Araba Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminin zorlu şartlarından çıkan araçların detaylı bir yaz bakımına girmesinde yarar var. Yağmur, çamur, kar, buzlanma gibi zorlu mevsim koşullarında yıpranan araçların güvenli bir sürüş için lastik kontrolü, fren sistemi, filtre değişimi, rot-balans ayarı, akü kontrolü, silecek bakımı, yağ değişimi gibi detaylı bir yaz bakımından geçmesi gerekir.

Yaz aylarında aracınızın bakımı ve uzun yola çıkarken dikkat etmeniz gerekenler konusunda önerilerimizi bu yazımızda bulabilirsiniz.


Lastiklerin Kontrolü ve Değişimi

Kış aylarının soğuk geçmesi, yağmur ve kar yağışı nedeniyle aracınızın lastikleri yıpranmış olabilir. Ayrıca sıcak yaz aylarında bazı lastikler sıcağa dayanıklı olmadığı için çatlaması, düzgün olmayan yollarda lastiğin normale oranla çok daha aşınması da söz konusu. Yazın asfalt yollarda ve özellikle uzun seyahatler sırasında yollarda araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığının yükselmesi ile lastiklerde aşınma ve sorunlar görülebilir. Bu nedenle lastikler yaza girerken kontrolden geçirilmeli, lastikler eskiyse değiştirilmeden uzun yola çıkılmamalı. Ayrıca yedek lastikler de kontrol edilmeli.

Kış lastiklerini halen değiştirmemiş olanlar bir an önce lastiklerini yaz lastikleri ile değiştirmeli. Yüksek sıcaklıklarda kullanılan kış lastikleri, yaz lastikleri gibi performans göstermez ve aşınması da hızlı olacağı için kullanım ömrü de azalır. Lastikler ile ilgili kontrol edilmesi gerekenlerden biri de basınçlarıdır. 8.000 / 10.000 km’de bir ön ve arka lastiklerinizin yerlerini değiştirmeli, değişim zamanı geldiyse özellikle uzun yola çıkmadan önce değişim yapılmalı. Lastiklerin diş derinliklerine de bakılmalı, bu derinlik 3 milimetrenin altına düşmemelidir. Uzun yol sırasında ailece bir seyahat söz konusu ise araçlar daha yüklü olacağından dolayı lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeye çıkarılması gerekir.


Rot ve Balans Ayarı

Rot ayarı, araç direksiyonu herhangi bir yöne çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlayan; balans ayarı ise araç tekerleklerinin aralarındaki açı ve doğrultuların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Uzun yolda direksiyon hakimiyetini sağlayabilmek için aracın rot-balans ayarının yaptırılması gerekir. Eğer aracınızı yüksek hızda kullandığınızda; “sağa ya da sola çekme, direksiyonda titreme” gibi izlenimleriniz varsa, aracınızın rot-balans ayarını mutlaka yaptırmalısınız.


Fren Sistemi

Bir aracın en önemli ekipmanı fren sistemidir. Aracın her bakımında olduğu gibi yaz bakımında da frenler ve balatalar kontrol edilmelidir. Fren ayarının bozuk olması, gerektiğinde durmanızı engellerken, lastiklerin hızlı aşınmasına yol açabilir. Fren hidroliğinin seviyesinin de minimum ile maksimum arasında olması gerekir. Fren balataları incelmişse yenilemenizde fayda var.


Motor Yağı

Aracınızın motor yağını mutlaka kontrol edin. Değişmesi gereken kilometre geldiyse mutlaka değiştirin. Değişim kilometresi gelmemş olsa bile yağ seviyesinde azalma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Yağ seviyesinde azalma varsa mutlaka uzman bir servise götürerek yağ seviyesindeki azalmanın sebeplerini araştırın.


Akü Bakımı ve Kontrolü

Özellikle uzun yaz seyahatlerine çıkmadan önce seyahat sırasında sorun yaşamamak adına mutlaka bakımı yapılması gerekenlerden biri de akü olmalı. Akü bakımını aracınıza yaz bakımı yaptırırken yaptırabilirsiniz. Aracınızın aküsünü siz elden geçirecekseniz, akü sıvısı asitli olduğu ve cildinize zarar verebileceği için yanmaya karşı özel eldiven ve gözlük kullanmalısınız. Tel bir fırça ile kutupları ve kablo başlarını fırçalayabilir, tüm yüzeyi temizleyebilir, akü kapakları açılabiliyorsa içindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir eğer seviyede eksiklik varsa saf su ekleyebilirsiniz.


Filtre Değişimlerinin Yapılması

Filtrelere sadece yaz ya da kış mevsiminde değil araç performansını etkilemesi nedeniyle her daim bakılmalı ve gerekli durumda filtreler yenilenmelidir. Yaz aylarında artan hava sıcaklığı nedeniyle motor soğumaya daha çok ihtiyaç duymaktadır. Hava filtresi temizliği oldukça önemli çünkü kirli ve tıkanmış filtre nedeniyle motora temiz hava gitmediğinden motorda arıza görülebilir. Ayrıca kirli ve tıkanmış filtre yakıt tüketimini yüzde 15 oranında arttıracaktır. Bu nedenle hem kış mevsimine hem de yaz mevsimine geçerken hava filtresinin değişmesi gerekir.


Klima

Yaz aylarında sıcakların bunaltması ve araç içlerinin daha çok ısınması nedeniyle, araçlardaki klimalar kullanılıyor. Bu nedenle yaza girerken en önemli şey klimanızı kontrol ettirmeniz olacak. Klimanın sorun çıkarmaması açısından bakımı yapılmalı ve düzgün bir şekilde çalışması sağlanmalı. Kış aylarında kullanmadığınız klimanız egzos gazlarından, hava kirliliğinden ve kirlenen polen filtresi nedeniyle verimli çalışmayabilir. Bu nedenle yaz ayına girerken polen fitresinin kontrol edilmesi ve de gerekiyorsa değişmesi gerekmektedir.


Radyatör

Radyatör aracın en önemli parçalardan birisidir. Her ne kadar iki yılda bir komple suyunun değiştirilmesi gerekiyorsa da, her yaz başlangıcında mutlaka bakımdan geçmesinde fayda vardır. Yaz aylarında seyahatlerin daha çok arttığı göz önünde bulundurularak, araçlara yaz bakımının yaptırılması ihmal edilmemeli. Bakımın yanı sıra seyahat öncesinde bazı önlemlerin alınması ise çok daha keyifli ve güvenli bir yolculuk geçirmenizde etkili olacaktır.


Sileceklerin Bakımı ve Kontrolü

Yazın yağış olsun veya olmasın sıcak ve tozlu hava nedeniyle camlarınızı temizlemeniz gerekecektir. Bu nedenle silecekler kontrol edilmeli ve eğer eskimiş ise görüş açısı ve sürüş güvenliği açısından yenilenmeli, cam suyunun çalıştığından emin olunmalı, cam suyu bittiğinde hemen eklenmelidir.


Uzun Yola Çıkmadan Önce Alınması Gereken Önlemler

  1. Tatil öncesi yola çıkmadan önce trafik sigortası mutlaka kontrol edilmeli. Eğer yenileme dönemiyse, trafik sigortası yaptırılmadan yola çıkılmamalı. Bilindiği üzere trafik sigortası yapılması zorunlu bir sigorta ve yenilenme süreci geldiğinde aksatılmadan yapılması gerekli.
     
  2. Uzun yol için hazırlıklar yapılırken kontrol edilmesi gerekenlerden biri de aracın mevcut bir kaskosu varsa kaskonun süresidir. Yenilenme süresi geldiyse ihmal edilmden hemen yeniletilmelidir.
     
  3. Acil durumlar için aracınızda küçük bir tamir çantası, taşınabilir lamba, yedek ampul ve fener bulundurun, ilk yardım çantasını kontrol ederek eksikler varsa tamamlayın. Yangın söndürme tüpünün de son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Ayrıca silecek suyu ve gerekebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak ufak bir motor yağı da aracınızda bulundurabilirsiniz.
     
  4. Kriko ve bijon anahtarlarının sağlamlığını yola çıkmadan önce mutlaka kontrol edin, çalışır durumda olduğuna emin olun.
     
  5. Farlarınızın ayarını seyahate çıkmadan önce kontrol edin, sorun varsa ayarlayın ya da ayarlattırın. Ayrıca yolculuğa çıkmadan önce mutlaka lambalarınızı iyice silerek temizleyin ki; yolculuk süresince sağlam bir görüş açısı sağlasın.
     
  6. Cam sileceklerinizi ve camlarınızı temizlemeden yola çıkmayın. Silecekleriniz eğer iyi silmezse, sürüş sırasında görüş açınızı azaltacak ve sizi tehlikeye sokabilecektir. Ayrıca silecek suyunuzun seviyesini de yola çıkmadan mutlaka kontrol edin. Her ihtimale karşılık bagajınızda yedek su bulundurmanızda fayda var.


Bütçenize en uygun sigorta tekliflerini sunduğumuz Koalay’da yalnızca 5 soruya vereceğiniz cevapla kolay sigorta teklifi alabilirsiniz. Koalay, anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden teklifleri anlık olarak alır ve fiyatlara komisyon eklemeden sunar. Trafik sigortası mı yaptıracaksanız? Ya da kasko poliçenizin yenilenmesi mi gerekiyor? Koalay’ın anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden teklif alın.


Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Yaz lastiğinin özellikleri. Yakıt tasarrufu ve yaz lastiği. Yaz lastiği ve kış lastiği farkı. Neden yaz lastiği kullanılmalı?

Mini Onarım Hakları Nelerdir?

Mini Onarım Hakları Nelerdir?

Boyasız Kaporta Göçük Düzeltme, Boya Hasarlı Kaporta Göçük Düzeltme, Boya Tamiri, Ön Cam Tamiri, Leke Tamiri, Mini Onarım Hakları

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır Ve Nelere Dikkat Etmek Gerekir, Araç Muayene Periyodları, TÜVTÜRK Araç Muayenesi İçin Gereken Belgeler…