Hibrit Araba Nedir?

Ne elektrikli ne de benzinli araba kategorisinde değerlendirilen hibrit arabalar iki motor yapısını da bünyesinde barındırır. Geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen ve geliştirilen hibrit teknolojisi yakıt tüketiminde gösterdiği tasarruf ile dikkat çeken hibrit arabalar, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda benzin motoru çalıştırmak yerine kendi elektrik aküsünü şarj eder. Motor yalnızca aküyü şarj etmek için devreye girer. Böylelikle gereksiz yakıt tüketimi önlenir ve aracın akıllı sistemiyle en verimli yolculuk deneyimi yaşanır.

 

 

Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

Hibrit arabaların çalışma sistemi standart arabalardan farklıdır. Peki farklı sisteme sahip hibrit arabalar nasıl çalışır? Hibrit arabanın kalkışı esnasında elektrik motoru aktif olur ve araç hareket haline geçer. Sürüş süresince elektrik motoru aktif kalır ancak gerekli olan durumlarda içten yanmalı motor harekete geçerek elektrikli motora destek olur. Aracın hızında artış görüleceği sırada iki motor birlikte çalışır. Uzun yolculuklarda ise içten yanmalı motor aktif olarak çalışır, elektrikli motor ise ona destek verir. Araç yavaşlarken ise içten yanmalı motor duraklar ve frenleme sistemi sayesinde kendi şarj ihtiyacını giderir. 

Hibrit Araçların Diğer Arabalardan Farkı Nedir?

Hibrit motor teknolojisi elektrik enerjisinin daha verimli kullanılmasını sağlar. Hibrit teknolojisi fosil yakıtların tükenmesi ile gündeme gelmiş ve bu durumun önüne geçmek için geliştirilimiştir. Benzinli motorlara göre %40 ile %50 daha verimli olan hibrit motor teknolojisi gerektiği yerde en uygun şekilde çalışarak gereken enerjiyi üretir ve çevre korumasına destek sağlar.

Hibrit arabaları elektrikli arabalardan ayıran en önemli özellik ekstra bir adaptör yardımıyla şarj edilmeye ihtiyaç duymadan frene basıldığında kendini şarj etmesidir. Aküden aldığı enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek şarj olur. 

Neden Hibrit Araba Tercih Edilmelidir?

Hibrit arabalar, benzinli araçlarla kıyaslandığında akıllı sistemi sayesinde her litre benzinde 20 ile 30 kilometre daha fazla yolculuk yapmanızı sağlar ve bu da yakıt tüketimini azaltır. Hibrit motorlarının standart motorlara kıyasla düşük karbon salınımı yapıyor olması çevre dostu kimliğini oluşturur. Hibrit arabalar ile arabadan gelen ses düzeyinin minimuma indirilmesi amaçlanır. Gürültüsüz vites geçişi sağlanan aracın motorunun da sessiz çalışması tercih edilme sebepleri arasındadır.

Hibrit Arabanın Dezavantajları Nelerdir?

Hibrit arabalar yeni teknolojisi ve özellikleriyle dikkat çekmektedir. Ancak yeni bir teknolojiye sahip olması sebebiyle bazı dezavantajları da gözden kaçmamaktadır. Hibrit arabanın dezavantajları incelendiğinde ilk olarak arıza durumları kullanıcı adaylarını düşündürür. 

Herhangi bir arıza durumunda hibrit arabaların tamir maliyeti standart araçlardan fazladır. Bunun sebebi yeni bir teknolojiye sahip olması dolayısıyla bu alandaki yedek parçaların sipariş üzerine getirilmesidir. Hibrit arabaların diğer bir dezavantajı hız tutkunlarını tatmin edememesidir. Günlük şehir içi kullanımda herhangi bir sorun çıkarmayan hibrit arabalar düşük güce sahiptir. Düşük güce sahip olmasına rağmen benzinli arabalardan daha yüksek miktarlara satılmaktadır. Hibrit araçlar hız sevenleri fiyat-performans bakımından tatmin etmemektedir.

Günümüz Teknolojisinde Hibrit Motor Çeşitleri

Günümüzde standart yakıtlı motorların yanı sıra hibrit ve elektrikli motorlar da aktif bir şekilde kullanılır. Sektörde birçok otomobil firması hibrit teknolojisini araçlarında kullanarak modern teknolojiye ayak uydurur. Hatta aktif olarak kullanılan hibrit motorların farklı sınıf seçenekleri bulunarak kullanıcı adaylarına seçenek sunmaktadır. 

Günümüz teknolojisinde üretilen hibrit motorları dört kategoriye ayrılır:

Mikro Hibrit sınıfı, en basit teknolojiye sahip hibrit araçtır. Trafikte aracın fren yapmasıyla birlikte benzin motorunu kendiliğinden durduran ve benzin tüketimini azaltan sisteme sahiptir.

Mild Hibrit sınıfı, otomatik olarak benzin motorunu durdurur ve benzin tüketimini azaltır. Benzin motorunu durdurma işlemini frenleme esnasında yaparak aracın kaybettiği enerjiyi geri kazandırır. Ayrıca mild hibrit sınıfı sistemi benzin motorunu destekleyen elektrik motoruna sahiptir.

Full Hibrit sınıfı, sistemine elektrik motoru yardımıyla seyir özelliği eklenen Mild Hibrit sınıfı olarak tanımlanabilir.

Plug-in Hibrit sınıfı, diğer hibrit motorlarının tüm özelliklerine sahiptir. Şebeke enerjisi ile dış kanallardan şarj edilebilen plug-in sistemi ile diğer motorlardan ayrılır.


Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

Araçlara hangi yakıt türleri yüklenebilir, Benzinli araca dizel yüklenirse ne olur, Dizel Araca Benzin Yüklenirse Ne Olur, Yakıt Türlerinin Farkı Nedir?

Boyasız Göçük Düzeltme Nasıl Yapılır?

Boyasız Göçük Düzeltme Nasıl Yapılır?

Boyasız göçük düzeltme nasıl yapılır, boyasız göçük düzeltme yöntemleri nelerdir, manyetik göçük düzeltme, kaporta göçük düzeltme, kasko ile boyasız göçük düzeltme işlemi

 Araç Değer Kaybı 

 Araç Değer Kaybı 

Araç değer kaybı, araç değer kaybı hesaplanması, araç değer kaybı şartları, araç değer kaybı zamanaşımı, araç değer kaybı dilekçesi, araç değer kaybı davası