Sovtaj Nedir?

Sözcük anlamı “kurtarma” anlamına gelen sovtaj, özellikle kasko sigortalarında sıklıkla karşılaşılan bir uygulamadır. Bu nedenle sovtaj hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik. Sovtaj nedir? Hangi nedenlerle sovtaj devreye girer? sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sigorta firmaları tarafından hasar görmüş olan malın veya hasar görmemiş olan kısımlarının, sigortalının onayı ile birlikte satılmasını sağlayan uygulamaya sovtaj denir. Sovtaj bedeli ise hasarlı malın değer kaybetmeyen bölümünün satışından gelir elde edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Elde edilen gelir tazminat ödemesinden düşülür. Sigorta firması ve sigortalı arasından gerçekleşen bu uygulama, sovtaj olarak kayıtlara geçmektedir.

 

 

Sovtaj Hangi Durumlarda Devreye Girer?

Sovtaj uygulamasını bir örnek ile anlatmak gerekirse; konfeksiyon işi yapan bir fabrikada yangın çıktığını varsayalım. Yangın nedeniyle hasara uğrayan mallar haricinde bazı mallar ıslaklık, is, duman, kirlenme gibi nedenlerden dolayı zarar görmüş olabilir. Bu durumda yanmamış olan malları sigorta firması satın alarak gelir kaynağı haline dönüştürebilir veya tazminatı eksik ödeyerek sigortalı durumda olan şahısa bırakabilir. Sovtaj durumuna ekspertiz raporuyla karar verilmektedir.

Kaskonuza ek sözleşmeyle dahil edebileceğiniz zararlar hangileridir öğrenmek için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kasko Sigortalarında Sovtaj Bedeli Nasıl Belirlenir?

Sovtaj bedeli, eksper tarafından yapılan incelemeler sonucu belirlenir. Örnek vermek gerekirse; rayiç bedeli 100.000 TL olan bir aracımızın olduğunu ve kasko ile güvenceye alınmış olduğunu varsayalım. Bu araç büyük bir kaza geçirmiş olsun. Eksper raporu ile aracınızın perte çıktığını varsayarsak, sigorta firması size aracın rayiç bedeli olan 100.000 TL’yi tazminat olarak ödemekle yükümlüdür. Ancak sigorta firması size bu ödemeyi yaptığı takdirde aracın tüm hakları sigorta firmasına geçecektir. Sigorta firması da aracın hurdasının çalışan kısımlarını sattığı takdirde elde edilen gelir sigorta şirketine ait olur.

Sigorta firması sigortalıya ödediği tazminatın bir kısmını sovtaj yoluyla karşılar. Sigortalı, aracın hurdasını kendine almak isterse, eksper aracın sovtaj bedelini belirler. Bu bedel örneğin, 9.000 TL ise, 9.000 TL toplam tazminattan mahsup edilmek suretiyle sigortalıya ödenir.

Sovtaj Neden Uygulanır?

Sovtaj, kullanılmaz duruma gelen malların, araçların yeniden dönüşüme kazanılmasını sağlar. Ayrıca sigorta şirketlerinin zararlarının bir kısmını karşılaması nedeniyle ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.
 


Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Kasko ve Trafik Poliçesinin Orijinali Aracınızda Olmalı Mı?

Araç sahiplerinin en fazla merak ettiği konuların başında poliçelerin orijinal kopyalarının kendilerinde ve araçlarında bulunup bulunmaması konusu yer alıyor.

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plaka Sorgulatarak Araç Hasar Kaydı Nasıl Yapılır, Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapabilir, Çağrı Merkezi ve Web Üzerinden Hasar Sorgulama

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasarlı Araç Satışı ve Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır, Tramer Nedir, Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Nedir, Aracın Değer Kaybı ve Kasko..