Plaka ile Araç Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafiğe çıkıyorsanız bir gün gelip farkında olarak ya da kimi zaman farkında olmadan yaptığınız hatalar nedeniyle trafik cezası ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Kimi cezalar bilginiz dahilinde olabiliyor ve adresinize bu cezalar ile ilgili bildiri geliyor. Adresinize ulaşmayan ya da adres değişikliği bildirmediyseniz eski adresinize yollanan ve haberdar olamadığınız çeşitli trafik cezaları bir gün faizi ile birlikte karşınıza çıkabiliyor. Kısaca kimi zaman bilmediğiniz bazı trafik cezalarını ödemekle yükümlü olabiliyorsunuz.

Araç sahipleri trafikteyken istemeden de olsa trafik kurallarını ihlal edebiliyor. İster farkında olarak ister olmadan hangi trafik cezası ile karşılaşırsak karşılaşın aldığınız cezaların size tebliği sırasında aksilikler oluşabiliyor veya tebliğ hiçbir şekilde ulaşmayabiliyor. İşin kötü tarafı bilmediğiniz bir cezanın varlığı, cezanın üzerinden geçen zaman neticesinde gecikme faizi ve yasal faizlerle karşınıza çıkıyor. Bu tür bir gecikme yaşanması halinde esas borcun üzerine eklenen faizlerle büyüyen borcu ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Bilmediğiniz bir trafik cezasının karşınıza katlanmış faizi ile çıkmasını istemiyorsanız ara sıra trafik cezanız olup olmadığını sorgulamanızda fayda var. Daha sonraki süreçlerde sıkıntı yaşamamak adına, trafik cezanız olup olmadığını anlayabilmek için araştırma ve sorgulama yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. En çok karşılaşılan trafik cezaları arasında kırmızı ışıkta geçme, hız sınırını ihlal etme, alkollü araç kullanma ve hatalı sollama gibi sebepler yer almakta.

 

Internette Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezanızın olup olmadığını sorgulamak için özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmiyor. İnternet üzerinden size ait bir trafik cezası var mı kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Aracınızın ait plaka numarasını ve TC kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı belirterek internette trafik cezası sorgulama işlemini yapabilir, bir trafik cezanız varsa bunu öğrenebilir, gecikmeden ödemenizi yapabilirsiniz. Bu sayede hem zamandan kazanabilir hem de boş yere bilmediğiniz ya da size ulaşmamış olan bir trafik cezası için biriken faiz tutarlarını ödemek durumunda kalmazsınız.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sağladığı bir sistemle trafik cezanızın olup olmadığını plaka bilgilerinizi kullanarak araç borç sorgulama yöntemiyle öğrenebiliyorsunuz. İnternet üzerinden sağlanan bu hizmete turkiye.gov.tr adresi üzerinden de ulaşılabilir.

 

Turkiye.gov.tr Adresinden Plakadan Araç Sorgulama

Turkiye.gov.tr adresine girişiniz sonrasında “E- Hizmetler” kısmına girmeniz gerekiyor. Devamında karşınıza gelen Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinin altında göreceğiniz “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” kısmına tıklıyorsunuz. Başka bir yöntem de plakadan trafik cezası sorgulama sayfasına “Site içi ara” kısmına almak istediğiniz hizmetin birkaç kelimesini yazmak. Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra son 1 yıl içerisinde adınıza tescil edilmiş bir plakaya ait bir trafik cezası olup olmadığını görüntüleyebiliyorsunuz.

Son 1 yıl içerisinde araç plakanıza yazılmış herhangi bir ceza yer almıyorsa ekranda “Son 1 yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı.” şeklinde bir bilgi çıkıyor.

Trafik cezası sorgulama sayfasına girişiniz sonrasında; T.C. Kimlik No, araç plakası cezanın yazıldığı il, cezanın yazıldığı ilçe, cezanın yazıldığı tarih ve saat, yazılan ceza tutarı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Diyelim ki, plakanıza ait bir trafik cezası borcuyla karşılaştınız, borcunuzu nasıl ödeyeceksiniz?

İnternet üzerinden plakayla araç trafik cezası borcu sorgulama yapabildiğiniz gibi, trafik cezalarının ödeme işlemlerini de internet üzerinden yapabilmeniz mümkün. Ödeme işlemini gerçekleştirmek oldukça kolay.

Plakanıza yazılmış bir trafik cezası borcunuz varsa, trafik cezası borçlarınızı GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sayfası üzerinden kredi kartı bilgilerinizi kullanarak yapabiliyorsunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sitesine giriş yaptıktan sonra, plakanızı bitişik bir şekilde yazarak, T. C. Kimlik No ve tescil tarihi bilgilerinizi girerek ödeme işleminizi anlaşmalı kredi kartları ile ödeyebiliyorsunuz.

Trafik cezası borcunuzu bu yolla ödeyecekseniz, saat 22:00-02:00 arasında yapıldığını belirtmekte fayda var.

Trafik cezası ödeme işlemlerinizi başka nasıl öderim diyorsanız, çalıştığınız bankanızın internet şubesi veya cep şubesi üzerinden de online olarak ödeyebilmeniz söz konusu. Yani borç ödemek için illa ki bankaya gitmeniz gerekmiyor. Anlaşmalı banka kartları ve anlaşmalı kredi kartlarından birisine sahipseniz, trafik cezası borcunuzu internet üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde ödeyebiliyorsunuz. Ben internet üzerinden işlem yapamıyorum diyenlerdenseniz, bu durumda nakit olarak trafik cezası tutarını vergi dairelerine, banka şubelerine ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak ödeyebiliyorsunuz.


Anlaşmalı Bankalar, Kredi Kartları Hangileri?

  • Ziraat Bankası; Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard
  • Denizbank; Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard
  • Akbank; Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • HSBC; Tüm HSBC VISA ve MasterCard
  • Finansbank; Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard
  • Garanti Bankası; Tüm Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Halkbank; Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • İş Bankası; Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • TEB; Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank; Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans; Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
  • Aktif Bank; Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • Yapı Kredi; Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard

 

Trafikte ceza almanıza sebep olan durumlardan biri de zorunlu tarfik sigortanızın olmaması. Koalay.com olarak aracınıza ve bütçenize en uygun sigorta tekliflerini sunuyoruz. Trafik sigortası sayfamızı ziyaret ederek aracınız için ücretsiz tekşfi alabilirsiniz.

 


Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir Ve Nasıl Kaybolur? Hangi Durumlarda Bozulmaz? İndirim Oranları Nasıl Belirleniyor? Yeni Araç Alma Durumunda Hasarsızlık İndirimi

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır, Kaza Tespit Tutanağı Nedir,