Standart Dışı Plakalar Ağır Kusur Kapsamına Alındı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü 3 Temmuz 2017 tarihi itibariyle, standart dışı plakaları ağır kusur kapsamına alındı. Yeni düzenlemeye göre; plakalarında bold, italik yazı şeklini kullanan, silik yazılara yer veren araçlar TÜVTÜRK muayenelerinden geçemeyecek.

Araç plakalarında rakamlar arasında vida bulunması, yazıların silik olması, yazı şeklinin bold veya italik kullanılması ve plakada kapatma kullanılması ağır kusur kapsamına alınacak ve bu plakalara sahip araçlar muayeneden geçemeyecek. Standartların dışında plaka kullanan araçların tespitinde bir defaya mahsus ceza kesilmeyecek ve sürücülerin plakalarını standartlara uygun olarak değiştirmeleri istenecek. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından getirilen yeni düzenleme 3 Temmuz 2017 itibariyle geçerli oldu.
 

Plakalarda Neden Düzenleme Yapıldı?

Araç plakalarının; Karayolu Trafik Kanunu'nun tescil plakaları bölümünde belirtildiği gibi; 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olması gerekiyor. Plakalarda kullanılan rakam ve yazıların ise standartların dışında bold, italik yazılması, yazılar arasında vida kullanılması ve plakada kapatma yapılması Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) yanlış cezaların yazılmasına, plakaların otoyol ve köprülerde görüntüleme cihazları tarafından okunamamasına neden oluyordu. Bu olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla getirilen düzenlemeyle; TÜVTÜRK muayene istasyonlarında 3 Temmuz itibariyle “sahte” olarak nitelendirilen, standardın dışında basılan plakalar birinci derecede ağır kusurlu sayılacak.

Merdiven altı yerlerde basılan sahte plakaların ağır kusur olarak değerlendirilmesinde; bu plakaların terör olayları, gasp ve soygun suçlarında kullanılması da etkili oldu. Ayrıca yeni düzenlemeyle sahte plakaları basan, dağıtan kişilere de para cezası uygulanacak ve ilk uyarıdan sonra sahte plaka kullanmaya devam eden sürücülere para cezası kesilecek.
 

Yeni Plaka Nereden Alınacak?

Standart dışı plakaların değişimi için araç sahiplerinin öncelikle Trafik Şube Müdürlükleri'ne başvurarak burada form doldurmaları gerekiyor. Plakalar, dolduran formla birlikte il ve ilçelerdeki Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile Kayıt Tescil Büroları'nda 31 lira karşılığında kısa sürede değiştirilebiliyor.

Standart dışı plaka kullandığı araç muayenesinde tespit edilen araç sahipleri için bir defaya mahsus ceza kesilmeyecek ve sürücülerden plakalarını standartlara uygun olarak değiştirmeleri istenecek.

Araç muayenesinden geçebilmek için trafik sigortanızı da yaptırmış olmanız gerekiyor. Bütçenize en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay’da yalnızca 5 soruya vereceğiniz cevapla kolay sigorta teklifi alabilirsiniz. Koalay olarak anlaşmalı olduğumuz sigorta şirketlerinden teklifleri anlık olarak alıyor ve fiyatlara komisyon eklemeden size sunuyoruz.

Aracınız için en düşük fiyatlı trafik sigortası teklifini Koalay.com’dan alabilirsiniz.
 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,