Zorunlu Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır?

Araç sahiplerinin bir kısmını sevindirecek güzel bir haberimiz var. Sigorta şirketleri, 2014’ün Haziran ayından 2015’in Eylül ayına kadar geçen 15 aylık süre içerisinde, trafik sigortasında aldıkları fazla primleri iade edecekler. Bu ayın sonundan itibaren iade etmeye başlanacak olan primler neticesinde yaklaşık 1 milyon sürücünün ortalama 100 lira trafik primi iade alması söz konusu.

Öncelikle şunu belirtelim ki; bu yapılacak olan iadelerin sebebi son dönemde trafik sigortası primlerinde yapılan fiyat artışı değil. Şimdi gelelim bu iadenin esas yapılma sebebine. 2014 yılına kadar olan süreçte özellikle geçmişte aracını satmış ve 2-3 yıl trafiğe çıkmamış sürücülerin hasar kayıtlarını sigorta şirketleri tutmadığı için geçmişe yönelik hasarlı-hasarsız sürücü ayrımı da yapılamıyordu. Tabi bu durumda yeniden araç sahibi olup da trafiğe çıkacak olan sürücülere ilk defa trafiğe çıkacak yeni sürücü gibi işlem yapan sigortacılar, trafik sigortasına giriş kademesi olan 4. kademeden poliçe kesmekteydi. Hazine, Haziran 2014’ten Eylül 2015’e kadarki 15 aylık sürede, yapılan bu yanlış uygulama nedeniyle sürücülerden fazla alınan primlerin iadesine karar verdi ve konuyla ilgili bir genelge yayınladı.

Trafik sigortası iadesi konusunun gündeme gelmesi ve geri ödemelerin ay sonunda başlayacağı haberi ile birlikte akıllara da şöyle bir soru geliyor; Kimler bu prim iadesinden nasıl faydalanacak? Merakla beklediğiniz bu iki sorunun cevaplarını sizlerle paylaşalım.

Geçmiş yıllarda araç sahibi olup da aracınızı sattıysanız ve Haziran 2014’ten Eylül 2015’e kadar ki 15 aylık süre içerisinde, tekrar bir araç sahibi olmaya karar vererek bir araç satın aldıktan sonra o araca trafik sigortası yaptırdıysanız ve hasar yapmayan sürücülerdenseniz iade hakkından yararlanmanız söz konusu.

İlk iş sigorta şirketlerine düşüyor; Haziran 2014’ten Eylül 2015’e kadar ki zaman diliminde satılan tüm trafik poliçelerini ve bu poliçeleri yaptıran sürücülerin geçmiş yıllara ait hasar kayıtlarını tespit etmek durumundalar. Geçmişte hasarı olmayıp da 2014-2015 arasındaki 15 aylık sürede sigortaya yüksek prim ödeyen kişilerden fazla alınan primlerin iadesi yapılacak.


Trafik Sigortası Primi İadesi Yapılacak Kişilere Nasıl Ulaşılacak?

Prim iade hakkı olduğu tespit edilen sigortalılar, T.C. kimlik numaraları ile birlikte duyurulacak. Bu duyuru işlemi sigorta şirketlerinin kendi internet sitelerinden ve Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) internet sitesinden hak sahiplerine duyurulmak suretiyle bilgilendirme yapılacak. 31 Temmuz’dan itibaren başlayacak olan duyuru sayesinde sigortalılar, iade hakları olup olmadıklarını duyuru akabinde öğrenebilecek.

 

Trafik Sigortası Primi İadesi Ne Zaman Yapılacak?

İadeler ne zaman ve nasıl yapılacak derseniz; 31 Temmuz 2016'da başlayan iadelerin süresi iki yıl sürecek ve iade hakkı kazanan sigortalının belirttiği banka hesap numarasına veya sigortalının kredi kartına ödeme yapılarak prim iadesinin hak sahibine ulaştırılması sağlanmış olacak.

​Trafik Sigortası prim iadeleri ile ilgili bilgilere https://www.sigortam360.com adresinde ulaşabilirsiniz.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,