Trafik İşaretleri ve Levhaları Ne Anlama Geliyor?

Trafik işaretleri ve levhaları hem sürücülerin hem de yayaların trafikte ve yolda nasıl davranacaklarını bilmeleri açısından oldukça önemlidir. Sürücüleri ve yayaları tehlikeli durumlara karşı uyarmak amacıyla kullanılan trafik işaretlerinin anlamlarını öğrenmek ve bu işaretlere uyum göstermek gerekiyor. Bu sayede trafikteki sürücülerin ve yayaların çok daha güvenli olabilmeleri, kazaların önlenebilmesi mümkün olabilir.

Meydana gelen kazalardaki hata oranının daha çok insanlardan kaynaklandığı düşünüldüğünde trafik kurallarına ve trafik işaretlerine dikkat edilmesi istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına oldukça önemlidir.

Günümüzde geçerli olan trafik levhaları ve işaretleri Tehlike Uyarı İşaretleri, Trafik Tanzim İşaretleri, Bilgi İşaretleri, Durma ve Parketme İşaretleri, Yatay İşaretleme ve Yeni Standart Trafik İşaretleri olmak üzere 6 bölümden oluşur.

Tehlike Uyarı İşaretleri

52 farklı levha ve işaretten oluşan tehlike uyarı işaretleri, sürüş esnasında karşılaşabilecek yol veya çevre etkenlerine bağlı olarak gelişebilecek tehlikelere karşı güvende kalmayı ve korunmayı sağlar. Bu işaretler, karayolu ve çevresindeki tehlikeler hakkında sürücülere önceden haber vererek onları uyarır.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafiği düzenleyip, yol güvenliğinin sağlanması amacıyla sürücü ve yayalar için trafik kısıtlamaları ve yasaklar içeren işaretlerdir. Karayolunu kullananlara getirilmiş olan yasaklama, kısıtlama ve mecburiyetleri bildiren levhalardır.

Trafik Bilgi İşaretleri Trafik bilgi işaretleri, sürücülere kolaylık sağlamak için kullandıkları yol ve çevresi hakkında bilgi vermek ve onları yönlendirmek için kullanılan işaretlerdir.

Durma, Park Etme İşaretleri
Sürücülerin park etme ve duraklama yaparken uyması gereken kuralları ve yasakları gösteren, nerelerde park edilmez ya da edilebilir bu bilgiyi sürücüye gösteren işaretlerdir.

Yatay İşaretleme

Hem trafiğin düzenlenebilmesi hem de bazı yasaklama ve kısıtlamaların belirtilmesi içindir. Araç kullananlara rehberlik etmesi amacıyla yol üzerine çizilen çizgiler, oklar, yazı ve sembollerden oluşan işaretlerdir.

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Gündelik hayatta duyulan ihtiyaç nedeniyle hazırlanan yeni trafik işaretlerini kapsamaktadır.

Bu yeni işaretler neler?

● Trafik sıkışıklığı

● Tramvay hattı ile oluşan kavşak

● Okul bölgesi azami hız sınırı

● Yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yol

● Yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yolun sonu

● Yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yol

● Yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yolun sonu

● Girişi olmayan yol kavşağı

● Kavşak içi yön levhası (Metro)

● İleri tek yönlü yol

● Rampalı yaya üst geçiti

● İki yönlü trafik

● Yaya öncelikli yol

● Yaya öncelikli yolun sonu

● İstasyon

● Tramvay durağı

● Sanayi bölgesi

● Trafik elektronik denetleme

● Kapalı park yeri

● Park yeri (Metrodan yararlanacaklar için)

● Park yeri (Tramvaydan yararlanacaklar için)

● Ağaç engeli

● Araç çekilir

● İki yönlü trafik

● Askeri araç çıkabilir

● Yüksek gerilim hattı


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,