Poliçe Süresi Bitmeden Trafik Sigortası Yenileme

Hazine Müsteşarlığı 31 Ağustos 2016 tarihinde, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın sonlandırılmasına ilişkin bir sektör duyurusu yayınladı. Eskiden trafik poliçesinin sonlandırılması yani iptal edilmesi için satış ve benzeri sebeplerle araç sahibi vasfının sona ermesi gerekiyordu. Bu sebepler dışında herhangi bir durumda sözleşmenin sonlandırılmasına olanak tanınmıyordu. Araç sahipliği vasfı sona ermediği sürece trafik sigortasını iptal etmek mümkün değildi. Yapılan duyuru ile birlikte trafik sigortasının iptal edilerek yenilenmesine olanak sağlanmaya başlandı. Hazinenin 31 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı düzenlemenin yürürlük tarihi 23 Eylül 2016 olarak belirlenmişti.

Artık araç sahiplerinin trafik sigortası poliçelerini iptal ederek araçlarını yeniden sigortalaması mümkün. Yapılan değişiklik sayesinde, araç sahipleri diledikleri zaman poliçelerini sonlandırabilecekler.

Bu yeni düzenleme sayesinde araç sahipleri daha önce yaptırdıkları trafik sigortasını iptal edip yenisi ile değiştirebilecek.

Araç sahipleri bu haktan nasıl faydalanacak?

Hazine Müsteşarlığı tarafından 31.08.2016 tarih ve 2016/24 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın Sonlandırılmasına İlişkin Sektör Duyurusu’na göre;

● Vadesi başlamadan önce istenilen kadar poliçe tanzim edilebilecek ve bir tanesi yürürlükte kalması şartıyla tanzim edilmiş mükerrer poliçeler mebdeinden iptal edilebilecektir.

● Poliçe teminatı başladıktan sonra da sigortalı teklif alabilecek ve poliçe tanzim ettirebilecektir.

Poliçe vadesini takip eden üç ay içerisinde yapılacak mükerrer poliçeler;

Aynı anda yürürlükte azami iki onaylı poliçenin varlığına izin verilecektir. İkinci poliçe tanzim edildiğinde talep üzerine bir iş günü içinde ilk sigortacı kendi poliçesini yeni poliçenin başlangıç tarihinden itibaren kalan süre içinde iptal edecektir. Poliçenin başlangıcını takip eden üç aylık süresi içinde bu şekilde yapılacak işlem azami iki kez tekrarlanabilecektir.

Poliçe başlangıç tarihini takip eden üçüncü ayda sonra yapılacak mükerrer poliçeler;

Aynı anda yürürlükte azami iki onaylı poliçenin varlığına izin verilecektir.

İkinci poliçe tanzim edildiğinde talep üzerine bir iş günü içinde ilk sigortacı kendi poliçesini yeni poliçenin başlangıç tarihinden itibaren kalan süre için iptal edecektir.

İptal edilecek poliçedeki ilk sigortalının hak edeceği primin hesabı gün esasına göre hesaplanacak hak edilen prim tutarına poliçe kalan prim miktarının %5’inin eklenmesi suretiyle hesaplanacak prim tutarını tahsil etmek suretiyle iptale alacaktır.

Poliçenin üçüncü ayından vade bitimine kadar olan süre içinde bu şekilde yapılacak işlem azami iki kez tekrarlanabilir.

● Poliçeler her durumda bir yıl süre için tanzim edilecektir.

● Bu şekilde iptal edilen/başlatılan poliçelerin ikinci poliçenin vade başlangıcında oluşacak hasarlarında ikinci poliçenin teminat sağlayacağı hükmüne yer verilmiştir.

● İptal edilecek poliçenin ilk sigortacının hak edilen net prim tutarı hiçbir şekilde 13 TL’nin altında olmayacaktır.

● Kamu kurumlarının poliçelerinde vade birleştirme nedeniyle yapılacak iptallerde hak edilen prim hesabına kalan sürenin % 5’lik fesih prim ilave edilir hükmü uygulanmayacaktır.

● Yukarıda bahsi geçen uygulama değişikliği 23.09.2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

● Yaşayan poliçe süresi içinde de yeni poliçe yapılabilir olması sebebiyle sigorta şirketleri, 20 Ekim 2016 tarihine kadar kendilerinin ve tramer web sitesi üzerinden vadesi devam eden poliçelere de teklif vermek üzere gerekli çalışmayı yapacaktır.

Bu düzenlemeden yukarıda da belirtildiği üzere orijinal poliçe vadesinden itibaren üç ay ile sınırlı olmak üzere araç sahipleri bu haktan iki kere faydalanabilecek. Araç sahiplerine tanınan bu üç aylık süre içerisinde, kazanılmış olan gün primine, kalan poliçe priminin yüzde 5’inin ilave edilmesiyle hesaplanacak fesih tutarı sigortacıya ödendiği takdirde trafik sigortası teminat boşluğu kalmayacak şekilde iptal edilmiş olacak.

Böylelikle sigorta sahibi ikinci poliçeyi yaptırdığında ilk poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, kazanılmış olan gün primini mahsup ederek, poliçeyi sigortalının talebi durumunda 1 iş günü içinde (ikinci poliçenin vade başlangıcını teminat boşluğu olmayacak şekilde esas alarak) sonlandırabilecek.

Oluşabilecek hasar taleplerinde ise ikinci poliçenin vade başlangıcına kadar birinci poliçe, ikinci poliçenin vade başlangıcından itibaren ise ikinci poliçe esas alınacak.

Trafik Sigortası İptal Edildiğinde Ne Kadar İade Alınır?

Yeni alınan teklif fiyatı 365’e bölünerek günlük fiyatı hesaplanır. Yürürlükte olan sigorta yaptırıldığı tarihten bu yana geçen süre ile yeni alınan trafik sigortası fiyatının eski fiyata göre düşüklük oranı hesaplanarak, iptal yapılıp yeni sigorta alınmasının faydalı olup olmayacağı görülebilir.

Bir örnekle anlatılacak olursak trafik sigortasına ödenen ücretin 1.000 TL olduğunu kabul edelim;

1.000 TL / 365 gün = 2.74 TL günlük trafik sigortası bedelini göstermektedir.

Trafik sigortasının yaptırıldığı tarihten bugüne 60 gün geçtiğini varsaydığımızda, 60 gün * 2.74 TL = 164,40 TL bedel bugüne kadarki sigorta hizmeti olarak kesilir.

Toplam fiyat olan 1.000 TL - 164,40 TL = 835,60 TL kalan süre için iptal edilecektir.

835,60 TL iptal edilirken %5 kesinti yapılır. 835,60 TL*0,05 = 41,78 TL

Bugüne kadar sigortalık bedeliniz ile kesinti toplanır 164,40 TL+41,78 TL= 206,18 TL çıkan bu bedel toplam kesintidir.

Yani 1.000 TL-268,18 TL = 793,82 TL trafik sigortası sahibine iade edilir.

Trafik sigortasına ödediğiniz ücret ve geçen süreye göre hesabınızı yaptıktan sonra, yeni aldığınız fiyat ile karşılaştırma yaparak yenilemenin size sağlayacağı fiyat avantajını hesaplayabilirsiniz.

Yeni Trafik Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?

Yapılan yeni düzenleme ile Tramer web sitesine girerek aracınız için alternatif fiyatları görebiliyorsunuz. Farklı sigorta şirketlerinden fiyat alınırken sigorta şirketleri ile teknolojik bir altyapı sayesinde iletişime geçilerek fiyat alınıyor ve ekrana bu fiyat yansıtılıyor. Sigorta şirketlerinin bir çoğu halen anlık olarak bu fiyatları sunamıyor.

Fiyatları görmeniz sigorta poliçesini anında satın alabilmeniz anlamına gelmiyor. İlgi sigorta şirketine veya bir acentesine ulaşıp teklif istemeniz gerekiyor. Sigorta şirketinden veya acenteden istediğiniz teklif ile Tramer web sitesinden aldığınız teklifin aynı olmama ihtimali bulunuyor. Bunun sebebi sigorta şirketlerinin trafik sigortası fiyatlarını dinamik olarak hesaplamaları. Yani gün içerisinde bile fiyatlar değişebiliyor.

Farklı sigorta şirketlerinin fiyatlarını inceleme olanağı Koalay’ın eskiden beri sunduğu bir hizmet. Koalay müşterileri fiyat karşılaştırma olanağına zaten sahip idiler. Yeni düzenleme sayesinde, trafik sigortası olan bir araç sahibi de yeni fiyat teklifi alabilecek ve uygun bulduğu teklifi seçip anında sigortasını satın alabilecek. Yeni sigorta satın alındıktan sonra eski sigortanın alındığı sigorta şirketi arayıp poliçesini iptal ettirebilecek.

Trafik Sigortasını Neden Koalay’dan Almalısınız?

Koalay.com’un web sitesinde farklı sigorta şirketlerinin poliçe teklifleri görülüp, fiyat karşılaştırması yaparak bütçeye en uygun trafik sigortası satın alınabiliyor. https://www.koalay.com/zorunlu-trafik-sigortasi adresine girip aracınız hakkında sadece 5 kolay soruya cevap vererek, 3 dakika içerisinde trafik sigortası fiyat tekliflerini görmeniz mümkün.

Koalay.com’un web sitesinde farklı sigorta şirketlerinin poliçe teklifleri görülüp, fiyat karşılaştırması yaparak bütçenize en uygun trafik sigortası satın alabiliyorsunuz. Koalay’da sunulan fiyatlar, teklif alınılan tarihte sigorta şirketlerinin sunduğu en düşük fiyatlarıdır. Üzerine ek bir komisyon konulmaz.


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,