Tapudaki İşlerinizin Aksamaması İçin DASK Yaptırın

 

Tapu işlemleri sırasında Zorunlu Deprem Sigortası poliçe kontrolü yapılıyor. Aksi halde DASK poliçesi olmadan taşınmaz mallarınızın alım-satım, ipotek ve kiralama işlemlerinin yapılması mümkün değil. Kiralanan ya da satın alınan konutun devri sırasında da mutlaka DASK poliçesinin gösterilmesi gerekiyor. Bu yüzden özellikle kiracıların, kiraladıkları konutun mülk sahibinden DASK poliçe numarasını öğrenmeleri, aboneliklerin devri sırasında karışıklığın ve vakit kaybının önüne geçmek adına önemli.

Tapuda işiniz var ve evinizin satışını gerçekleştirecekseniz öncelikle gerekli belgeleri birkaç gün önceden hazırlamanız gerekecektir. Bu belgeler arasında DASK poliçesi almadığınızı ya da poliçenizi o yıl yenilemediğinizi fark ettiniz. Bu durumda telaşlanmanıza gerek yok. Çünkü Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi herhangi bir sigorta acentesinden ya da banka şubelerinden yaptırılabilir.


 

DASK Poliçenizi Her Yıl Yenileyin

 

DASK poliçesi yıllık olarak yapıldığından her yıl yenilenmesi gerekiyor. Geçmiş yıllarda yaptırılmayan DASK poliçeleri için herhangi bir borçlandırma yapılmaz. Poliçe yenileme işlemlerinizi banka, sigorta acentesi ya da online sigortacılık yapabileceğiniz internet sitelerini kullanabilirsiniz. Poliçelerinizi her yıl farklı sigorta şirketinden yenileyebilirsiniz.

DASK başvurusunda bulunmak için 0212 368 0 800 numaralı DASK Çağrı Merkezi’ni arayarak ya da DASK web sitesini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.


 

Tapuda Hangi Binalarda DASK Şartı Aranır?

 

Sadece konutlarda değil tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazla üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binaların içinde yer alan ticarethane, büro gibi bağımsız bölümler de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giriyor.

Eğer tapuda ticarethane olarak gösterilmiş bir daire, mesken olarak kullanılıyorsa bu durumda DASK poliçesi düzenlenmiyor. Bu tür binaların tapuda “cins tashihi” yani gayrimenkulün cinsinin değiştirilmesi işleminin yapılması gerekiyor ve daha sonra yapılacak tapu işlemlerinde karışıklığın önüne geçmek için “ticarethane” ibaresinin yerine “mesken” ifadesinin yazılması gerekiyor.

Tapusunda mesken olarak belirtilmiş fakat bodrum katta olduğundan odunluk-kömürlük amacıyla kullanılan bölümlere de eğer ayrı bir tapusu varsa DASK sigortası yaptırılmalı. Ancak burası apartmanın ortak olarak kullandığı odunluk alanıysa bu gibi yerlerde poliçelendirmeye ihtiyaç duyulmuyor. Bu tür müşterek kullanım alanlarını sigortalandırmada “zımni” yani kapalı alan olduğunu belirten ibare konmalıdır.


DASK İçin Gerekli Belgeler

 

  • Sigortalının; adı, adresi, telefonu, TC kimlik numarası

  • Sigortalanacak Binanın; açık adresi, tapu bilgileri, binanın inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu

  • Meskenin (Dairenin): brüt yüzölçümü (metrekaresi) ve kullanım şekli

 

Herhangi bir deprem sonrası oluşacak hasarlara karşı geleceğinizi garanti altına alan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Zorunlu Deprem Sigortası’nı bireylerin sosyal sorumluluğu olarak görüyor. Bu nedenle DASK sigortası yaptırırken belgelerin eksiksiz ve doğru olarak hazırlanması gerekiyor. Herhangi bir yanlış beyandan doğacak maddi kayıplar, hasar yardımından yararlanamama durumlarında sorumluluk sigortalıda oluyor.


Neden DASK Yaptırmalısınız?

 

2012 yılında faaliyet alanı genişletilerek su ve elektrik faturasında da Zorunlu Deprem Sigortası şartı aranan yasal yaptırımlar neticesinde vatandaşların sigortasız kalmasının önüne geçiliyor. 


 

DASK Teminatları Nelerdir?

 

Deprem ve deprem sonucu meydana gelen yangın, tsunami, infilak ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararları karşılayan Zorunlu Deprem Sigortası, aşağıda belirtilen bina bölümlerini teminat altına alıyor:

 

  • Binanın temeli ve ana duvarları

  • Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar

  • Bahçe duvarları ve istinat duvarları

  • Tavan ve tabanlar

  • Merdivenler, asansörler ve sahanlıklar

  • Koridorlar, çatı ve bacalar ve yapının tamamlayıcı diğer bölümleri DASK poliçenizde sigortalı olarak kayıt altına alınıyor.


Bu maddelerden de anlaşılacağı gibi DASK sigortası sadece ikamet ettiğiniz daireye değil, dairenizin bulunduğu konuta, binaya da yaptırılabiliyor. Sizin dairenize yaptıracağınız Zorunlu Deprem Sigortası, binanın ortak alanlarını kapsamayacağı için bina yönetimleri de DASK sigortası yaptırmalıdır.

Sigorta kapsamında bir mesken için verilebilecek tazminat için 25 Kasım 2022 Resmi Gazete’de yayımlanan tarifeye göre 640 bin TL olarak belirlenmiştir.


 

Arsa Tapulu Binalar DASK Yaptırabilir mi?

 

DASK hayatımıza 2000 yılında, 1999 Gölcük Depremi ile girdi. Bu nedenle 2000 yılından önce inşa edilmiş ve tapu kaydında “arsa/tarla” olarak kayıtlı, mesken olarak yapılmış binalar “bağımsız mülkiyet” kapsamındadır. Bu nedenle 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanun kapsamı gereği Zorunlu DASK Sigortası olmak zorundadır. Sigortalandırmada binanın arsa tapusuna ait bilgiler kullanılır.

Tapuda kayıtlı bulunan taşınmazın arsa tapusu, buranın özel mülkiyet alanı olduğunu gösterir ve sigortanın arsa tapusuna ilişkin bilgilerle birlikte sigorta ettirenin beyanı da esas alınmalıdır.

Yıllık olarak düzelenen ve primleri herkesin alım gücünde olan Zorunlu Deprem Sigortası’nda indirim, taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları sağlanıyor. Örneğin; inşaat ruhsatı 2007 yılı ve sonrası olan binalara %10 indirim uygulanıyor. Bununla birlikte her sene üst üste yapılan erken poliçe yenilemelerinde de indirim uygulaması var ve bu indirimler birleştirilerek fiyata yansıtılıyor.


 

DASK Zararları Hemen Karşılar mı?

 

Ödenen primlerin ardından beklenti elbette deprem sonrası meydana gelecek olası bir zararda karşılığının hemen alınıp alınamayacağı? DASK, ödediğiniz primleri bir havuzda topluyor ve deprem sonrası hasar gören bölgelerde bu biriken sigorta primleri ile zararı karşılıyor. Tazminat, DASK tarafından tapuda adı geçen hak sahibinin banka hesabına yatırılıyor. Kişi bu ödemeyi banka şubesinden teslim alarak, kısa süre içinde maddi zararı hızlı bir şekilde giderme olanağı yakalar.

 


DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

DASK Sigortası İptal Edilebilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası’nda Zeyil ve İptal İşlemleri, Sigorta Ettirenin Yanlış Beyan Vermesi Durumları, DASK Poliçesinde Değişiklikler Zeyil İşlemi

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

2024 DASK Teminatı, DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır, DASK Hasar İhbarında İstenen Belgeler, DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır, DASK Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

DASK Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

DASK Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

DASK Sigortası Nedir, Teminatları Nelerdir, DASK Azami Teminat Tutarı Ne Kadardır, Nereler DASK Kapsamındadır, DASK Poliçesi Nasıl Alınır...