Karanlıkta Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çoğumuz zorunda kalmadıkça gece araba kullanmayı tercih etmeyiz. Karanlıkta araba kullanmak gerçekten zor. Etrafı yeterince net görememenin yanı sıra çevrenizdeki araçların gözünüzü alan farları rahat bir sürüş alanı sağlamıyor. Bu durum rahatsız ediciliği kadar tehlikeli bir yolculuğun sinyallerini de veriyor.


Hatta araştırmalara göre geceleri gündüze nazaran üç katı daha fazla kaza gerçekleştiği bilinmekte. Gece yola çıkan sürücülerin sayısı az olmakla birlikte kazaların çoğu gece yapılıyor. Tahmin edileceği üzere geceleri renkleri ayırt etme, derinlik algısı gibi konularda çok başarılı olamıyoruz. Ayrıca yorgunluktan dolayı gözlerin bulanıklaşması kazalara davetiye çıkarabiliyor. Bu tip durumların önüne geçip geceleri de aracınızı rahat bir şekilde kullanmak istiyorsanız önerilerimize dikkat etmenizde fayda var.



Farlarınızı Ayarlayın

Farlarınızın ayarı dengesiz veya olması gerekenden düşük olabilir. Özellikle karanlıkta aracınızı daha rahat kullanabilmek için farlarınızı doğru bir şekilde ayarlamanız önemli.


Işıkları doğru ayarladığınız halde kimi zaman aydınlatmayı fark edemeyebilirsiniz. Bu, yoldaki kirin, tozun farlarınıza yapışmasından kaynaklıdır. Bu nedenle ara ara farlarınızı temizlemeyi ihmal etmeyin.


Eski araçların çoğunda farlar plastik lensle kaplı olduğundan farların dış yüzeyinde sararma görülebilir. Böyle bir durumda far cilası ile farlarınızı temizleyebilirsiniz.



Gösterge Paneli Işığını Düşük Tutun

Araba kullanırken gösterge panelinin ışıklarını düşük seviyede tutmaya özen gösterin. Çünkü yüksek düzeyde bir ışık ileriyi rahat görmenize engel olacaktır.


Harita ışıkları da benzer bir duruma sebep oluyor. Sürücü koltuğundan ışığın kaynağı görülmüyorsa, iyi bir harita ışığına sahipsiniz demektir. Ancak harita ışığınız iyi olsa da gece sürüşlerinde ışıkları kapalı tutmanızda fayda var. Ayrıca ışığı içeriği dağıtan kalitesiz iç ışıklar da sürücünün gözünü alarak yolu görmesini zorlaştırıyor.



Gözlerinizi Dört Açın

Gece yola çıkan hayvanları görmeniz zor olabilir. Bu sebeple yol dışından yola gelecek hayvanlar olabileceğini göz önünde bulundurarak özellikle orman ve dağ yolarında dikkatli olun.



Gözlüklerinize Dikkat Edin

Eğer gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü temiz tutun. Camlarda oluşabilecek kirliliğin yanına gözlüğünüzdeki kirliliğin eklenmesi görüş kabiliyetinizi azaltacaktır.



Parlayan Işıklardan Gözünüzü Kaçırın

Yol üzerindeki parlayan ışıklar gece dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir. Karanlık yolda gösterge panelinin hafif ışığıyla gitmeye alışmışken size yaklaşan başka bir aracın farları bir anda gözünüzü alabilir. Arkanızdaki aracın uzun farları açıksa dikiz aynanızın yardımıyla ışığın görüşünüzü etkilemesini önleyebilirsiniz.



Sis Lambalarını Alçak Tutun

Sis lambaları adı üstünde sisli havalarda aracın önünü aydınlatıp rahat bir sürüş sağlamasıyla bilinir. Sis yerden yüksek bir mesafede olduğu için sis lambaları fazla yüksekte bulunup parlamaya sebep olmamalıdır.


Bu ışıklardan havanın sisli olmadığı zamanlarda da yararlanılabilir. Farlardan daha güçlü ışık yaydıkları için gece görüşünü rahatlatır. Aracın önünde yere yakın bulunan sis lambaları, yoldaki küçük taşların gölgelerini ve çukurları görebilmemize de yardımcı olur.



Dış aynalarınızı Temiz Tutmaya Ve Ayarlamaya Özen Gösterin

Aynalarınız kirliyse arkanızdaki araçtan yansıyan ışık gözünüzü alabilir. Gözünüzde dağınık şekiller belirir ve bu da tehlikeli bir yolculuğun sinyallerini verir. Bunu fark ettiğiniz anda aynalarınızı hemen temizlemelisiniz.


Eğer araç kullanıyorsanız kaza riskiniz bulunmaktadır. Kaza olması durumunda kendiniz ve yolcular için tedavi ihtiyaçlarınızı kasko sigortası ile çözmeniz mümkün.


Trafik sigortası ve kasko sigortası arasında teminat farklılıkları oluşmaktadır. Kasko sigortası sadece aracınız değil, sizi ve yolcuları da koruma altına almaktadır. Trafik kazası sonucu bir insanın hayatının kaybı, yaralanması ya da vücudunda kalıcı sakatlık oluşması durumunda, tedavi masrafları ya da vefat eden kişinin ailesince açılan davalarda da kasko sigortasından faydalanılabilir.


İlk kez kasko sigortası yaptıracaksanız ya da kasko poliçenizi yenilemeniz gerekiyorsa, kolay adımlarla bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay’dan bir kasko sigortası satın alarak, kaza sonrası arabanızda oluşabilecek tüm zararları karşılayabilirsiniz.


Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Şehirlerarası Yolculukta Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey Nedir?

Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarla Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Kural

Çocuklarınızla rahat ve güvenli bir yolculuk için yazımıza göz atın.

Trafik Kazasından Sonra İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Trafik Kazasından Sonra İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Trafik kazasında ilk yardım müdahaleleri. Kaza sonrasında yapılması gerekenler. İlk yardım nasıl yapılır?