Trafik Sigortasında Tavan Fiyat Dönemi 12 Nisan'da Başlıyor

Trafik kazalarında kusurlu araç sahibinin karşı tarafa verdiği zararları karşılayan trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Artan trafik sigortası fiyatları sebebiyle araç sahiplerinin primlerini kolaylıkla ödemesi için getirilen teklifli indirim uygulamasından sonra, şimdi de tavan fiyat uygulaması ile primlerde %20’ye varan indirimler yansıyabilecek. Trafik sigortasındaki yeni dönemle birlikte sigorta şirketleri belirlenen tavan fiyattan daha yüksek prime sahip poliçeler düzenlemeyecek.

Döviz kurlarındaki yükseliş, orjinal yedek parça uygulamasına geçiş, trafik kazalarında doğan bedeni zararlar ve ölümler sebebiyle sigorta şirketlerinin ödediği yüksek tazminat bedelleri gibi sebeplerle 2015 yılından başlayarak trafik sigortası primlerine %40’lara varan artışlar yansımıştı. Bu duruma çözüm olarak farklı yasal düzenlemelere gidilse de primlerde ciddi anlamda bir düşüş sağlanamamış ve 1 Ekim 2016’da yürürlüğe giren teklifli indirim uygulaması da fiyatların istenilen seviyelere inmesine yeterli olamamıştı. Yeni getirilecek olan “tavan fiyat” uygulamasının ise yüksek primlerin sürücüler ve sigorta şirketleri açısından makul tutarlarda seyretmesini sağlayacak.

Tavan fiyat uygulaması nedir?

Tavan fiyat uygulamasında mevcut primler üzerinden uygulanacak indirimde otomobillerin trafikteki risk potansiyeli dikkate alınacak. Trafikte en riskli gruptaki otomobillerin primlerinde %28, trafikte en düşük riskli araç gruplarının primlerinde %26’ya varan indirimler yapılabilecek. Trafiğe ilk kez çıkacak otomobillerin ise mevcut primlerine göre ortalama %20’yi bulan indirim uygulanacak.

Trafikteki yüksek riskli araç sahiplerinin daha yüksek primlerle karşı karşıya kalması, bu kişilerin trafik sigortası yaptırmaktan cayması da tavan fiyat uygulamasının gündeme gelmesinde en büyük etken. Zorunlu trafik sigortasına getirilen tavan fiyat uygulaması, 7 basamaklı sistemi gündeme getiriyor. Sürücü, basamak sisteminde hasarsızlık durumuna göre belirlenmiş tavan fiyatların üzerinde prim ödemiyor.

Otomobilin trafikteki risk durumuna göre belirlenen tavan fiyatlar ise Türkiye genelinde 12 Nisan 2017 itibariyle şu şekilde olacak:

 

7. Basamakta hiç hasarı olmayan sürücüler yer alacak ve 443,85 liradan fazla prim ödemeyecek

6. ve 5. Basamaktaki az hasarlı sürücüler 564,90 lira ile 685,95 liradan fazla prim ödemeyecek

4. Basamaktaki sürücüler 807 lira

3. Basamaktaki sürücüler 1.210,50 lira

2. Basamaktaki sürücüler 1.614 lira

1. Basamaktaki çok hasarlı sürücüler 2.017,50 liradan fazla trafik sigortası primi ödemeyecek

 

Bu durumda trafiğe ilk kez çıkan otomobiller 4. basamaktan başlatılacak ve 807 liradan fazla prim ödemeyecek

Yeni tavan fiyat uygulamasında şehirlerarası fiyat farkları da olacak. İstanbul’da 4. basamakta olan bir sürücü 855 lira öderken; Ankara, Kocaeli, Bursa’da 831 lira ödeyecek. %6 pahalı primlerin ödeneceği İstanbul’da en düşük sigorta primi 470 lira, en yüksek prim ise 2.138 lira olacak. Ankara için en düşük prim 457 lira, en yüksek prim ise 2.078 lira olacak.

 

Trafik Sigortasında 7 basamak için uygulanan indirim ve zam oranları ne kadardır?

 

1. Basamak -  Poliçenin üçüncü yılının hasarla tamamlanması halinde 1. basamaktan değerlendirilir ve %150 prim artırımı uygulanır.

2. Basamak - Poliçenin ikinci yılının hasarla tamamlanması halinde  2. basamaktan değerlendirilir ve %100 prim artırımı uygulanır.

3. Basamak - Poliçenin birinci yılının hasarla tamamlanması halinde  3. basamaktan değerlendirilir ve %50 prim artırımı uygulanır.

4. Basamak -  İlk kez trafiğe çıkacak sigortalılar için uygulanır.

5. Basamak -  Poliçenin ilk yılının hasarsızlık ile tamamlanması halinde  5. basamaktan değerlendirilir ve %15 prim indirimi uygulanır.

6. Basamak -  Poliçenin ikinci yılının hasarsızlık ile tamamlanması halinde  6. basamaktan değerlendirilir ve %30 prim indirimi uygulanır.

7. Basamak -  Poliçenin üçüncü yılının hasarsızlık ile tamamlanması halinde  7. basamaktan değerlendirilir ve %45 prim indirimi uygulanır.

 

İstanbul’daki otomobiller için tavan fiyatlar:

1. Basamak 2.138,55 lira

2. Basamak 1.710,84 lira

3. Basamak 1.283,13 lira

4. Basamak 855,42 lira

5. Basamak 727,11 lira

6. Basamak 598,79 lira

7. Basamak 470,48 lira

 

Türkiye genelindeki otomobiller için tavan fiyatlar:

1. Basamak 2.017,50 lira

2. Basamak 1.614 lira

3. Basamak 1.210,50 lira

4. Basamak 807 lira

5. Basamak 685,95 lira

6. Basamak 564,90 lira

7. Basamak 443,85  lira

2017 yılının sonuna kadar sürecek olan tavan fiyat uygulamasında Mayıs ayından itibaren fiyatlar, her ay yüzde 1 oranında artış olacak. Geçmişe yönelik prim iadesi ise yapılmayacak.

 

Teklifli indirim ve tavan fiyat indirimi aynı anda uygulanacak

Trafik sigortası primlerindeki yükselişlere çözüm olarak 1 Ekim 2016’da yürürlüğe giren teklifli indirim uygulamasıyla sigorta şirketlerinden fiyat teklifleri alarak düşük primlerle trafik sigortası yaptırabilen sürücüler, buna ek olarak tavan fiyat uygulamasıyla %30 gibi bir indirimden yararlanabilecekler. Tavan fiyat uygulaması 12 Nisan 2017 itibariyle yürürlükte olacak.

 

Tavan fiyat fırsatı için en doğru adres neresi?

Yeni uygulama sigorta şirketlerinin fiyatlarını sabitleştirmeyi değil, tavan fiyatı belirlemeyi hedefliyor. Bu sebeple farklı sigorta şirketlerinin trafik sigortası için sunacağı teklifler farklı olabilecek.

12 Nisan 2017’de yürürlüğe girecek tavan fiyat uygulaması ile indirimlerden yararlanmak ve aynı anda birçok sigorta şirketinden trafik sigortası teklifleri almak araç sürücüleri için en hesaplı yol. Hemen online sigorta brokeri Koalay.com internet sitesine girerek, sigorta şirketlerini eş zamanlı olarak sorgulayın, en düşük ve en yüksek fiyat teklifleri arasından bütçenize en uygun poliçeyi anında satın alın.

Sigorta şirketlerinin sunduğu kasko ve trafik sigortası tekliflerini kısa bir süre içerisinde tarayarak karşılaştıran Koalay.com’da daha önce aldığınız veya yenilediğiniz poliçenizi daha uygun fiyata bulabilirsiniz.


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,