Türkiye’de her iki konuttan biri sigortasız!

Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla yaklaşık 2.000 aktif fay hattının üzerinde ve yüzölçümünün %60’ı I.deprem kuşağında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Irak’ta yaşanan depremin ardından, Anadolu Fay Hattı’nın tetiklenebileceği uzmanlar tarafından dile getirildi. Yakın tarihte birçok yıkıcı depremle yüzleşen ülkemiz için konutlarda depreme dayanıklılık ve zorunlu deprem sigortası büyük önem taşıyor. 

Ülkemizde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17,6 milyon konut bulunuyor ve bu yıl ilk defa sigortalanan 557 bin 39 yeni konutla birlikte sigortalı konut sayısının toplam konut sayısı içerisinde oranı %46,5’e yükseldi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) verilerine göre, 2017’nin ilk 10 ayında Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası yaptırılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %9 artarak 6 milyon 788 bin 694 oldu. Toplam sigortalı konut sayısı 8 milyon 211 bin 88’e ulaşırken, 9 milyon 450 bin 602 konut hâlâ sigortasız. 
 

Sigortalılık oranında Marmara Bölgesi ilk sırada…

DASK’ın verileri bölgesel olarak incelendiğinde; Marmara Bölgesi %56,6’lık sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, onu %45’le İç Anadolu, %44,6’yla Ege, %39,4’le Akdeniz, %37,9’la Karadeniz, %37,2’yle Doğu Anadolu ve %33,2’yle Güney Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor. En yüksek sigortalılık oranına sahip şehir %87,10 ile Düzce olurken, en düşük sigortalılık oranına sahip şehir ise %7,3 ile Şırnak.
 

Binanın yaşı ve kat sayısı arttıkça, DASK oranı düşüyor.

Türkiye genelinde yer alan 8,2 milyon sigortalı konutun %83,6’sı 1 ila 7 katlı binalardan oluşuyor. Bu oranın %15,2’sini 8 ila 19 katlı, %1,2’sini ise 20 ve üzeri sayıda kata sahip binalar oluşturuyor. DASK sahibi binaların % 66,3’ü 2000 yılından sonra inşa edilen yapılardan meydana gelirken, 40 yaşından büyük sigortalı konut oranı yalnızca %5. 
 

Online sigorta satışı yaygınlaşıyor.

Koalay'ın verileri gösteriyor ki internet üzerinden zorunlu deprem sigortası satın alanların % 73’ü erkek. Satışlar 10:00-12:00 ve 14:00-16:00 saatlerinde yoğunlaşırken, DASK için online satın almayı en çok tercih eden şehirler ise sırasıyla İstanbul, Bursa, Gaziantep, Konya ve Balıkesir.
 

Deprem riski yüksek bölgeler öncü

Deprem risk bölgelerine göre konutların sigortalılık oranları incelendiğinde, zorunlu deprem sigortasına sahip konutların %71,7’si I. ve II. deprem bölgesinde, %11,7’si III. deprem bölgesinde, %15,52’si IV. deprem bölgesinde ve yalnızca %1,07’si V. deprem bölgesinde yer alıyor.


Evinizi depremde oluşabilecek hasarlara karşı Koalayca teminat altına alabilirsiniz. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesine 3 dakikada sahip olmak için hemen tıklayın.


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,