Yeni Ehliyet Nasıl Alınır?



1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulamaya giren aday sürücü uygulamasında birçok değişiklik söz konusu. 18 yaşını doldurmuş her gencin almaya hak kazandığı sürücü belgesine sahip olmak artik eskisi kadar kolay değil. 2016 yılında ilk defa ehliyet alacaklar veya sürücü belgesi iptal olup da yeniden ehliyet almak isteyen adaylar belirli süreliğine “aday sürücü” konumunda olacak. Halk arasındaki tabirle stajyer ehliyet sahibi olacak. Buna göre yazılı sınav ve direksiyon eğitimini başarıyla geçen sürücü adayları iki yıl boyunca stajyer sayılacak. Daha detaylı bilgiye stajyer ehliyet nedir sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yeni yönetmelikte ilk defa sürücü kursuna yazılacak adayları ilgilendiren gelişmeler de var. Sürücü kurslarına ilk defa başvuran adaylar stajyerlik şartının yanı sıra ceza puanı uygulamasına da tabi olacak. Bu süre içerisinde sürücü adayları 75 ceza puanı almamalı. Adayların 75 ceza puanını doldurması halinde sahip oldukları ehliyet ellerinden alınacak. Böylece sürücü adayları ehliyet alabilmek için yeniden kursa başvurmak durumunda kalacak.

 

Evrakları Tamamladıktan Sonra Başvuru İçin Ne Yapmalısınız?


İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden yeni ehliyet almak için başvuruda bulunabiliyorsunuz. Başvuru için gereken evrakları tamamlandıktan sonra randevu almanız gerekiyor. https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresine girerek e-randevu sisteminden randevu alabiliyorsunuz.

Formda istenen bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz gerekiyor. Aksi durumda başvuru iptal ediliyor. Randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-mail adresinizin bulunması gerekiyor. Randevu sırasında sizden istenen ve belirttiğiniz mail adresine gönderilen onay kodunun çıktısı ve hazırladığınız tüm diğer evraklar ile birlikte randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz. Randevu saatinizden 15 dakika önce orada bulunmalısınız.

Başvurunuz kontrol edildikten sonra form dolduruluyor ve eski ehliyetiniz sizden alınarak size kullanabilmeniz için geçici sürücü belgesi veriliyor. 15 gün içinde yeni ehliyetiniz başvuru sırasında beyan ettiğiniz adrese PTT ile gönderilerek size ulaştırılıyor. Bu işlem için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Sürücü belgesi, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınabiliyor.

 

 

Ehliyet Sınıfları Arttı

Eskiden dokuz sınıftan oluşan sürücü belgeleri yeni düzenlemeyle on yedi sınıfa yükseldi. Yeni sistemde otomobil ve kamyonet kullanmak isteyenlerin B, minibüs kullanmak isteyenlerin D, kamyon ve çekici kullanacakların C, minibüs ve otobüs kullanacakların ise D sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor.

İş makinesi kullanmak için G, lastik tekerlekli traktör kullanmak için F sınıfı sürücü belgesi almanız şart. Otomobil ve kamyonetlere takılan, 3 bin 500 kilogramdan ağır olmayan römorke sahip birleşik araçları kullanacakların ise "BE" sınıfı ehliyete sahip olmaları gerek.

Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogram ile 7 bin 500 kilogram arasında olan kamyon ve çekicileri kullanmak için de C1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekli. Kamyon ve çekici araçlarla birlikte kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramdan fazla olan römork veya yarı römorklü birleşik araçları ise "CE" sınıfı ehliyet ile kullanabileceksiniz.

11 kilovat gücünde, ağırlığına oranla gücü 0,1’i aşmayan ve silindir hacmi 125 santimetreküpe kadar olan sepetli ve sepetsiz iki tekerlekli motosikletleri kullanmak için A1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekli. Gücü 15 kilovata kadar olan 3 tekerlekli motorsikletleri ise A1 sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için ise M sınıfı ehliyet isteniyor.
 

 

5 Yılda Bir Değişecek

Yeni ehliyet uygulamasına göre, ehliyetlerin belirli bir süre sonunda yenilenmesi gerekiyor. Böylece minibüs, otobüs, kamyon ve çekici tipi araç kullananların ehliyeti beş yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi kullanıcılarının ehliyetleri ise on yıl geçerli olacak. Aracınız için belirlenen sürenin sonunda sağlık raporuyla birlikte ehliyetiniz yenilenecek. Uluslararası standartlarda düzenlenen yeni sürücü belgeleri yurt dışında da kullanılabilecek. Eski ehliyete sahip kişilerin ehliyetlerini yenilemeleri için son tarih  31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir.

 

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Neler?

Yeni ehliyet sınavı için gerekli olan belgeler de değişti.

  • Tek bir doktordan alınmış, sürücü olabileceğini belgeleyen sağlık raporu,
  • Kimlik belgesi,
  • Öğrenim belgesi,
  • Adli sicil belgesi
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Parmak izi,
  • Sürücü belgesi için gerekli olan değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı ödemenin yapıldığına dair bankadan alınacak dekont

gibi belgeleri temin ettikten sonra adaylar emniyet müdürlüğüne bağlı olan trafik tescil şube müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. 

 

Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet alabilmek için sağlık raporu alınmalıdır. Saülık raporunda iç hastalıkları (dahiliye) ve göz doktorunun muayesine dair imza bulunmalıdır. ehliyetler için sağlık raporu sağlık ocağından alınamıyor. Sağlık ocağına gidildiğinde göz muayenesi için devlet hastanelerine sev işlemi gerçekleştiriliyor. Sağlık raporu sağlık ocakları ve devlet hastaneleri haricinde özel hastanelerden de alınabiliyor. Özel hastanelerin ehliyet sağlık raporu ücretleri 300-400 TL arasında değişiklik gösteriyor.

 

Trafik Adabı Dersi Eklendi

Yeni ehliyet yasasına göre teorik uygulama anlamında ciddi bir değişiklik yok. Soru sayısı ve yazılı sınav süresinde bir farklılık görülmüyor. Ancak ders konusunda küçük bir ilave yapıldı. Bugüne kadar ehliyet sınavlarında trafik, motor ve ilk yardımı konuları yer alıyordu. Yeni yılla birlikte bunların arasına “Trafik adabı” dersi de eklendi. Bundan böyle ehliyet sınavlarında dört soru trafik adabı dersinden gelecek.
 

 

Direksiyon Sınavı Konusunda Değişiklikler

Yeni düzenlemeye göre direksiyon sınavına yönelik de birtakım değişiklikler var. Bunların başında sınav süresi geliyor. Daha önce 30 dakika olan direksiyon sınavı süresi 5 dakika arttırıldı. Adayın heyecanını atması ve aracı tanıması amacıyla verilen bu 5 dakika oldukça doğru bir uygulama. Bu 5 dakikada adaya araç ile ilgili de sorular soruluyor. Bu aşamada adayın sorulardan en fazla beşine doğru yanıt vermesi gerekli. Aksi halde sınavda başarısız sayılıyor.

Ayrıca stop etme hakkının artması da adayları sevindiren bir yenilik. Yeni uygulama doğrultusunda direksiyon sınavlarında aracı iki kere stop ettirme hakkınız var. Daha önce bir kez stop ettirme hakkı bulunuyordu. Böylece aday aracı stop ettirdiğinde başarısız sayılıyordu. Bu değişiklikle birlikte adaya ikinci bir şans tanındığını söyleyebiliriz.

Yapılan düzenlemeye göre ehliyet sınavı otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araba kullanmayı düşünen adaylar kurslarda bu tip araçlarla eğitim alırken, ehliyetlerinde “sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir ifadesi” bulunacak. Bu yenilik özellikle otomatik vites kullanmak isteyen sürücüleri sevindirecek cinsten.

 

Direksiyon Sınavı Hakkında Önemli Bilgiler

  • Yazılı sınavı geçmeniz durumunda direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Direksiyon sınavına gireceğiniz gün ve saat önceden belirlenir.

  • Sınava, bağlı olduğunuz İlçe Milli Eğitim tarafından belirlenen saatte ve yerde girersiniz. Sınav yeri ve saati isteğe göre değişmez.

  • Sürücü kursunun araçları ile sınav yapılır.

  • B sınıfı otomobil sınavlarında sürücü adayının yanı sıra ön ve arka koltukta iki adet sınav hocası ve arka koltukta direksiyon hocası yer alır.

  • Motosiklet sınavına girecek olanlar kurslarının vitesli motoru ile sınava girerler.

  • Sınav günü ve saati hakkında sınavdan bir gün önce kursunuzdan bilgi alabilirsiniz.

 

Trafikte Ceza Alınmasına Sebep Olan Durumlar Neler?


Yeni ehliyet uygulamasında yazılı sınavdan 70 ve üzeri not alarak ilk aşamayı geçen ve direksiyon sınavında da başarılı olan adaylar iki yıl boyunca staj görecek. Bu süreçte trafikte sağa dönüşlerde yayaya yol vermeme, kırmızı ışık ihlali ve 0,20 promil alkollü yakalanan adaylar ehliyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak. Bu kurallara üç kere uymayan adaylar 75 ceza puanı alarak aday sürücü olma özelliğini yitirecek. Adaylar kurstan önce de psikoteknik testine tabi tutulacak.

 


Stajyer Ehliyet Nedir?

Stajyer Ehliyet Nedir?

Stajyer ehliyet nedir ve nasıl alınır, 2019 stajyer ehliyet kuralları, stajyer ehliyet süresi, stajyer ehliyet ceza puanları.

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?

2022 Ehliyet Harç Ücreti, Ehliyet Randevusu İçin Gerekli Belgeler Ve Nüfus Müdürlüğü Ehliyet Randevu İşlemleri, Eski Ehliyet Yenileme Ve Kayıp/Çalıntı İşlemleri

2024 Ehliyet Sınavı ve Direksiyon Sınavı Tarihleri

2024 Ehliyet Sınavı ve Direksiyon Sınavı Tarihleri

2024 yılı içinde yapılacak ehliyet ve direksiyon sınavlarının tarihlerini öğrenmek için tıklayın!