilişkisi olmayan kişileri uzaklaştırın ve kişileri sigara ile yaklaşılmaması konusunda uyarın.
  • Araçlarda yangın durumu varsa itfaiyeye haber verin.
  • Acil yardım servisini arayın ve telefonda sizden istenen olay yeri adresi, meydana gelen olay, yaralı sayısı bilgilerini doğru bir şekilde verin.
  • Öncelikle yaralıları sakinleştirin.
  • Acil yardıma ihtiyacı olan kişinin yanına gidin ve bilincini kontrol edin.
  • Nabız ve solunum kontrollerinden sonra eğer kalp durmuşsa ve biliyorsanız kalp masajı yapın.
  • Yaralı sayısı fazlaysa çevreden yaralılara yardımcı olmaları için birkaç kişiyi organize edin.
  • Yaralılarda kanama varsa, temiz bez temin edin ve yara bölgelerinde tampon uygulaması yapın.
  • Yaralanmalarda steril olunmasına özen gösterin. Bu aşamada ilk yardım çantasındaki hidrofil gaz sterilleri kullanmalısınız.
  • Sağlık ekipleri kaza yerine gelene kadar; hasta bilgilerini öğrenin. Yaralının kronik hastalığı, düzenli bir ilaç kullanıp kullanmadığı, herhangi bir ilaca karşı alerjisinin olup olmadığı gibi bilgiler sağlık ekiplerinin işini kolaylaştırır.
  • İlk yardım bilginiz yoksa suni teneffüs, kalp masajı gibi hayati eylemlerde bulunmayın ve en kısa zamanda bu gibi durumlarda hayat kurtaran ilk yardım müdahalelerini öğrenin.
  • Trafik kazasından sonra karşı araçta meydana gelen zararların ve karşı araçtaki yaralıların tedavi masraflarının karşılanması için mutlaka trafik sigortası yaptırın. Kendi aracınızda meydana gelen hasarların ve aracınızdaki kişilerin tedavi masraflarının teminatı için kasko poliçesi sahibi olmanız gerekir.



Trafikteyken başınıza ne zaman ne geleceği belli olmaz. Beklenmedik bir şekilde aniden bir kazayla karşılaşabilirsiniz. Kusurlu olduğunuz trafik kazasında karşı tarafta meydana gelen maddi zararları ve tedavi masraflarını zorunlu trafik sigortası ile karşılayabilirsiniz. Aracınızda meydana gelen hasarları ise kasko poliçeniz ile teminat altına alabilirsiniz.


İlk defa bir araç satın aldıysanız ya da poliçenizin yenileme dönemi yaklaştıysa zorunlu trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkmamanızı öneririz. Çünkü trafik sigortası yaptırılmadığında cezai uygulamalarla karşılaşabilir, kusurlu olduğunuz trafik kazasında karşı tarafa verdiğiniz maddi zararları karşılamak zorunda kalabilirsiniz.


Anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin sunduğu poliçe fiyatlarını 3 dakika içinde karşılaştırabildiğiniz Koalay’da, aracınız için en uygun trafik sigortası veya kasko teklifi seçebilir, anında satın alabilirsiniz. Koalay kredi kartı bilgilerinizi asla diğer firmalarla paylaşmaz ve kişisel bilgileriniz son teknoloji güvenlik sistemlerinin güvencesi altındadır.


Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Trafikte Telefon Kullanmak Kaza Riskini Arttırıyor

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler kaza riskini arttırmaktadır.

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarınızla rahat ve güvenli bir yolculuk için yazımıza göz atın.