Bazen sürücülerin dikkatsizliğinden dolayı bazen kötü hava ve yol şartlarından dolayı maalesef her gün oldukça fazla sayıda trafik kazası yaşanıyor. Kasko sigortası, trafik kazalarında yaşanan hasarlara ek olarak aynı zamanda aracın yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi gibi durumları da teminat altına almaktadır. Tüm bu zararlardan doğan masrafları karşılamak için kasko ve trafik sigortası yaptırarak önlem almak mümkün.
Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar
- Kasko sigortası, yaşanabilecek olası zararlar için sizi ve aracınızı güvence altına alır. Bu nedenle isteğe bağlıdır. Trafik sigortası ise trafikte diğer kişilere karşı olan sorumluluklarınızı teminat altına aldığı için yapılması zorunludur.
- Trafik sigortasına sahip olmayan araçların tespit edilmesi durumunda aracınız trafikten men edilir. Aynı zamanda araç sahibi, sigorta süresi sona ermeden sigortasını yenilemelidir. Kasko sigortası için ise böyle bir yükümlülük yoktur.
- Devlet tarafından belirlenen trafik sigortası limitleri sabittir ve her yıl belirli kriterlere göre güncellenir. Kaza sonucunda oluşan tüm zararlar bu limitler üzerinden ödenir ve limitlerin aşılması durumunda ise aşılan kısım için araç sahibinin hukuki sorumluluğu devam eder. Kasko poliçesinin içerdiği teminatlar ve limitler ise sizin ihtiyacınıza göre şekillenir, sabit değildir.
- Trafik sigortası primleri devletin belirlediği teminat limitleri üzerinden serbest tarife esaslarına göre yapılmaktadır. Bu sebeple şirketlerini araştırıp, karşılaştırma yaparak sizin için en uygun fiyatlı trafik sigorta primi üzerinden sigortanızı yapmanız en doğru yol olacaktır. Kasko sigortasında ise bu durum farklı olduğundan amaç sizin için en ucuzu değil en uygun teminatları bulmaktır.
Kasko Sigortasında Tazminat Ödemesi
Hasar durumunda sıkıntı yaşanmaması için hem sigorta yaptıranlara hem de sigorta yapanlara düşen bazı sorumluluklar vardır.
Sigortalı kişi kazayı öğrendiği andan itibaren 5 iş günü içerisinde ilgili sigorta şirketine haber vermelidir. Kazanın meydana geldiği yerde hiçbir değişiklik yapılmamalı, olayla ilgili tüm bilgi ve belgeler sigorta şirketi ile paylaşılmalıdır. Sigorta şirketi ise kaza bildirimi yapıldığı tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde sigorta sahibinden isteyeceği ek belgeler var ise bunları bildirmekle yükümlüdür.
Sigortalı aracın uğramış olduğu zarar ise sigortalı ile sigorta şirketi arasında yapılan bir anlaşma ile tespit edilebilir veya bir sigorta eksperi görevlendirilerek yapılabilir. Sigorta şirketi aracın hasar durumundaki değerini göz önüne alarak ödeme yapmakla sorumludur.
Sigorta şirketi talep ettiği belgelerin kendisine eksiksiz bir şekilde ulaştırılması ve zararla ilgili ödemeye herhangi bir engel bulunmaması halinde ekspertiz raporunun da tesliminden itibaren en geç 10 iş günü içerisinde sigortalıya ödeme yapmak ile yükümlüdür. Hasarın ihbarından itibaren ise 45 gün içerisinde tazminat ödenmelidir.