Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

 

Kasko sigortası, aracın bir başka araca veya eşyaya çarpması, aracın yanması, çalınması gibi durumlarda oluşan hasarlarını güvence altına almak için yaptırılan sigortadır.

Kaskosu olan sigortalıların bir yıllık poliçe süresini hasarsız geçirmesi durumunda poliçe yenileme döneminde kazandıkları indirim hakkına “hasarsızlık indirimi” adı verilmektedir. Aracın hasarsız geçirdiği süre ne kadar uzun olursa indirim oranı da o kadar artmaktadır. Hasarsızlık indirimi oranları belirlenirken aracın yaşı, markası, modeli gibi etkenler ve kasko değer listesi belirleyici olmaktadır.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Oranları Nasıl Belirlenir?

Hasarsız geçirdiğiniz 1 yılın sonunda, gelecek yılki kasko ve zorunlu trafik sigortası poliçelerinizde;

  1. İlk kez kasko sigortası satın alındığında %0,
  2. İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30,
  3. İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %40,
  4. Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %50,
  5. Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %60,
  6. Beşinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %65 oranlarında indirim alabilirsiniz.


İndirim oranları her sigorta şirketinde aynı olmayabilir. Hasarsızlık indirimi oranlarının belirlenmesinde aracınızın yaşı, markası, modeli gibi faktörler de ön plana çıkmakta ve kasko değer listesi belirleyicidir. Ayrıca kasko sigortasında tavan fiyat uygulaması olmadığından yukarıda belirtilen rakamlar sigorta şirketlerinin kendi insiyatiflerine göre de belirlenmektedir.

 

Hasarsızlık İndirimi Hakkı Nasıl Kaybolur?

Bir kaza sonucu aracınızda bir hasar oluşursa ve gerçekleşen hasarı poliçenizi kullanarak karşılarsanız, bir sonraki poliçe yenileme dönemi geldiğinde hasarsızlık indirimi hakkınızdan faydalanamazsınız. O seneki tazminat hakkınızı poliçenizden kullanmayıp aracınızda oluşmuş hasarı kendiniz öderseniz bir sonraki yıl hasarsızlık indiriminden faydalanabilmeniz mümkün olacaktır. Ayrıca yaşanan bir kazada kusur karşı tarafta ise ve aracınızda meydana gelen hasarı karşı taraf karşılayacaksa poliçenizdeki indirim hakkınız devam edecektir.
 

Yeni Bir Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi Devam Eder mi?

Kullandığınız aracın yerine yenisini satın almak veya kasko yaptırdığınız sigorta şirketini değiştirmek istediğinizde indirim hakkınızın devam edip etmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Hasarsızlık indirimi kişiye tanınmış bir hak olduğu için poliçe yenilemenizi başka bir sigorta şirketinde yaptırmak istediğinizde hakkınız olan indirim oranı yeni yaptıracağınız poliçe primine yansıtılacaktır. Aynı şekilde aracınızı değiştirdiğinize eski aracınıza ait kasko hasarsızlık indirimi hakkınız varsa yeni aldığınız araç için kasko yaptırırken indirim hakkınızı kullanabilirsiniz.

 

Hasarsızlık İndirimi Hangi Durumlarda Bozulmaz?

  1. Cam kırılması
  2. Radyo teyp hasarları
  3. Mini onarım gerektiren hasarlar
  4. Karıştığınız kazada, karşı tarafın 8/8 hatalı olması

Gerçekleşen küçük çaplı hasarlar sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislerde belli limitler dahilinde Mini Onarım teminatı kapsamında ücretsiz bir şekilde yaptırılabilmektedir.

Kasko poliçenizin poliçe tarihinden itibaren 1 yıl boyunca geçerli olduğunu bilmekte fayda var. Poliçenizi yenilemeniz gerektiğinde, aracınızla herhangi bir kazaya karışmış olmanız ve kasko ya da zorunlu trafik sigortasından hasarı karşılamış olmanız durumunda, yaptığınız kaza, kaydınıza işlenir ve gelecek yıl daha yüksek bir fiyat üzerinden poliçe yapılır.

 

Hasarı Kaskonuz Yerine Kendiniz Karşılarsanız Hasarsızlık İndiriminiz Geçerliliğini Korur Mu?

Bir kazaya karışmanız durumunda, gerçekleşen hasarı poliçenizden karşıladığınız durumlarda hasarsızlık indirim hakkınız maalesef kalmaz. Fakat, tazminat almak yerine hasarı kendiniz karşılarsanız kaskonuz bozulmamış olur, böylece gelecek yıl hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz.


Sigorta Şirketinizi Değiştirdiğinizde Kasko Hasarsızlık İndiriminiz Kaybolur Mu?

Kaskonuzu, poliçeniz bittiği tarihten sonra başka bir sigorta şirketine taşısanız bile kasko hasarsızlık indiriminiz devam eder. Çünkü kasko hasarsızlık indirimi, araca değil sürücüye verilir. Sürücü herhangi bir kazaya karışmadığı için böylelikle ödüllendiriliyor ve kasko hasarsızlık indirimiyle teşvik ediliyor.

Kasko poliçesinin süresi yaptırdığınız tarihten itibaren 1 yıl geçerli olmaktadır. Bu süre bittikten sonra poliçenin bitiş tarihi itibariyle kasko poliçenizi yenilemezseniz hasarsızlık indirimi hakkınızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle kasko poliçenizi bitiş tarihini geçirmeden yenilemenizde fayda var.

Sigorta Şirketine Göre İndirim Oranı Değişir mi?

Hasarsızlık indirimi oranları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Bazı sigorta şirketleri indirimin korunması için ek paketler sunabilir. Örneğin bir hasar söz konusu ise anlaşmalı servisten destek alınması durumunda hasarsızlık indirminin bozulmaması gibi maddeler  poliçeye eklenebilir. 

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nasıl Sorgulanır?

Kasko hasarsızlık indiriminin sorgulanması, e-Devlet üzerinde yer alan servis üzerinden yapılabilir. Ayrıca Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin sağlamış olduğu Sigortam360 web sitesi üzerinden de kasko detayları görülebilir.


Kaskoda Muafiyet Nedir?

Kaskoda Muafiyet Nedir?

Kaskoda Muafiyet Nedir, Muafiyetli Kaskonun Sağladığı Avantajlar Nedir, Muafiyetli Kaskoda Yararlanacağınız İndirim Nasıl Hesaplanır?

Araç Sorunları ve Çözüm Önerileri

Araç Sorunları ve Çözüm Önerileri

Aracınızda oluşabilecek teknik sorunları nasıl çözebilirsiniz? Koalay.com deneyimi ve güvencesiyle öğrenmek için tıklayın!

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta Şirketleri Çağrı Merkezleri Her An Yanınızda

Sigorta sayesinde büyük bir yükün altına girmekten kurtularak kendimizi daha rahat ve güvende hissediyoruz.