Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Bir ehliyetiniz var ve artık trafiğe çıkmak için hazırsınız. Ancak araç sürmeden önce, trafiğe çıkmanın aracınızdaki sevdikleriniz ve çevrenizdeki diğer sürücüler açısından ciddi bir sorumluluk olduğunu kavramış olmalısınız. Trafik kazalarındaki maddi ve bedeni kayıpların önüne geçilmesi için trafik kuralları konusunda bilinçli olunması gerekiyor.


Sorumluluk bilinciyle çıktığınız yolda güvenli bir sürüş deneyimi için aşağıdaki teknikleri kavramalı, trafik kurallarına uymalı ve kendinize güvenmelisiniz. Trafikte güvenli sürüş teknikleri, sizi ve sevdiklerinizi trafik kazalarından korur. Bu amaçla temelde bilmeniz gereken 6 güvenli sürüş tekniğini uygulamalısınız:
 


1. Araç bakımı

Aracınızın yaz ve kış bakımını ihmal etmemelisiniz. Bakımlı bir araçla yolda kalma ve kaza yapma riskinizi en aza indirgemiş olursunuz. Özellikle uzun yol öncesi aracınızın periyodik bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin. Aracınızın temizliği de en az araç bakımı kadar önemlidir. Camların, aynaların ve farların görüş alanınızı engelleyecek şekilde kirli olmamasına özen gösterin. Temiz bir araç trafikte fark edilmeniz açısından önemlidir.
 


2. Emniyet kemeri

Sürücü koltuğuna oturma zamanınız geldiyse ilk işiniz emniyet kemeri takmak ve aracınızdaki yolculara da emniyet kemeri takmalarını söylemek olmalıdır. Emniyet kemeri, kaza anında ve ani manevralarda bedeni zararları engelleyen en önemli aksesuardır. Gideceğiniz mesafe kısa olsa da emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır.
 


3. Mesafe ve hız koruma

Sürüş sırasında önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini korumanız ve şehir içi yolarda hız limitine uymanız ani frenlerde kaza yapma riskini azaltır. Akıcı bir trafikte takip mesafesini korumanız ani frenlerde meydana gelebilecek trafik kazalarını önler. Okul bölgesi, şehrin kalabalık noktaları gibi trafiğin aniden yaya ile karşılaşacağı noktalarda hızınızı düşürmeli ve dikkatinizi her an olduğu gibi sadece yola vermelisiniz.
 


4. Sadece yol ile ilgilenin

Sürüş sırasında yemek yemek ya da bir şeyler içmek, uzun sohbetlere dalmak, yolcularla tartışmak, diğer araçları incelemek, sigara içmek, çantanızda bir şeyler aramak, yüksek sesle müzik dinlemek, telefonla konuşmak dikkatinizi dağıtabilecek unsurlardır. Direksiyona geçtiğiniz andan itibaren tüm dikkatiniz yolda ve aynalarda olmalı. Bu noktada diğer sürücülerden gelen tepkileri de umursamamalı, sürüşünüzü tehlikeye sokacak davranışlardan uzak durmalısınız.
 


5. Yorulduysanız dinlenin

Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, en fazla 3 saatte bir mola vermelisiniz. Bundan daha uzun süre araç kullanmanız dikkatinizin dağılmasına ve hata yapmanıza neden olur. Molalarınızı hem kendiniz hem de aracınız için verdiğinizi unutmayın. Özellikle sıcak havalarda kesintisiz sürüş, lastiklerde basıncın artmasına ve lastiklerin aşınmasına neden olur. Bu nedenle 3 saatte bir verilen mola lastik basıncı kontrolü için de bir fırsat.

 

6. Trafik sigortası ve kasko

Yolculuk öncesi trafik sigortası ve kasko poliçelerinizi incelemeyi ihmal etmeyin. Trafik sigortası, yapılması zorunlu olan bir sigortadır ve sizi kusurlu olduğunuz trafik kazalarında karşı tarafa olan maddi yükümlülükten kurtarır. Kasko ise trafik kazası sonucunda ya da aracınızın yanması, çalınması ve çalınmaya teşebbüs edilmesi durumlarında aracınızda oluşabilecek zararları güvence altına alır. Bu nedenle; her iki poliçenizin de yenileme dönemi geldiyse, poliçelerinizi yenilemeden trafiğe çıkmamanızda yarar var.


Anlaşmalı olduğu farklı bir çok sigorta şirketinin tekliflerini anlık olarak sorgulayan ve en uygun seçenekleri size sunan Koalay’da bütçenize en uygun sigorta poliçesini satın alabilirsiniz. Koalay olarak size sunacağımız teklifler sigorta şirketlerinin sunduğu en düşük fiyatlara ilave bir komisyon ve ücret içermiyor.


Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız?

Sigorta Şirketine Başvururken Gerekli Evraklar Nelerdir, Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız, Pert Araç

İstanbul' da Trafik Kazalarının En Yoğun Olduğu Bölgeler

İstanbul' da Trafik Kazalarının En Yoğun Olduğu Bölgeler

Tedbirli olmak adına sizler için İstanbul’da en çok kaza yapılan 20 bölgeyi listeledik, bu bölgelerde araba kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

Karanlıkta Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Karanlıkta Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Geceleri de aracınızı rahat bir şekilde kullanmak istiyorsanız önerilerimize dikkat etmenizde fayda var.