Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

 

MTV Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

 

Araç sahibinin trafik sicil kaydı başladığı andan itibaren vergi mükellefi olur. Araç üzerinden trafik sicil kaydı silinene kadar MTV zorunludur. Araç sahibi de vergi mükellefi olduğu andan itibaren zorunlu olarak vergisini ödemekle yükümlüdür. Tüm araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu MTV her yıl Ocak (1 Ocak – 31 Ocak) ve Temmuz (1 Temmuz - 31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit halinde ödeniyor. Aracın üretim yılı ve silindir hacmine göre ödenecek vergi fiyatları farklılık gösterdiğinden, önceden yapacağınız hesaplama yararınıza olacaktır. Belirlenen vergi tutarınızı iki eşit taksit halinde ödeyebilirsiniz. İkinci taksit ödemesi ise her zaman olduğu gibi aynı yılın Temmuz ayında yapılıyor. Aracın el değiştirmesi durumunda da aynı tarihler geçerlidir. 

 

2022 MTV tutarlarını görmek ve daha fazla bilgi almak için Motorlu taşıtlar vergisi hakkında bilinmesi gerekenler sayfamızı ziyaret edin.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir? 

 

MTV ödeme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden online ödeme yapılabileceği gibi anlaşmalı bankaların internet sitelerinden veya şubelerinden ödeme işlemleri gerçekleştiriliyor. Ödemeler kredi kartı ile yapıldığı takdirde bankaların yapmış oldukları taksit seçeneklerinden de faydalanabilinir. MTV’de mükellefiyet kaydının bulunduğu veya tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvuru yapılarak vergi ödenebilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde her vergide olduğu gibi gecikme zammıyla karşı karşıya kalmamak için verginizi zamanında ödemenizde fayda var.
 

Hangi Araçlar MTV Öder?

 

  • Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları

  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler

  • Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları MTV ödemekle yükümlüdür.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Neye Göre Belirlenir?

 

MTV her araç cinsine (otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs vb.) aracın yaşına ve silindir hacmine göre farklılık göstererek hesaplanmaktadır. Kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs gibi araçlarda azami toplam ağırlığı da hesaplamada dikkate alındığı gibi otobüslerin oturma kapasiteleri de göz önüne alınır.

 

MTV’den Muaf Olan Araçlar Hangileridir?

 

  • SGK, il özel idareleri, belediyeler ve Kızılay adına tescil edilen araçlar,

  • Türkiye’de bulunan elçiliklere ve konsolosluklara ait araçlar karşılıklı olarak anlaşmaları olması halinde,

  • Engelli dereceleri %90’nın üzerinde olan ve engellilere ait olan araçlar ve engelliler için kullanılmaya uygun hale getirilmiş özel araçlar,

  • Hurdaya ayrılmış olan araçlardır.

 


2024 ÖTV Oranları

2024 ÖTV Oranları

Araçlar İçin 2024 ÖTV Oranları, ÖTV Vergisi, Otomobil Vergisi, Motosiklet Vergisi, Elektrikli Araç ÖTV ve KDV Tutarları, Engelli Raporu ile ÖTV’siz Araç Alımı

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Trafikte Güncel Alkol Sınırı Nedir, Alkol Sınırı Kaç Promildir, Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur, Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir 2022

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Kaza Sonrası Hasar Tespit Önerileri

Hasar Tespit Tutanağını Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli, Hangi Kaza Durumlarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulmaz?