Motorlu Taşıtlar Vergisi İlk Taksit Ödeme Tarihi

Araç sahiplerinin her yıl ödemekle yükümlü olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti her yıl 1 Ocak – 31 Ocak tarihleri arasında ödenir. İlk taksiti Ocak ayında yatırılacak olan MTV ödemeleri hakkında bilinmesi gereken pek çok detay var. MTV ödemelerinin yaklaştığı şu dönemde merak edilebilecek bilgileri sizler için bir araya getirdik.

 

2018 Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)​ fiyatlarını görüntülemek için tıklayın!​

 

Kimler MTV Ödemekle Yükümlüdür?

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlüdür.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Yükümlülüğü Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Bu verginin yükümlülüğü motorlu araçların trafik sicil kaydı ile başlar, sicil kaydının silinmesiyle sona erer.

Trafiğe yeni kayıt edilecek araç, takvim yılının ilk altı ayı içinde alındıysa, ödemesi takvim yılı başından başlar. Altı aydan sonraki dönemde alınan aracın ödemesi ise son altı aylık dönemin başından başlar.

Trafik siciline kayıtlı ve tescilli olduğu halde devir sonucu el değiştirecekse, değişikliğin ilk altı ay içinde olması durumunda, son altı aylık dönemin başından, son altı ay içinde ise bir sonraki yılın başından başlar.

 

MTV Neye Göre Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi, aracın cinsine, yaşına vb. özelliklere göre kanunda belirtilen tariflere göre hesaplanır. Aracın türü, yaşı ve silindir hacmi bu konuda oldukça etkilidir.

Her türün MTV hesaplaması farklılık gösterebilir. Motosiklet ve otomobillerde aracın yaşı ve silindir hacmi dikkate alınırken, otobüslerde oturma kapasitesi ve aracın yaşı etkili olur. Kamyonlar da ise toplam ağırlık ve aracın yaşı dikkate alınır.

 

Hangi Araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisinden Sorumlu Değildir?

  1. Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar MTV ödemekle yükümlü değildir.
  2. Sakatlılık oranı % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin sahip olduğu araçlar ile diğer malul ve engellilerin bu durumlarına uygun olarak düzenlenmiş özel tertibatlı taşıtlar vergiden muaftır.
  3. İki ülke arasında karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklar ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ait taşıtlar vergiden muaftır.
  4. Geçmiş dönemden kalma borcu olmayan hurda olmuş araçlar MTV ödemekle yükümlü değildir.
  5. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisini Zamanında Ödemezseniz Ne Olur?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ocak ve Temmuz ayında iki eşit taksitte ödenmelidir. MTV borcu zamanında ödenmediğinde her ay için aylık %2,5 gecikme zammı işler. Öncelikle Maliye Bakanlığı’ndan tarafınıza bir uyarı yapılır. Ödemenin hala gerçekleşmemesi durumunda vergi dairesi banka hesaplarınıza el koyarak vergiyi tahsil edebilir. Hatta daha ileri boyutta haciz yoluyla araç bağlanabilir.

Bu konuda daha detaylı bilgi için Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama ve MTV Ödemesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu taşıtlar vergisi ödeme işlemlerini internetten, bankadan veya kredi kartınız ile yapabilirsiniz.


Anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin sunduğu poliçe fiyatlarını 3 dakika içinde karşılaştırabildiğiniz Koalay’da, aracınız için en uygun trafik sigortası veya kasko teklifi seçebilir, anında satın alabilirsiniz. Koalay kredi kartı bilgilerinizi asla diğer firmalarla paylaşmaz ve kişisel bilgileriniz son teknoloji güvenlik sistemlerinin güvencesi altındadır.
 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,