Araç Park Etme Teknikleri

Yeni trafiğe çıkan kişiler her ne kadar araba kullanmayı öğrendim dese de, onlar için en zor kısım araba park etme konusudur. Teoride araç park etme tekniklerini biliyor olsanız dahi iş pratikte uygulamaya geldiğinde sıkıntı yaşanabiliyor. Peki, aracınızı kolayca park etmek için neler yapmak gerekir, araç park etme teknikleri nelerdir bu yazımızda bunlara değineceğiz.

 

 

En Çok Nerede Araç Kullanıyorsunuz?

Kalabalık ve büyük bir şehirde yaşıyorsanız, aracınızı park etmeniz sakin yerlere göre daha zor olabilir. Deneyimli sürücüler dahi kalabalık bir şehirde araçlarını nereye park edecekleri konusunda endişesi yaşarken, yeni trafiğe çıkmış olan sürücülerin bu endişeyi daha fazla yaşamaları olağan bir durumdur. Araba kullanmak nasıl deneyim işiyse arabayı park etmekte deneyim kazanıldıkça tam olarak öğrenilen bir durumdur.

Otoparklar, avmler, havaalanı ve otogar gibi araç sayısının fazla olduğu yerlerde genellikle iki şekilde araç park etme işlemi gerçekleştirilir. Bunları yatay(paralel) ve dikey araç park etme teknikleri olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Daha müsait olan yerlerde ise aracınızı geri geri de park edebilirsiniz. Sizin için derlediğimiz araç park etme yöntemlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Paralel (Yatay) Araç Park Etme Tekniği

Paralel araç park etme tekniği diğer park etme tekniklerine göre daha fazla hamle gerektirir. Yeni trafiğe çıkmış sürücüleri oldukça düşündüren bir işlemdir. Paralel araç park etme tekniği arka arkaya iki aracın arasında boşluk gördüğünüzde kullanacağınız bir tekniktir. 

Bu teknikte mesafeleri iyi ayarlamanız ve aynaları daha çok kullanmanız gerekir. Gözünüzü korkutmayın. Eğer bu tekniği bir kaç defa tekrarlarsanız hızlıca öğrenebilirsiniz.

Bu araç park etme tekniğinde yavaş ve sakin olmak son derece önemlidir. Ayağınız daima frende olup gazı çok az kullanmalısınız. Diğer dikkat etmeniz gereken husus ise gözünüzün daima dikiz aynasında olmasıdır. Bu tekniği rahatça uygulayabilmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz;

  • Öncelikle arka arkaya gelmiş araçlar arasında girebileceğiniz yeterli boşluğun olup olmadığına bakmalısınız. Bu boşluk aracınızın rahatlıkla girebileceği ve çıkabileceği aralıkta olmalıdır.
  • Boşluğu bulduktan sonra artık sıra park etme işine geliyor. Arkanızda kalacak araçtan arabınızı uzaklaştırın. Arka lastikleriniz önünüzde kalacak olan aracın arka tamponu ile hizalı hale gelsin.
  • 45 derecelik bir açıya gelene kadar boşluğa girin ve durun.
  • Girdikten sonra uygulayacağınız işlem, ön ve arkadaki araçlarla olan mesafenizi kontrol etmektir. Öndeki ve arkadaki aracın rahat çıkabileceği kadar boşluk bırakmış olmalısınız.
  • Direksiyonu tam tersi şekline çevirerek aracınızı düz konuma getirin.
  • İşlemleri tamamladıktan sonra ufak bir direksiyon ayarı yaparak hizanızı tam olarak alın. Böylece bu park etme tekniğini başarıyla yerine getirmiş olacaksınız.

Dikey (Düz) Araç Park Etme Tekniği

Dikey araç park etme tekniği en zahmetsiz park etme tekniklerinden biridir. Bu nedenle sürücüler oldukça severler. Kalabalık şehirlerde pek rastlayabileceğimiz bir park etme tekniği olmayabilir. Ama yine de bu tekniği öğrenmekte fayda vardır.

Bu park etme tekniğinde öncelikle iki aracın arasına düz olarak girdiğinizden sağ ve sol mesafeleri iyi ayarlamalısınız. Aracınız ne sağ tarafta bulunan araca ne de sol tarafta bulunan araca çok yakın olmalı. Her iki tarafında rahatlıkla kapılarını açabileceği bir mesafe olmalı. Bu mesafeyi ayarlayabildiğiniz takdirde aracınızı başarıyla dikey olarak park ettiniz demektir.

Park halindeki bir arabaya çarpılırsa ne olur öğrenmek için sayfamızı ziyaret edin.

Geri Geri Araç Park Etme Tekniği

Geri geri araç park etme tekniği genellikle otoparklar gibi trafiğin fazla olmadığı rahat hareket edebileceğiniz yerlerde uygulanan bir işlemdir. Aracınızı geri geri park ettiğinizde çıkacağınız zaman çevrenize daha çok hakim olursunuz. Böylelikle aracınızı park ettiğiniz yerden çıkarmanız daha kolay olur. 

Geri geri park ederken çevrenizi özellikle aracın arka tarafını aynalardan kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Arkanızda bir canlı olabileceğini hiçbir zaman unutmadan bu işleme başlayın. Öncelikle aracınızı geri vitese alın. Daha sonrasında aynalardan diğer araçlarla aranızda olan mesafeyi ayarlayıp dik bir şekilde iki aracın arasına girin. Burada önemli olan dikey park ederken nasıl araçlarla aramızdaki mesafeyi ayarladıysak burada da aynı şekilde ayarlamamızdır. Bu işlemi gerçekleştirirken park sensörü gibi asistanları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır.


Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Güncel Alkol Sınırı Nedir, Alkol Sınırı Kaç Promildir, Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur, Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir 2022

Ehliyet Harç Ücretleri 2024

Ehliyet Harç Ücretleri 2024

Ehliyet Harcı, 2024 Ehliyet Harç Ücreti, 2024 Ehliyet Harç Parası, Harç Ücretleri Hangi Bankalardan Ödenir, Ehliyet Alma Sürecinde Yapılan Maliyetler 2024

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko ile Genişletilmiş Kasko Farkı Nedir?

Dar Kasko, Genişletilmiş Kasko, Dar Kapsamlı Kasko, Dar Kasko İle Genişletilmiş Kasko Arasındaki Fark, Dar Kasko Nedir