Kasko ve trafik sigortası arasındaki en temel fark, kasko sigortasının isteğe bağlı, trafik sigortasının ise zorunlu bir sigorta türü olmasıdır. Kaskosu olmayan bir aracın trafiğe çıkmasına engel olacak herhangi bir yasal düzenleme yoktur. Kaskosu olmayan bir araç ile trafiğe çıkan sürücünün ise her an başına gelebilecek olumsuzlukların maddi yükünü üstlenmek zorundadır. Ancak trafik sigortası için aynı durum söz konusu değildir. Kaza sonucu karşı tarafta meydana gelebilecek maddi hasarların yanı sıra yaralanma, sakat kalma ve ölüm ile sonuçlanan kazaların da güvence altına alındığı bu sigorta zorunludur. Yaptırılmaması durumunda trafiğe çıkılması yasaktır.
Trafik sigortası teminat limitlerinin sınırları her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve sabittir. Bu nedenle zorunlu trafik sigortası kapsamında karşı tarafta oluşacak maddi ve bedensel zararlar, belirlenen limitler kapsamında karşılanır. Oluşan hasarın trafik sigortası üst limitini aşması durumunda aşan tutar sigortalıdan tahsil edilir. Trafik sigortasının temel kapsamı kasko sigortasındaki gibi genişletilemez.
Trafik sigortasında sağlanan teminat limitleri standart olduğu için trafik sigortası seçiminde en uygun fiyatı veren sigorta şirketi seçilebilir. Kasko fiyatlarında ise ödenen tutar, poliçeye ekletilen teminatlar ile doğru orantıda artar. Örneğin kaskonuza ek olarak doğal afetlerden korunma teminatı ekletebilirsiniz. Böylece aracınız olası doğal afetlerden korunurken kasko ücretinizde de artış görülür. Kasko alırken trafik sigortasındaki gibi ucuz olanı seçmek doğru bir yol değildir. Poliçe kapsamını detaylıca incelemek gerekir. Kasko kapsamında güvence altına alınan durumların risk oranının yüksek olması nedeniyle kasko primleri trafik sigortası primlerinden daha yüksektir.
Kasko Sigortası Nedir?
Kasko sigortası, aracın park ya da seyir halinde bir hasar alması durumunda, zararı poliçede bulunan teminatlar kapsamında karşılayan sigorta türüdür. Aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşması muhtemel zararların güvence altına alındığı bu sigorta, isteğe bağlı olarak yaptırılır. Her ne kadar isteğe bağlı yapılıyor olsa da 2018’in ilk altı ayında kayıtlara geçen 700 binden fazla trafik kazası hasar kaydı, aslında kazaya ne kadar yakın olduğumuzu ve maddi zararlardan kurtulmak için kaskonun ne kadar hayati olduğunu gözler önüne seriyor. Kaza durumunda aracınızdaki hasarı karşılayan kasko sigortasının kapsamı ve teminatları ise poliçede belirleniyor. Standart bir poliçede bulunan çalınma, çalınmaya teşebbüs, aracın yanması veya kazada oluşacak hasarın yanı sıra terör, toplumsal olaylar veya doğal afetler sonucu araçta oluşacak hasarlar da ek teminat olarak poliçe kapsamına eklendiyse karşılanır. Aracın kasko bedeli ise belli kriterler dahilinde sınırlandırılır.
Bir aracın kasko bedeli aracın marka, model ve yaşına göre Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından hazırlanan kasko değer listesi esas alınarak belirlenir. En güncel kasko değeri için Koalay web sitesinde araç markası, modeli ve model yılı girilerek araç kasko sorgulama yapılır ve en güncel kasko bedeli görüntülenebilir. Aracın fiyatı yüksek ve yaşı az ise kasko bedeli fazla olur. Kasko priminin fazla olması bir dezavantaj değil, olası hasar durumunda sigorta şirketinin karşılayacağı tutarın yüksek olması anlamına gelir. Aracın kasko bedelini etkileyen bir diğer etken ise kasko yaptırılan ildir. Zira ilden ile trafik yoğunluğu ve kaza oranına göre kasko fiyatları farklılık gösterir. Daha detaylı bilgilere ulaşmak için Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır yazımıza göz atabilirsiniz.
Bazı durumlarda oluşan hasarlar ise kasko sigortasının teminatları dışında sayılır. Taşıma sınırını aşan araçlarda oluşan hasarlar karşılanmadığı gibi, araçta yapılan modifiye işlemleri sırasında görülebilecek zararlar da karşılanmaz. Ayrıca sürücü belgesine sahip olunmaması veya aracın periyodik bakımlarının aksatılması ya da taşıma sonucu oluşan zararlar poliçeye ek teminatların ekletilmediği durumlarda kapsam dışıdır. Kasko sigortasının ne olduğunu, neden yaptırılması gerektiğini ve kapsamını Kasko Sigortası sayfamızdan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen hükümler gereğince yaptırılması zorunlu olan sigorta türüdür. Olası kaza durumlarında karşı tarafın zararının karşılanabilmesi için trafik sigortası hayati öneme sahiptir. Maddi zararın yanı sıra yaralanma, sakat kalma veya ölüm ile sonuçlanan kazaların zararları belirli teminatlar dahilinde karşılanır. Trafik sigortası herhangi bir şekilde trafik sigortası sahibinin maddi veya manevi zararını karşılamaz. Trafik kazası sonucunda yaşanan maddi hasar, sağlık giderleri, ölüm ve yaralanma gibi durumlarda ödenen limitleri "Trafik Sigortası Teminat Limitleri" başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası kapsamında yapılan ödemeler hasarsızlık, şehir, sürücünün tecrübesi vb. kriterlere göre değişiklik gösterir. Zorunlu trafik sigortasına sahip olmayan araçların trafiğe çıkması ise yasaktır.
Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve süresi dolmadan yeniletmekle yükümlüdür. Zorunlu trafik sigortasının olmadığı emniyet güçleri tarafından fark edildiğinde araçlar bağlanır. Trafik sigortasının yaptırılmasının ardından, sigortasız trafiğe çıkıldığı için cezai işlem uygulanır. Ayrıca aracın trafik otoparkında kaldığı her gün için de ücret ödenir. Trafik sigortası yaptırmamanın cezasına ilişkin detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmanız olası kaza durumunda karşılaşacağınız sorunların üstesinden gelmenizi sağlar. Trafik sigortası kazada suçlu olduğunuz durumlarda dahil olmak üzere birçok konuda devreye girer. Kazada karşı tarafta meydana gelen maddi zararları karşıladığı gibi meydana gelebilecek yaralanma ve ölüm dahil her türlü durumu teminat altına alır. Ayrıca mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri gibi ekstra işlemler de trafik sigortası kapsamında karşılanır.
Birçok konuda sürücüleri güvence altına alan trafik sigortasının geçersiz sayıldığı bazı durumlar da vardır. Trafik sigortası olan araç seyir halinde değil ise sebep olacağı kazalarda oluşan maddi zararlar karşılanmaz. Bir zararın trafik sigortası kapsamında karşılanabilir olması için aracın seyir halinde olması gerekir. Sigortalı aracın sebep olduğu kazadaki kusur oranında kendi hatasına denk gelen tazminat şahıs tarafından karşılanır. Kaza sonrası oluşabilecek diğer tüm durumları öğrenmek için Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko, aracınızın ve sizin güvenliğiniz için yadsınmaz derecede öneme sahip. Daha uygun fiyatlı kasko sigortasına sahip olmak için hemen koalay.com'a tıklayın.